Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 4. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/211 E. 2021/870 K. 29.09.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. BAKIRKÖY 4. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/211 Esas
KARAR NO : 2021/870

DAVA : Genel Kurul Kararının İptali (Kooperatif Genel Kurul Kararının İptali)
DAVA TARİHİ : 05/03/2021
KARAR TARİHİ : 29/09/2021
YAZIM TARİHİ : 28/10/2021

Mahkememizde görülmekte olan Genel Kurul Kararının İptali (Kooperatif Genel Kurul Kararının İptali) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili mahkememize sunmuş olduğu dava dilekçesinde özetle; müvekkili kooperatifin davalı … Konut Yapı Kooperatifleri Birliği’nin üyesi olduğunu, müvekkil kooperatifin, kendisine tahsis edilen arsaların tahsis bedellerini eksiksiz olarak ödediğini ve üyelik yükümlülüklerini yerine getirdiğini, davalı birlik yönetiminin, 28.2.2020 tarih 2020/2 sayılı kararla Kooperatifler Kanunun 16. ve 27. maddeleri gereğince müvekkili kooperatifin ortaklıktan çıkarılmasına karar verildiğini, bu kararın müvekkili kooperatifin muhasebecisine Bakırköy …. Noterliğinin 5 Mart 2020 tarih ve … sayılı ihtarnamesi ile gönderildiğini, müvekkili kooperatifin muhasebecisine yapılan bu tebligatın , müvekkili kooperatife yapılmış tebligat olarak kabul edilmesinin hukuken mümkün olmadığını, müvekkili kooperatif tarafından bu karara karşı 1163 Sayılı Kooperatifler Kanununun 16. Maddesindeki 3 aylık yasal süre içinde davalı … Konut Yapı Kooperatifleri Birliği yönetim kuruluna ve davalı … Konut Yapı Kooperatifleri Birliği genel kuruluna ayrı ayrı itiraz edildiğini ancak genel kurulda ihraç kararının ve itirazların değerlendirilmediğini beyanla usulsüz tebligat ve işlemlere dayalı olarak davalı Kooperatifler Birliği yönetim kurulu tarafından usul ve yasaya aykırı olarak alınan, 28.2.2020 tarih 2020/2 sayılı ortaklıktan çıkarma kararının iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili mahkememize sunmuş olduğu cevap dilekçesinde özetle; davacı kooperatifin yasadan, ana sözleşmeden ve genel kurul kararlarından doğan yükümlülüklerini yerine getirmediğini, bu nedenle davacı kooperatifin 27/11/2017 tarih ve 35 kayıt numaralı dilekçesi ile bildirilen yeni adresine ihtarnamelerin gönderildiğini, davacı kooperatifin tebliğ aldığı yasal ihtarlara rağmen yükümlülüklerini yerine getirmediğini, bu sebeple Birlik Yönetim Kurulunun 28.02.2020 tarih 2020/2 sayılı kararı ile ortaklıktan çıkarıldığını, bu kararın Bakırköy .. Noterliği’nin 05.03.2020 tarih ve … yevmiye sayılı ihtarı ile 09.03.2020 tarihinde davacı kooperatife tebliğ edildiğini, davacı kooperatifin ortaklıktan çıkarılma kararına karşı yasal süresi içerisinde bir itirazda bulunmadığını, ihraç kararının kesinleştiğini ve üyeliğinin sonlandırıldığını beyanla davanın reddini savunmuştur.
Tarafların iddia ve savunmaları, sunulan ve sağlanan bilgi ve belgeler ve tüm dosya kapsamından anlaşılacağı üzere; davacının davalı kooperatif üyesi olduğu, bu hususta taraflar arasında bir uyuşmazlık bulunmadığı, davacının üyesi olduğu kooperatife olana mali yükümlülüklerini yerine getirmemesi üzerine davalı kooperatif tarafından kendisine 1.ve 2. ihtarnamelerin tebliği edildiği, süresi içinde borcun ödenmemesi üzerine davacının davalı kooperatif yönetim kurulunun 28/02/2020 gün ve 2020/2 sayılı kararı ile ortaklıktan çıkarılmasına karar verildiği ve bu kararın davacıya Bakırköy …. Noterliğinin 05/03/2020 tarih …. yevmiye sayılı ihtarnamesi ile 09/03/2020 tarihinde tebliğ edildiği anlaşılmaktadır.
1163 sayılı yasanın 16 maddesinde de belirtildiği üzere, çıkarılma kararı gerekçeli olarak tutanağa geçirileceği gibi, ortaklar defterine de yazılır. Kararın onaylı örneği,çıkarılan ortağa tebliğ edilmek üzere, on gün içinde notere tevdi edilir. Bu ortak tebliğ tarihinden itibaren üç ay içinde itiraz davası açabilir. Tebliğ edilen karar, yönetim kurulunca verilmiş ise ortak, üç aylık süre içinde genel kurula da itiraz edebilir. Bu itiraz, ilk toplanacak genel kurula sunulmak üzere, yönetim kuruluna noter aracılığı ile tebliğ ettirilecek bir yazı ile yapılır. Genel kurula itiraz edildiği takdirde, yönetim kurulunun çıkarma kararı aleyhine itiraz davası açılamaz. İtiraz üzerine genel kurulca verilecek karara karşı itiraz davası hakkı saklıdır.
Davalı … Sözleşmesi’nin 17 maddesi ile, mali yükümlülüklerini ilk istemde 10 gün, ikinci istemde bir ay içinde yerine getirmeyenlerin … Yönetim Kurulunun kararı ile ortaklıktan çıkarılacağı belirlenmiştir.
Yönetim kurulu tarafından verilen ihraç kararlarının iptali iddiasıyla genel kurula yapılacak itiraz başvurusu veya açılacak davaların ihraç kararının tebliğinden itibaren üç aylık hak düşürücü süre içinde açılması gerekir. Bu süre hak düşürücü süre niteliğinde olup, mahkemece kendiliğinden dikkate alınır.
Somut olayda; davacı Kooperatiften yükümlülüklerini yerine getirmesi iki ayrı ihtarname ile istenilmiş, ancak yerine getirilmemesi üzerine davacı kooperatifin ortaklıktan çıkarılmasına karar verilmiş, dava konusu ihraç kararı davacıya 09/03/2020 tarihinde tebliğ edilmiştir. İhraç kararının iptaline yönelik işbu iptal davasının 05/03/2021 tarihinde yani üç aylık süreden sonra açıldığı anlaşılmaktadır. Her ne kadar davacı ihraç kararının kooperatifin muhasebecisine yapıldığını, tebligatın usulsüz olduğunu, bu sebeple ihraç kararından geç haberdar olduğunu belirtmiş ise de; davacı kooperatifin davalı kooperatife 27/11/2017 tarihinde adres değişikliğini bildirir dilekçe sunduğu, dilekçede belirtilen adresin, davalı kooperatifin almış olduğu ihraç kararının tebliğ edildiği adres olduğu anlaşılmakla, davacıya ihraç kararının usulüne uygun tebliğ edildiği anlaşılmıştır. Diğer yandan, davacı tarafın 07/09/2020 tarihli genel kurula ve yönetim kuruluna hitaben yazdığı dilekçelerinde, birlik tarafından yerine getirilmesi istenen yükümlülüklerini yerine getireceğine ilişkin beyanda bulunarak ortaklığını devam ettirmek istediğini beyan etmiştir. Söz konusu talep de, davacı kooperatifin ortaklıktan çıkarılmasına neden olan yükümlülükler kabul edilmiş, ama ihraç kararına yönelik itiraz edildiğine ilişkin ya da ihraç kararının kaldırılmasına ilişkin bir beyan söz konusu olmayıp, tekrar ortaklığa kabul edilmek istenmiştir. Bu itibarla, davacı Kooperatifin sözü edilen talebinin süresi içerisinde yapılmış itiraz olarak kabulü olanaklı görülmemiştir.
Açıklanan nedenlerle, davacı Koopetatifin ihraç kararına karşı yasal hak düşürücü süre içerisinde bir başvurususu olmadığının kabulü ile davanın reddine karar vermek gerekmiş, aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davanın hak düşürücü süre nedeniyle USULDEN REDDİNE,
2-Alınması gereken harç peşin alındığından başkaca harç alınmasına yer olmadığına,
3-Yürürlükte bulunan AAÜT gereğince hesap edilen 4.080,00 TL vekalet ücretinin davacıdan alınarak davalıya verilmesine,
4-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına,
5-Taraflarca yatırılan ve kullanılmayan bakiye gider avansının karar kesinleştikten sonra ve talep halinde yatırana iadesine,
Dair, taraf vekillerinin yüzlerine karşı, kararın tebliğ tarihinden itibaren 2 haftalık süre içerisinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemelerinde İstinaf yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup, usulen anlatıldı.29/09/2021

Katip …
e-imzalıdır

Hakim …
e-imzalıdır