Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 4. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/534 E. 2022/80 K. 20.01.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. BAKIRKÖY 4. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/534 Esas
KARAR NO : 2022/80

DAVA : Ticari Şirket (Pay Defteri Kaydına İlişkin)
DAVA TARİHİ : 23/06/2021
KARAR TARİHİ : 20/01/2022
YAZIM TARİH : 18/02/2022

Mahkememizde görülmekte olan Ticari Şirket (Pay Defteri Kaydına İlişkin) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; davalılardan … Sağlık Hizmeteri Ticaret Ltd Şti’nin iki ortaklı bir şirket olduğunu, müvekkili … ile davalı …’ın şirkette ortak olduklarını, şirketin münferiden yetkili müdürünün … olduğunu, taraflarca, Büyükçekmece …. Noterliğinde, 18/02/2020 tarih ve … yevmiye nolu Pay Devri Sözleşmesi yaptıklarını, bu sözleşmeye göre davalı …’ın şirketteki 200 payını müvekkiline 5.000,00-TL bedelle devrettiğini, aradan 16 ay geçmesine rağmen şirket müdürü ve hissesini devreden ortak davalı … pay devrini TTK 598′ e göre gerçekleştirmediğini beyanla müvekkilinin 200 payının sicile tesciline, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin davalılara yükletilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Yapılan yargılamada, İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğünden davalı şirketin sicil kayıtları dosyamız arasına alınmış, Büyükçekmece … Noterliğinin 18/02/2020 tarih ve … yevmiye numaralı Pay Defteri Sözleşmesinin onaylı sureti getirtilmiştir.
Mahkememizce yapılan yargılama süreci ve değerlendirmede; dava, limited şirket pay devrinin tespiti ile tescili istemine ilişkindir.
Davalı … Sağlık Hizmetleri Ticaret Limited Şirketi, dosya arasında yer alan İstanbul Ticaret Sicili Müdürlüğü kaydına göre, iki ortaklı olup, ortakları davacı …(sermayesi 2.500,00-TL) ile diğer davalı …(sermayesi 47.500,00-TL)’dır.
Somut uyuşmazlıkta, davalı …’ın şirketteki 200 payını 5.000,00-TL karşılığında, Büyükçekmece …. Noterliğinin 18/02/2020 tarihli … yevmiye numaralı Limited Şirket Pay Devri Sözleşmesi ile, TTK’nin 595/1 maddesinde belirtilen şekilde davacıya devrettiği anlaşılmaktadır.
Şirket ana sözleşmesinde payların devrinin, şirkete bildirilmekle pay defterine kaydedilmekle ve ortaklar kurulu kararı alınmak sureti ile gerçekleştirileceği belirtilmiş, şirketin sermayesinin her biri 25,00-TL değerinde 2.000 paya ayrılmış 50.000,00-TL olduğu açıklanmıştır.
TTK’nin 595/2 maddesi gereğince, şirket sözleşmesinde aksi öngörülmemişse, esas sermaye payının devri için, ortaklar genel kurulunun onayı şarttır ve devir bu onayla geçerli olur. Yine TTK’nin 595/7 fıkrasına göre hisse devrinin tescili için yapılan başvuru, şirket genel kurulu tarafından 3 ay içerisinde reddedilmediği takdirde onay vermiş sayılır. Bu hüküm doğrultusunda hisse devrinin onay tarihinden itibaren şirkete karşı geçerli hale geleceği ve onay tarihi itibariyle ortaklık devrinin gerçekleştiğinin kabulü gerekir. Ancak ortak olunan şirket iki ortaklı olup, bir ortak diğer ortağa pay devri yaptığından, şirkette başka ortak olmadığından sözleşme ile ortaya konulan iradelerin genel kurul kararı olarak kabul edilmesinde de bir engel olmamalı, çünkü iki ortak dışında pay devrini onaylayacak genel kurulda bulunması gereken başkaca bir ortak yoktur. Bu durumda, pay devir sözleşmesi içeriğinde bulunan “…genel kurulun iznine bağlı olmaksızın pay devrinin şirkete karşı hüküm ifade edip geçerli olduğunu…” şeklindeki ifade de diğer hususlar yanında göz önüne alındığında iki ortaklı olan söz konusu şirkette alınan bu kararın genel kurul kararı niteliğinde olduğunun kabul edilmesini gerektirmiştir.
TTK’nin 598. maddesinde, esas sermaye paylarının geçişlerinin tescil edilmesi için, şirket müdürleri tarafından ticaret siciline başvurulacağı, başvurunun otuz gün içinde yapılmaması halinde, ayrılan veya payını devreden ortağın, adının bu paylarla ilgili olarak silinmesi için ticaret siciline başvurabileceği, bunun üzerine sicil müdürü tarafından, şirkete, payı iktisap edenin adının bildirilmesi için süre verileceği hükmü düzenlenmiştir. Ayrıca, Ticaret Sicil Yönetmeliği’nin 36. vd maddelerinde de belirtilen hususlara ilişkin hükümler bulunmaktadır. Buna göre, dosya kapsamında pay devri sözleşmesine konu payların devredildiğine ilişkin şirket müdürü olan davalı … tarafından Ticaret Sicil Müdürlüğüne bildirim yapıldığına ilişkin herhangi bir kayıt olmadığı gibi, davalı tarafın bu durumun aksini gösterir bir savunması da söz konusu değildir ve İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğünün yazı yanıtında davacının pay devir sözleşmesi ile 5.000,00-TL’lik pay devralmasına rağmen sermayesinin hala 2.500,00-TL olduğu görülmektedir.
Açıklanan nedenlerle, davanın kabulüne karar verilmiş, aşağıdaki hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davanın KABULÜ ile; Büyükçekmece ….Noterliğinin 18/02/2020 tarihli … yevmiye sayılı limited şirket pay devri sözleşmesi ile davalı … tarafından İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğünün … sicil nosunda kayıtlı davalı … Sağlık Hizmetleri Ticaret Limited Şirketindeki 200 payın davacı …’a devredildiğinin tespiti ile TTK’nin 598.maddesi uyarınca davalı şirketçe davacıya devri yapılan 200 payın tescilinin İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğüne bildirilmesine,
2-Alınması gereken 80,70-TL karar harcından peşin alınan 85,39-TL peşin harcın indirilmesiyle geriye kalan 4,69-TL fazla harcın davacıya geri verilmesine,
3-Davacı tarafından yatırılan 80,70-TL peşin harcın davalılardan alınarak davacıya verilmesine,
4-Davacı tarafından yapılan 59,30-TL başvurma harcı, 8,50-TL vekalet harcı, 13,40-TL vekalet pulu, 32,30-TL posta ve davetiye gideri olmak üzere toplam sarf edilen 113,50-TL yargılama giderinin davalılardan alınarak davacıya verilmesine,
5-Davacı kendisini davada vekil ile temsil ettirdiğinden karar tarihinde yürürlükte bulunan AAÜT uyarınca kabul edilen miktar üzerinden hesap edilen 5.000,00-TL vekalet ücretinin davalılardan alınarak davacıya verilmesine,
6-Davacı tarafça yatırılan ve kullanılmayan avansın karar kesinleştikten sonra davacıya geri verilmesine,
Dair, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 haftalık süre içerisinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi’nde istinaf yasa yolu açık olmak üzere tarafların yokluklarında verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı. 20/01/2022

Katip …
e-imzalıdır

Hakim ….
e-imzalıdır