Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 3. Asliye Ticaret Mahkemesi 2023/60 E. 2023/51 K. 20.01.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. BAKIRKÖY 3. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2023/60
KARAR NO : 2023/51

DAVA : Ticari Şirket (Fesih İstemli)
DAVA TARİHİ : 31/10/2022
KARAR TARİHİ : 20/01/2023
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 24/01/2023

Mahkememizde görülmekte olan Ticari Şirket (Fesih İstemli) davasının dosya üzerinde yapılan incelemesi sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
İDDİA:
Davacılar vekil aracılığı ile Büyükçekmece Nöbetçi Asliye Mahkemesine verdiği 31/10/2022 harçlandırma tarihli dava dilekçesi ile ; ;Ortağı bulunduğu …, 29/09/2017 yılında bir ortaklı olarak kurulduğunu ve kuruluşa ilişkin ana sözleşme, … Gazetesinin 05/10/2017 tarih, … sayı ve …. Sayfasında yayımlandığını, … Sicil numarası ile… tek olduğu olduğu şirket kayıtlı göründüğünü, … isimli kişi ile tanıştığını, konuşma sırasında ihtiyacı olduğunu söylediğini, adı geçen kişi zaman zaman maddi ihtiyaçlarının giderilmesi hususunda yardımcı olduğunu, bir süre sonra kendisiyle iş kurmak istediğini istediğini söyleyerek bir kısım kağıtlara imza atmasını istemesi üzerine bu kağıtları imzaladığını, davalı … üzerine kurduklarını,… şirket adresi olarak belirtilen adrese hiç gitmediğini ve şirket adresi olarak gösterilen adreste davalı şirket bulunmadığını, şahsı kullanılarak adı geçen her şirket kurulduktan sonra hiç kimse ile irtibatın olmadığını, şirketin belirttiği şekilde vergi kaydı olmadığı gibi şirketin defterleri de olmadığını, bunun yanı sıra şirketlerin hiçbir bankada hesabı, üzerine kayıtlı taşınır taşınmaz malı bulunmadığı bu nedenle şirketin haklı nedenlerle feshini talep ettiğini, yukarıda arz ve izah ettikleri nedenler ve fazlaya dair her türlü talep ve dava hakkı saklı olması kaydıyla haklı davanın kabulüne, davalı … Şirketi Türk Ticaret Kanunun 636/3 maddesi uyarınca haklı nedenle tasfiyesiz olarak feshine karar verilmesini talep etmiştir.
DELİLLER ve GEREKÇE:
Dava, limited şirketin tasfiyesiz feshi istemine ilişkindir.
6102 sayılı TTK’nın 636.maddesi hükmü”
(1) Limited şirket aşağıdaki hâllerde sona erer:
a) Şirket sözleşmesinde öngörülen sona erme sebeplerinden birinin gerçekleşmesiyle.
b) Genel kurul kararı ile.
c) İflasın açılması ile.
d) Kanunda öngörülen diğer sona erme hâllerinde.
(2) Uzun süreden beri şirketin kanunen gerekli organlarından biri mevcut değilse veya genel kurul toplanamıyorsa, ortaklardan veya şirket alacaklılarından birinin şirketin feshini istemesi üzerine şirket merkezinin bulunduğu yerdeki asliye ticaret mahkemesi, müdürleri dinleyerek şirketin, durumunu Kanuna uygun hâle getirmesi için bir süre belirler, buna rağmen durum düzeltilmezse, şirketin feshine karar verir.
(3) Haklı sebeplerin varlığında, her ortak mahkemeden şirketin feshini isteyebilir. Mahkeme, istem yerine, davacı ortağa payının gerçek değerinin ödenmesine ve davacı ortağın şirketten çıkarılmasına veya duruma uygun düşen ve kabul edilebilir diğer bir çözüme hükmedebilir.
(4) Fesih davası açıldığında mahkeme taraflardan birinin istemi üzerine gerekli önlemleri alabilir.
(5) Sona ermenin sonuçlarına anonim şirketlere ilişkin hükümler uygulanır.” şeklinde olup maddede limited şirketlerin sona erme sebepleri ile sonuçlar düzenlenmiştir.
Somut olayda davacıdan başka ortağı bulunmayan limited şirketin mahkeme kararıyla feshi istenmiş ise de, TTK’nın 636 maddesinde limited şirketin sona erme halleri düzenlenmiş olup tüm ortakların mahkemeden fesih kararı isteyebileceğine dair bir hal öngörülmemiştir. Davacı şirkette tek ortak olup tek başına genel kurul kararıyla şirketin feshine karar verebileceği için mahkemeden fesih kararı istenmesinde davacının hukuki yararı yoktur. TTK’nın 637. maddesi uyarınca genel kurul kararıyla alınan fesih kararının da… gazetesinde tescil ve ilanı mümkün olduğundan davanın hukuki yarar yokluğu nedeniyle davanın usulden reddine karar verilmelidir.
Diğer yandan ,yukarıda Limited şirketlerde sona erme sebepleri belirtilmiş olup tasfiyesiz fesih hali öngörülmemiştir. TTK geçici 7.madde haricinde tasfiyesiz feshi mümkün kılan bir düzenleme kanunlarımızda mevcut değildir.Davacı tarafın talebi tasfiyesiz fesihe ilişkin olduğundan talep karşılanamayacağından davanın bu yönden de reddine karar verilmesi gerektiği sonucuna varılarak aşağıdaki gibi hüküm fıkrası oluşturulmuştur.(Yüksek Yargıtay 11 Hukuk dairesinin 2012/13505 esas ,2013/11515 karar sayılı ve 3.6.2013 tarihli ilamı)
HÜKÜM : Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davacının açtığı davanın, hukuki yarara ilişkin dava şartı noksanlığı ve TTK hükümlerine göre tasfiyesiz fesih istenemeyeceğinden HMK’nun 114/-(h) ve 115/2. Maddeleri uyarınca USULDEN REDDİNE,
2-Alınması gerekli 179,90 TL karar ve ilam harcından peşin alınan 80,70 TL harcın mahsubu ile bakiye 99,20 TL harcın davacıdan alınarak hazineye İRAD KAYDINA,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin kendi üzerinde BIRAKILMASINA,

5-Kararın kesinleşmesine kadar yapılan yargılama giderlerinin davacı tarafça peşin olarak yatırılan 138,00 TL yargılama gider avansından mahsubu ile bakiye kısmın karar kesinleştiğinde davacıya İADESİNE,

5235 sayılı Kanunun geçici 2’nci maddesine göre ,Bölge Adliye Mahkemeleri’nin kurulmasına ve 20 Temmuz 2016 tarihinde göreve başlamalarına dair kararların 07/11/2015 tarih ve 29525 sayılı Resmî Gazete’de ilan edildiği anlaşılmakla;6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 341 ilâ 360’ncı madde hükümleri uyarınca,mahkememize veya aynı sıfattaki başka bir mahkemeye verilecek dilekçe ile kararın tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde veya istinaf dilekçesi kendisine tebliğ edilen taraf,başvuru hakkı bulunmasa veya başvuru süresini geçirmiş olsa bile, mahkememize veya aynı sıfattaki başka bir mahkemeye vereceği cevap dilekçesi ile iki hafta içerisinde İSTİNAF yolu açık olmak üzere dosya üzerinden yapılan inceleme sonunda oybirliğiyle karar verildi. 20/01/2023

Başkan …
☪e-imzalıdır.☪
Üye …
☪e-imzalıdır.☪
Üye …
☪e-imzalıdır.☪
Katip …
☪e-imzalıdır.☪

“İŞ BU EVRAK 5070 SAYILI ELEKTRONİK İMZA KANUNUNUN 5. MADDE UYARINCA GÜVENLİ ELEKTRONİK İMZA İLE İMZALANMIŞ OLUP, 22. MADDE UYARINCA DA ISLAK İMZA İLE İMZALANMAYACAKTIR.”