Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 4. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/436 E. 2021/1077 K. 24.11.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. BAKIRKÖY 4. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/436
KARAR NO : 2021/1077

DAVA : Ticari Şirket (Olağanüstü Genel Kurul İstemli)
DAVA TARİHİ : 21/05/2021
KARAR TARİHİ : 24/11/2021
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 23/12/2021

Mahkememizde görülmekte olan Ticari Şirket (Olağanüstü Genel Kurul İstemli) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA; Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Müvekkili … beheri 50.00-TL değerinde 200 paya ayrılmış ve toplam sermayesi 10.000-TL olan … Ticaret Danışmanlık ve Turizm Ltd.Şti’nin beheri 50.00 TL değerinde 50 adet paya karşılık gelen 2.500.00-TL sermayeli ortağı olduğunu, diğer ortaklardan … tarafından müvekkiline haber verilmeksizin, müvekkilinin yurt dışında olduğu dönemde, müvekkili aleyhine Küçükçekmece …. Aile Mahkemesinin … E. sayılı dosyasın ile boşanma davası açtığını, davanın derdest bulunduğunu, … tarafından usulsüz olarak yapılan iş-işlem ve eylemler sebebiyle güven unsurunun zedelenmiş olması, müvekkili ile … arasında halihazırda boşanma davasının derdest olması yine …’ın şirketin diğer ortağı olan ….’in babasının asistanı olması, işbu nedenle beraber hareket ediyor olmaları, şirketin iyi yönetilmiyor olması ve şirketle ilgili tüm bilgilerin müvekkilinden gizleniyor olması, müvekkilinin dönem dönem iş seyahatinde olması sebebiyle şirketin hesaplarında usulsüzlükler yapılabilme ihtimalinin kuvvetle muhtemel olması, şirketin sosyal medya hesaplarının … tarafından adeta şahsi hesabı gibi kullanılması, özellikle instagram üzerinden şirket adıyla kendine popülerlik sağlamaya çalışması bu halde de şirket imajını sarsması, instagram hesabı üzerinden başka markaların reklamlarını yapması ve de mahkemeye başvurmadan önce Eskişehir …. Noterliği’nin 19.04.2021 tarih ve … yevmiye nolu ihtarnamesi ile gündem maddeleri çerçevesinde çağrıya 7 iş günü içerisinde olumlu cevap verilmemiş olması sebebiyle iş bu davayı açma zarureti doğduğunu, bu nedenlerle haklı davalarının kabulü ile Türk Ticaret Kanunu 412 md uyarınca Şirketin Olağanüstü Genel Kurul Toplantısına Çağrılmasına, davalı şirket genel kurulunun toplantıya çağrılması ve gündemin hazırlanması için gerekli işlemleri yapmak üzere kayyım atanmasına, kayyımın olağanüstü genel kurul gündemini 6102 sayılı TTK 409-411-412-413 md ne göre dava dilekçesi ekinde mevcut ihtarname içeriğindeki gündem maddeleri de dikkate alınarak hazırlamak, toplantıya çağırmak, gerekli ilanları yapmak, toplantı sırasında hazır bulunmak, toplantının yapılması ile ilgili olarak tüm resmi özel kuruluşlar nezninde gerekli başvuru ve işlemleri yapma ve toplantı kararları ile toplantı tutanağının ticaret siciline tescil ve ilanı için gerekli tüm işlemler konusunda yetkilendirilmesine, yargılama gideri ve vekalet ücretinin de davalı yan üzerine bırakılmasına karar verilmesi istemiştir.
Davalı davaya cevap vermemiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ:
Dava, şirketin olağanüstü toplantıya çağrıya izin davası olup, uyuşmazlık; TTK 412 maddesi kapsamında şirketin olağanüstü toplantıya çağrılması şartlarının oluşup oluşmadığı hususlarındandır.
Davacının, şirketin Olağanüstü Genel Kurul Toplantısına Çağrılması, davalı şirket genel kurulunun toplantıya çağrılması ve gündemin hazırlanması için gerekli işlemleri yapmak üzere kayyım atanması için iş bu davayı açtığı anlaşılmıştır.
Davacının davalı şirketin pay sahibi ortağı olduğu, davalı şirketin merkez adresine göre mahkememizin yetkili ve davanın konusuna göre de görevli olduğu saptanmıştır.
Bilindiği üzere genel kurulu toplantıya çağırma yetkisi ister olağan isterse de olağanüstü genel kurul toplantısı söz konusu olsun, yönetim kurulundadır. TTK 411. maddesi gereğince azınlık pay sahiplerinin yönetim kurulundan genel kurulu toplantıya çağrılmasını isteme hakları bulunmaktadır. TTK 411. maddesinde toplantının niteliği belirtilmediğinden bu talebin her iki toplantı türü için de geçerli olduğu söylenebilir. Ancak dikkat edilirse azınlık pay sahiplerinin yönetim kurulu gibi genel kurulu doğrudan toplantıya çağırma yetkisi yoktur. Bu husustaki yetki, yönetim kurulundan genel kurulun toplantıya çağrılmasını talep etme yetkisidir.
Somut olayda; davacı ile aralarında boşanma davası bulunan ve usulsüz olarak yapılan iş-işlem ve eylemler sebebiyle güven unsurunu zedelediği davacı tarafça iddia edilen …., diğer ortak … ve davacı aynı zamanda şirketi müştereken temsiye yetkilidirler. Davacı tarafın genel kurulun toplantıya çağrılması talebine ilişkin Eskişehir …. Noterliğinin 19.04.2021 tarih ve … yevmiye nolu ihtarnamesi ile gündem maddeleri çerçevesinde çağrıya 7 iş günü içerisinde olumlu cevap verilmemiş olması sebebiyle ile iş bu davanın açıldığı anlaşılmaktadır.
Davacının, TTK 411. maddenin öngördüğü şekilde yönetim kurulundan olağanüstü genel kurulu toplantıya çağrılmasını talep ettiği, müşterek yetkili olan davacı ile … ve …’den oluşan yönetim kurulunun toplanıp bu talebi kabul edip çağrı yapmadığı, esasen mevcut durum itibariyle yönetim kurulunun toplanmasının ve bu konuda karar almasının da mümkün bulunmadığı anlaşıldığından çağrı talebinin sürüncemede bırakıldığı sonucuna varılmıştır.
Yöneticilerin müşterek yetkili olmaları itibariyle mevcut durumu dikkate alındığında birlikte hareket etmeyen yöneticilerin, şirket adına gerekli bilgi ve belgeleri sunması, toplantıya katılmalarının sağlanması için çağrının mahkemenin atayacağı kayyım tarafından yapılmasını istemede hukuki yararları bulunduğu sonucuna varılmıştır.
TTK 412. maddesinin azlığın şirket genel kurulunu toplantıya çağrılması için kayyım atanması isteği ile açılan davaların zorunluluk bulunmadıkça dosya üzerinden karara bağlanmasını öngörmesi nedeniyle ve bu hususta bir zorunluluk bulunmadığı görüldüğünden talep dosya üzerinde incelenerek karara bağlanabileceği sonucuna varılmıştır.
Hal böyle olunca aşağıdaki hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM:Yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın kabulü ile İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğünün … sicil numarasına kayıtlı …’nin Eskişehir …. Noterliğinin 19/04/2021 tarih ve … yevmiye no.lu ihtarnamesinde belirtilen gündem maddelerini görüşmek üzere genel kurul toplantısına çağırmak ve genel kurul toplantısı için gerekli tüm iş ve işlemleri yapmak ve alınan kararı tescil ettirmek hususunda görevli ve yetkili olmak üzere TTK 412. maddesi gereğince …’in KAYYIM olarak atanmasına,
2-Atanan kayyıma 3.000,00 TL ücret takdirine ve bu ücretin daha sonra davalı şirketten alınmak üzere davacı tarafça yatırılmasına,
3-Alınması gereken 59,30 TL karar harcı peşin alındığından başkaca harç alınmasına yer olmadığına,
4-Davacı kendilerini vekil ile temsil ettirdiklerinden karar tarihinde yürürlükte olan A. A. Ü. Tarifesi gereğince 5.100,00 TL vekalet ücretinin davalıdan tahsili ile davacıya verilmesine,
5-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,
6-Kullanılmayan yargılama gider avansı konusunda HMK 333. maddesi gereğince kararın kesinleşmesinden sonra karar verilmesine,
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı TTK 412. maddesi gereğince kesin olmak üzere oy birliğiyle karar verildi. 24/11/2021 11:47

Başkan …
e-imzalıdır.
Üye …
e-imzalıdır.
Üye …
e-imzalıdır.
Katip …
e-imzalıdır.