Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 4. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/535 E. 2022/390 K. 07.04.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. BAKIRKÖY 4. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/535 Esas
KARAR NO : 2022/390

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 23/06/2021
KARAR TARİHİ : 07/04/2022
YAZIM TARİHİ : 05/05/2022

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkili şirket …. Tekstil Sanayi ve Dış Ticaret A.Ş. ‘nin, e-defter uygulamasına tabi olan mükelleflerden olduğunu, müvekkilinin elektronik ortamda tutmuş olduğu, 2019 yılı Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim, Kasım, Aralık dönemlerine ilişkin e-defteri kebir, ve e-yevmiye defterleri ile bunların beratlarının bulunduğu, bilgisayar harddiskinin elektrik akımından kaynaklı sebeplerle arızalnması ve verilere ulaşılamaması üzerine, ilgili sertifikası bulunan …Teknoloji ve Bilişim Tic Ltd Şti’ne başvurduğunu, 09/06/2021tarihli raporda harddiskin hasar gördüğünün ve giderilemeyeceğinin anlaşılması üzerine,15 günlük yasal süresi içinde huzurdaki davayı açtıklarını beyan ederek, …. Tekstil Sanayi ve Dış Ticaret A.Ş. ‘nin, elektronik ortamda tutmuş olduğu, 2019 yılı Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim, Kasım, Aralık dönemlerine ilişkin e-defteri kebir, ve e-yevmiye defterleri ile bunların berat dosyalarının zayi olduğuna dair belge verilmesini talep etmiştir.
Mahkememizce yapılan yargılama süreci ve değerlendirmede; dava, TTK’nin 82/7 maddesi hükmünden kaynaklı saklanması zorunlu ticari defter ve belgelerin zayi edildiğinden bahisle zayi belgesi verilmesi istemine ilişkindir.
Davanın TTK 82. maddesi gereğince 15 günlük hak düşürücü süre içinde açıldığı ve mahkememizin davayı görmeye yetkili olduğu saptanmıştır.
Dava konusu evraklar hakkında …. Yazılım San. Tic. A.Ş’ye, İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı Gelir Kanunları Usul Grup Müdürlüğüne, Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı İstanbul Vergi Kaçakçılığı-3 Denetim Daire Başkanlığı’na yazılar yazılarak gerekli bilgiler istenilmiş, bilirkişi raporu alınmıştır.
Zıyaı istenen e-defterlere ilişkin düzenlenen özel amaçlı yeminli mali müşavir raporunda; fiili durumun, muhasebe kayıt ve belgelerinin mevzuat hükümlerine uygun bulunduğu, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından onaylanan e-defter kayıtlarına dayalı düzenlenen KDV hesap sonuçları ile harddisk hasarı sonrası yeniden oluşturulan e-defter kayıtlarında yer alan KDV hesap sonuçları arasında hiçbir fark olmadığı, e-defter kayıtlarının yevmiye numaraları ve dip toplamları ile harddisk hasarı sonrası yeniden oluşturulan e-defter kayıtlarının yevmiye numaraları ve dip toplamları arasında hiçbir fark olmadığı, yeniden oluşturulan e-defter kayıtlarının vergisel anlamda bir kayba neden olmadığı belirtilerek onaylanmıştır.
Yine dosya arasında bulunan veri kurtarma işlemine ilişkin düzenlenen belgeden de, verilerin bulunduğu harddiskin metal plaklarında fiziksel hasar oluştuğu ve bu fiziksel hasarın tamamen giderilemeyeceğinin, veri kurtarma çalışmasının, 2019 Nisan – Mayıs – Haziran – Temmuz – Ağustos – Eylül – Ekim – Kasım – Aralık ayları e-defter ve berat dosyaları yönünden olumsuz olarak sonuçlandığının, bahse konu aylara ait e-defter ve berat dosyalarının zarar gördüğünün ve bunların onarımı veya kurtarılmasının mümkün olmadığının tespit edildiği anlaşılmaktadır.
Davacı şirketin bilirkişi raporunda da belirtildiği üzere elektronik ortamda tutmuş olduğu, 2019 yılı Nisan – Mayıs – Haziran – Temmuz – Ağustos – Eylül – Ekim – Kasım – Aralık dönemlerine ilişkin e-defteri kebir ve e-yevmiye defterleri ile bunların berat dosyalarının zayi olduğu, tekrar kurtarılmasının mümkün olmadığı, davacı şirketin zayi nedeniyle bir kazanım elde etmediği, Maliye, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İdarelerinin de bir idari ya da denetim kaybına uğramayacağı, verilerin bilgisayarlı muhasebe programında aynen korunmuş olduğu bildirilmiş, zıyaı istenen defterlerin dönemlerinin 01/01/2020 tarihinden öncesine ait olması gözetildiğinde bu saptamalar ve değerlendirmeler genel olarak Mahkememizce de uygun görüldüğünden bilirkişi raporu esasa etkili kanıt olarak kabul edilmekle birlikte ilgili dönemlere ilişkin e-defter beratları Gelir İdaresi Başkanlığında mevcut bulunmakla bunların kaybından söz edilemeyeceğinden bu yönüyle rapora itibar edilmemiştir.
Açıklanan nedenlerle istemin kısmen kabulüne ilişkin aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davanın KISMEN KABULÜ ile; davacı şirketin elektronik ortamda oluşturulmuş 2019 yılının Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık aylarına ait e-defteri kebir(Büyük Defter) ile e-yevmiye defterlerinin zayi olduklarının tespitine, fazlaya ilişkin istemin reddine,
2-Alınması gereken 80,70-TL karar harcından peşin alınan 59,30-TL peşin harcın indirilmesiyle geriye kalan 21,40-TL eksik harcın davacıdan alınarak hazineye gelir kaydına,
3-Davanın niteliği gereği yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına,
4-Karar kesinleştikten sonra gider avansının kullanılmayan kısmının davacıya iadesine,
Dair, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 haftalık süre içerisinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi’nde istinaf yasa yolu açık olmak üzere davacı vekilinin yüzüne karşı verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.
07/04/2022

Katip …
e-imzalıdır

Hakim …
e-imzalıdır