Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 4. Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/1130 E. 2019/661 K. 09.07.2019 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. BAKIRKÖY 4. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2018/1130 Esas
KARAR NO : 2019/661

DAVA : İtirazın İptali (Ticari Satımdan Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : 23/11/2018
KARAR TARİHİ : 09/07/2019
KARARIN YAZILDIĞI TARİH : 19/07/2019
Davacı vekili tarafından açılan İtirazın İptali davasının Mahkememizde yapılan açık
yargılaması sonucunda:
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekilinin mahkememize vermiş olduğu dava dilekçesi ile; Müvekkili şirket ile davalı arasındaki ticari ilişki nedeniyle, davalı tarafın Cari hesap borcunun oluştuğunu, Davalı şirkete tahakkuk eden alacaklarının, ödenmemesi üzerine müvekkili tarafından 03.10.2018 tarihinde davalı aleyhine Küçükçekmece …. İcra müdürlüğünün …E sayılı dosyası ile ilamsız icra takibine geçildiğini, davalı tarafın bu takibe itiraz ederek icra takibinin durduğu ifade ederek, Davalının müvekkili şirkete borçlu olduğunun tespiti ile borçlunun takibe, faize, faiz oranına, borca ve tüm ferilere yaptığı itirazın iptaline, davalının %20 icra inkar tazminatı ödemesine, Yargılama masrafları ve vekalet ücretinin davalı üzerine bırakılmasını, talep ve dava etmiştir.
Davalı şirket davaya cevap dilekçesi sunmamıştır.
Yapılan yargılama sonucu dosya mahkememizce kül olarak değerlendirildiğinde; davacı ( alacaklı ) tarafından davalı ( borçlu) şirket aleyhine Küçükçekmece ….İcra Dairesinin….esas sayılı dosyasında 8.107,64 TL cari hesap 187,30 TL faiz olmak üzere toplam 8.294,94 TL alacağı için ilamsız takiplerde ödeme emri düzenlendiği, davalının ( borçlunun ) yasal süresi içerisinde takibe için itiraz ettiği, takibin durmuş olduğu, davacı vekilinin yasal süre içinde davalı vekilinin itirazının iptali için İİK 67 maddesine göre itirazın iptali davası açtığı, uyuşmazlığın icra takibine konu miktardan dolayı davalının davacıya borcunun olup olmadığı hususunda olduğu, dosyada deliller toplandıktan sonra mali müşavir bilirkişi ile inceleme yaptırılmış, bilirkişinin 27/05/2019 havale tarihli raporunda;…….2017 ve 2018 yılı defterler e-defter olarak tutulmaktadır. Elektronik defter tutanlar için hesap döneminin ilk ayının beratının alınması açılış onayı, son ayının beratının alınmasının ise kapanış onayı yerine geçtiği, davacının yevmiye ve kebir defterinin beratlarını zamanında yapmış olduğundan ticari defterlerinin 6102 sayılı TTK. İlgili hükümleri yönünden usulüne uygun tutulmuş olduğu kanaatine varılmıştır.
Davacının Ticari Defterlerinde Kayıtlı, Davalı ile Olan Cari Münasebeti; Davalı taraf defterlerini ibraz etmediğinden dolayı, davacı tarafın, tarafıma sunduğu defter ve belgeleri üzerinde gerekli incelemeler yapılarak varılan sonuçlar aşağıdaki şekilde rapora bağlanmıştır.
Taraflar arasında yazılı bir cari hesap sözleşmesi bulunmamaktadır. Taraflar arasında yazılı olmayan cari hesap benzeri bir ticari münasebet bulunmaktadır. Taraflar arasındaki ticari ilişki 2017 Öncesinden gelmektedir. Davacının 2017 yılı ticari defterleri incelendiğinde 31.12.2016 tarihinden 2017 yılına aktarılan 4.989,02 TL alacak bulunmaktadır.
2017 yılında davacı, davalıya 34 adet fatura kesmiş bu faturalara karşılık davalı yapmış olduğu ödemeler ile 31.12.2017 tarihi ile davacının, davalıdan 14.272,97 TL alacağı 2018 yılına aktarılmış olduğu davacının yevmiye defterinde kayıtlı olduğu tespiti yapılmıştır.
Davacı tarafın, davalı adına mal/hizmet bedelleri karşılığı adına düzenlenmiş faturaları 120 – Alıcılar hesabında izlediği tespit edilmiştir. Tek Düzen Muhasebe Sistemi içerisinde 120- Alıcılar Hesabı işletmenin faaliyet konusu ile ilgili her türlü mal ve hizmet satımlarından kaynaklanan senetsiz alacakların izlendiği hesaptır.
Davacı taraf davalıya 2018 tarihinde 4 adet 3.284,45 TL bedelli fatura kesmiş ve kesilen faturalar 2017 tarihinden gelen bakiye ile birlikte 17.557,42 TL’ ye baliğ olmuş ve Davalı şirketin, 2018 yılı içerisinde davalıya tamamı banka vasıtası ile yapmış olduğu ödemelerin toplamı 4.950,00 TL’dir. Yapılan bu ödemeler sonucunda davalı şirketin davacı şirkete takip tarihi itibariyle 12.607,82 TL borcunun kaldığı ve bu borcun davacının 31.12.2018 tarihli yıl sonu kapanış fişinde kayıtlı olduğu tespit edilmiştir.
Davacı ticari defterlerinde davalıdan takip tarihi ile 12.607,82 TL alacak kaydının bulunduğu tespit edilmiştir.
Davacının Davaya Konu Alacağı Yönünden Faturaların Davalıya Tebliğ Edilip Edilmediklerine Dair İnceleme;
Davacı tarafından davalıya gönderilen faturaların elektronik fatura olduğu tespit edilmiştir. Davalıya gönderilen elektronik fatura özelliklerinde en önemli hususlar faturanın alıcıya elektronik ortamda tebliğ edilmesidir.
E-FATURA TANIMI: Elektronik ortamda hazırlanan faturalara verilen isimdir. Kağıda basılmayan ve sunucular tarafından alıcı ve satıcıya iletilen fatura türüdür. E-Fatura İşlemlerinde Gönderilmiş fatura üzerinde düzeltme işlemi yapılamayacağından alıcı mevzuat hükümlerine UYGUNSA iade faturası kesebilir ya da alıcı harici yollarla faturaya itiraz edebilir. E-fatura da aynen kağıt fatura gibi Vergi Usul Kanununun tanzim, teslim, bildirme, itiraz sürelerine sahiptir. Bunun anlamı kağıt fatura ile aynı hukuki niteliklere sahiptir.
İki kod ile alıcıya gönderilir.
1-TEMEL FATURA SEKLİNDE GÖNDERİLEN FATURALAR:
Temel fatura senaryosunda düzenlenen faturalara e-fatura uygulaması üzerinden red yanıtı dönülme imkanı bulunmaz.
Temel fatura senaryosunda düzenlenen faturalara e-fatura uygulaması üzerinden red yanıtı ile dönülememesi, Türk Ticaret Kanununun 18’inci maddesinde belirtilen harici yöntemlerle ( noter aracılığıyla, taahhütlü mektupla, telgrafla veya güvenli elektronik imza kullanılarak kayıtlı elektronik posta sistemi ile ) itiraz edilebilmesi mümkündür.
DAVACI TARAF, DAVALI ŞİRKETE TÜM FATURALARI TEMEL FATURA OLARAK GÖNDERMİŞ OLDUĞU TESPİT EDİLMİŞTİR.
Türk Ticaret Kanununun 18’inci maddesinde belirtilen yöntemler ile faturaya itiraz edilmesine ilişkin olarak Türk Ticaret Kanununun 21’inci maddesinde belirtilen 8 (sekiz) günlük itiraz süresine uymak tacir olmanın hukuki sonuçlarındandır. Bu süre geçtikten sonra yapılan itirazlar ve e-Fatura uygulaması üzerinden dönülen red yanıtları söz konusu faturaların alıcı tarafından fatura içeriğinin kabul edilmiş olduğu sonucunu doğurmaktadır.
Davacı taraf, davalıya tanzim etmiş olduğu tüm faturalar e-faturadır. Dolayısıyla dosyada, davalı şirketin bu faturaları kabul etmeyip itiraz ettiğinde dair hiçbir işaret yoktur. Bu sebeple davalı tarafın davacı tarafından kendisine gönderilen tüm faturaları kabul ettiği ve Türk Ticaret Kanununun 21finci maddesinde belirtilen 8 (sekiz) günlük süre içerisinde itiraz etmediği değerlendirilmiştir.
G.O.PAŞA …. İCRA MÜDÜRLÜĞÜ …. E SAYILI DOSYASI:Alacaklı şirket, borçlu aleyhine 03.10.2018 tarihinde başlattığı ilamsız takipte, 8.107,64 TL asıl alacak, 187,30 TL işlemiş faiz olmak üzere toplam 8.294,94 TL alacağının, asıl alacağına takip tarihinden itibaren işleyecek yıllık %19,50 avans faizi oranı ile tahsilini talep etmiştir. Borcun sebebini ise cari hesap ekstresi olarak beyan etmiştir.
Ödeme emrinin borçluya tebliğ edilmesi ile borçlu vekilinin 22.10.2018 dilekçesi ile müvekkilinin alacaklıya takipte talep olunduğu üzere bir borcu bulunmadığından faize faiz oranına, ve tüm alacaklar ile icra müdürlüğü yetkisine itiraz ederek takip durmuştur.
Yukarıda davacı ticari defterleri incelenmiş ve davacının, davalıdan takip tarihi itibariyle 12.607,82 TL alacaklı olduğu ticari defterlerde işli olduğu tespit edildiğinden, davacının takip ile talep ettiği 8.107,64 TL’nı taleple bağlılık ilkesi gereği değerlendirilmesi gerekecektir.
Davacının takip öncesi işlemiş faiz alacağının hesaplanması;
Davacı, davalıya gönderdiği faturalarda vade tarihine 30 gün olarak belirtmektedir. Bu bağlamda davacı taraf davalıdan takip tarihi itibariyle 634,56 TL işlemiş faiz talep edebileceği değerlendirilmiştir.
Yukarıdaki tabloda davacı tarafından, davalıdan 8.107,64 TL asıl alacak (taleple bağlılık ilkesi gereği) 187,30 TL işlemiş faiz (taleple bağlılık ilkesi gereği) olmak üzere toplam 8.294,94 TL takip tarihli toplam alacaklı olduğu hesaplanmıştır.
İlişikte sunmuş olduğum 2017 ve 2018 yılı Davacı nezdinde, Davalı için tutulan cari hesap dökümüne göre takip tarihi olan 03.10.2018 tarihi itibariyle davalının, davacıya 12.607,82 TL borçlu bulunduğu görünmektedir. Bu hesaplar Davacının incelenen yevmiye defteri ve cari hesap dökümünün incelenmesi sonucunda elde edilmiş bulunmaktadır. Davalı şirket tarafından ticari defter ve belgeler sunulmadığı için inceleme olanağı ve davacı tarafın sunduğu belgelerle tarafların kayıtlarını karşılaştırma olanağı bulunamamıştır.
Sonuç :Yukarıdaki tespit ve açıklamalarım ışığında;
-Davacı şirketin 2017-2018 yılı ticari defterlerinin TTK ilgili hükümlerine göre açılış ve kapanış beratlarının yapıldığı ticari defterlerin delil niteliğine haiz olduğu, davacının e-fatura sistemine kayıtlı ve faturaları e-fatura ile “TEMEL FATURA SENARYOSU” ile müşterilerine gönderdiğini,
Temel fatura senaryosunda düzenlenen faturalara e-fatura uygulaması üzerinden red yanıtı ile dönülememesi, Türk Ticaret Kanununun 18’inci maddesinde belirtilen harici yöntemlerle ( noter aracılığıyla, taahhütlü mektupla, telgrafla veya güvenli elektronik imza kullanılarak kayıtlı elektronik posta sistemi ile ) itiraz edilebilmesinin mümkün olduğu,
Davalı tarafın Türk Ticaret Kanununun 21’inci maddesinde belirtilen 8 (sekiz) günlük itiraz süresine içerisinde faturalara itiraz ettiğine dair dosyada herhangi bir bilgi ve belge olmadığından e-faturaların ve içeriklerinin davalı alıcı tarafından kabul edilmiş sonucunu doğurduğu ve faturaların davalıya tebliğ edilmiş olduğu,
-Taraflar arasında yazılı bir cari hesap sözleşmesine rastlanmadığı, taraflar arasında yazılı olmayan cari hesap benzeri bir ticari münasebet olduğu, bu ticari münasebet sonucunda davacının davalıdan; ticari defterlerde kayıtlı takip tarihi itibariyle,
12.607,82TL asıl alacak, 634,56 TL işlemiş faiz 13.242,38 TL alacağının hesap edildiği,
– Ancak davacının, davalıdan Gaziosmanpaşa …. İcra Müdürlüğü ….E Sayılı dosyası 8.107,64 TL asıl alacak (Taleple Bağlılık İlkesi )jhg 187,30 TL takip öncesi işlemiş faiz (Taleple Bağlılık İlkesi) 8.294,94 TL talep ettiği,
Davacının, davalıdan talep ettiği asıl alacak ve takip öncesi işlemiş faizin talep bağlılık ilkesi değerlendirilmesi ve davacının 8.107,64 TL asıl alacağına 3095 sayılı yasa gereği takip tarihinden itibaren işleyecek yıllık %19,50 oranından başlayacak değişen oranlarda avans faiz işletilmesi gerekeceğini, açıklamış, bilirkişi raporunda açıklandığı üzere davacının ticari defterlerinde davalıdan 8.107,64 TL alacaklı olduğu, davalının ticari defter kayıt ve belgelerini sunmadığı, davacının ticari defterlerinin lehine delil özelliğine sahip olduğu, davacı vekilinin işlenmiş faiz yönünden talebinden vazgeçtiği de göz önüne alınarak davanın kısmen kabulüne karar vermek gerektiği sonuç ve kanaatine varılarak aşağıdaki hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davacı vekilinin davalı aleyhine açmış olduğu itirazın iptali davasının KISMEN KABULÜ ile, davalı borçlunun Küçükçekmece ….İcra Dairesinin … esas sayılı dosyasına yapmış olduğu itirazın iptali ile, takibin 8.107,64 TL asıl alacak üzerinden devamına,
2-Asıl alacak üzerinden % 20 icra inkar tazminatının davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
3-Fazlaya ilişkin talebin reddine,
4-Davalı borçlunun yapmış olduğu ödemenin icra müdürlüğünce infaz aşamasında dikkate alınmasına,
5-Davacı lehine takdir edilen 2.725,00.-TL vekalet ücretinin davalıdan alınıp davacıya verilmesine,
6-Davacı tarafça sarf edilen ilk dava açılış harç gideri 141,29.-TL ile 648,70.-TL yargılama gideri olmak üzere toplam 789,99.-TL yargılama giderinin kabul(%97) red(%3) oranına göre hesaplanan 766,29.-TL’nin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
7-Davalı lehine takdir edilen 187,30.-TL vekalet ücretinin davacıdan alınıp davalıya verilmesine,
8-Alınması gereken 566,62.-TL karar harcından peşin alınan 100,19.-TL harcın mahsubu ile bakiye 466,43.-TL harcın davalıdan alınarak hazineye gelir kaydına,
9-Kalan gider avansının karar kesinleştikten sonra yatırana iadesine,
Dair, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 341 vd. maddeleri gereğince (5235 sayılı Kanunun 2. maddesi de dikkate alınarak) Davacı vekili Av. …., Davalı vekili Av…. yüzüne karşı verilen karar, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren iki hafta içinde mahkememize verilecek veya başka bir mahkeme aracılığıyla gönderilecek dilekçe ile İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi ilgili Hukuk Dairesi nezdinde istinaf kanun yolu açık olmak üzere açıkça okunup usulen anlatıldı.09/07/2019

Katip …
¸e-imzalıdır.

Hakim …
¸e-imzalıdır.

Davacı Yargılama Giderleri
141,29.-TL İlk masraf
600,00.-TL Bilirkişi ücreti
+ 48,70.-TL Yargılama gideri
789,99.-TL