Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 4. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/152 E. 2020/178 K. 19.02.2020 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. BAKIRKÖY 4. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2020/152
KARAR NO : 2020/178

DAVA : Ticari Şirket (Fesih İstemli)
DAVA TARİHİ : 18/02/2020
KARAR TARİHİ : 19/02/2020
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 20/02/2020

Mahkememizde görülmekte olan Ticari Şirket (Fesih İstemli) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacılar vekili, merkezi …. İli …. İlçesinde bulunan …nin 22.05.1998 tarihinde İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğünde tescil edilerek kurulduğunu, şirketin ilk kuruluş yıllarında ortakları … ve …. olduğunu, söz konusu ortakların kardeş olduklarını, şirketin 500.000.000 TL sermaye ile kurulduğunu, 475.000.000 TL sermayesi ile … şirketin yüzde 95 hissesine, 25.000.000 TL sermayesi ile …. ‘ın ise şirketin yüzde 5 hissesine sahip olduğunu, şirket müdürünün yüzde 95 hisseye sahip olan ortak … olduğunu, şirket ortaklarından ….’ın 16.04.2005 tarihinde vefat etmesi ile söz konusu şirkete mütevaffanın eşi ve çocukları olan davacı müvekkillerinin ortak olduklarını, fakat şirketin herhangi bir faaliyeti olmadığından müvekkillerinin şirkete ortak olduklarını 2020 yılında öğrendiklerini, söz konusu şirketin feshi veya müvekkileri açısından ortaklıktan çıkarılma durumları için davalı ortak ile iletişime geçilmeye çalışılmış ise de eski ortak ….’ın vefatından sonra meydana gelen aile içi husumetlerden ötürü herhangi bir netice alınmadığı gibi şirketin herhangi bir sözleşmesine, defterlerine veya kayıtlarına da ulaşılamadığını, şirket ortaklarından …’ın takriben 2006-2017 yılları arasında hükümlü olması sebebiyle eşi … (TCKN: …) vasi olarak atandığını ve şirketin faaliyetinin olmaması nedeniyle 30/12/2011 yılında İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı Bayrampaşa Vergi Dairesi Müdürlüğüne başvuru yaparak şirketin terkinini istediğini, İstanbul Bayarampaşa Vergi Dairesinden alınan cevap yazısında 30/12/2011 tarihinden itibaren yaklaşık 9 yıldır şirketin herhangi bir vergi kaydı bulunmadığını, müvekkilleri ile davalı … ‘ın şirketin feshi ve tasfiyesi (şirketin fiilen faaliyette olmamasına rağmen) konusunda anlaşamadıklarını, davalıyla müvekkilleri arasındaki aile içi anlaşmazlık ve husumetin uzun süredir devam ettiğini ve ciddi boyutlara ulaşmış durumda olduğunu, bu husumet mevcut haliyle şirketin devamı ve amacının gerçekleştirilmesi önünde bir engel teşkil etmekte ve şirketin haklı nedenle feshine sebep oluşturduğunu, bu nedenle …’nin haklı nedenlerle tasfiyesiz feshine, müvekkillerinin şirketteki ortaklıklarının sona erdirilmesine, şirketin ilgili Ticaret Sicil Müdürlüğü’nden terkinine, yargılama giderlerinin ve vekalet ücretinin davalılar üzerinde bırakılmasına karar verilmesini talep etmiştir.
Dava, şirketin feshi talebine ilişkindir.
Bilindiği üzere TTK 614 md dayalı olarak açılacak davaların HMK 14/2 md gereğince şirket merkezinin bulunduğu yer mahkemesinde açılması gerekir. HMK 14/2 md göre belirlenen bu yetki kuralı kesin yetki kuralıdır ve resen dikkate alınmak zorundadır.
Davalı şirketin ticaret sicil kayıtlarına göre muamele merkezinin …./… adresinde bulunduğu saptanmıştır.
Somut davada davalı şirketin merkez adresinin mahkememizin yetki alanı dışında, İstanbul Asliye Ticaret Mahkemeleri yetki alanında kaldığından iş bu davada HMK 14 m. gereğince kesin yetkiye ilişkin dava şartı eksikliği bulunduğu, yetkili mahkemesinin İstanbul ATM olduğu sonucuna varılmıştır.
Hal böyle olunca HMK 115/2 md gereğince aşağıdaki karar oluşturulmuştur.
HÜKÜM:Yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın kesin yetkiye ilişkin dava şartı eksikliği nedeniyle usulden reddine,
2-HMK 20.md gereğince kararın kesinleşmesinden itibaren iki hafta içinde mahkememize başvurulması halinde dava dosyasının İstanbul Asliye Ticaret Mahkemesine gönderilmesine, aksi halde davanın açılmamış sayılmasına karar verileceğinin ihtarına,
3-Gider avansları konusunda şimdilik karar verilmesine yer olmadığına,
4-Kararın taraflara tebliğine,
Dair, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 341 vd. maddeleri gereğince (5235 sayılı Kanunun 2. maddesi de dikkate alınarak) gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki hafta içinde mahkememize verilecek veya başka bir mahkeme aracılığıyla gönderilecek dilekçe ile İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi ilgili Hukuk Dairesi nezdinde istinaf kanun yolu açık olmak üzere dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda oy birliği ile karar verildi. 19/02/2020

Başkan …

Üye …

Üye …

Katip …