Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 3. Asliye Ticaret Mahkemesi 2023/541 E. 2023/532 K. 01.06.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. BAKIRKÖY 3. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2023/541
KARAR NO : 2023/532

DAVA : Ticari Şirket (Olağanüstü Genel Kurul İstemli)
DAVA TARİHİ : 30/05/2023
KARAR TARİHİ : 01/06/2023
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 19/06/2023

Mahkememizde görülmekte olan Ticari Şirket (Olağanüstü Genel Kurul İstemli) davasının dosya üzerinde yapılan incelemesi sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
İDDİA :
Davacı vekili, Bakırköy Nöbetçi Asliye Ticaret Mahkemesine vermiş olduğu 30/05/2023 harçlandırma tarihli dava dilekçesinde ; Davalı şirketin hali hazırda müdürler kurulu olmadığını, son müdürlük kurulunda bulunan üyelerin aralarındaki husumet nedeniyle bir araya gelerek karar alma ihtimallerinin olmadığını, bu nedenle şirketin genel kurulu toplantıya çağırılamadığını, davalı şirketin müdürlerinin tek amacının şirketin içini boşaltmak olduğunu, bu nedenle davalı şirketi genel kurul toplantısına çağrı yapmak amacıyla kayyım atanmasını talep ettiğini, davalı şirket müdürü ve şirketin genel müdürünün şirket adına işlem yaparken sahte raporlar hazırlayarak gerçek dışı açıklamalar ve sahte faturalar ile yurt dışına şirketin bütün kazancının çıkışını sağladığını, davalı şirket müdürünce şirketin faaliyetleri sırasında Çin vatandaşlarının Türkiye’ye gelip gelmediği bilinmeden sadece kimlik numaraları alınarak cezaevindeki kişilere de Türkiye evler aldırılarak vatandaşlık başvuruları yaptığını, huzurdaki davayı açmadan evvet davalı şirketin müdürler kuruluna ihtarname gönderilerek davalı şirketin uzun süredir olağan veya olağanüstü genel kurul toplantısının yapılmadığının bildirildiğini, davalı şirket müdürlerinin müşterek alacağı karar ile olağanüstü genel kurul toplantısı yapılması için başvuruda bulunulduğunu ancak adreste belirtilen şahsın tanınmadığı bahanesiyle ihtarnamenin tebliğ edilemediğini, ortağı olduğu şirketin 2021-2022 yılı ve 2022-2023 yılları mali tabloları, müdür azli ve yeni müdür seçimi gündem maddelerinin görüşülmesi için TTK 410/2 maddesi ve 412. Maddesi uyarınca davalı şirketin genel kurul toplantısına çağrı yapmak amacıyla kayyım atanmasını talep ettiğini, bu nedenlerle fazlaya ve sonraya ilişkin talep ve dava hakkı saklı kalmak kaydı ile davanın kabul edilerek Türk Ticaret Kanunu’nun 410/2. Ve 412. Maddesi uyarınca davalı şirket genel kurul toplantısına çağrı yapmak amacıyla kayyım atanmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
DELİLLER ve GEREKÇE:
Dava, davacının hissedarı olduğu davalı şirketin olağan üstü genel kurul toplantısına çağrı yapmak amacıyla davalı şirkete kayyım atanması talebine ilişkindir.
6102 sayılı TTK’nın 411/1 nci maddesi hükmü”Sermayenin en az onda birini, halka açık şirketlerde yirmide birini oluşturan pay sahipleri, yönetim kurulundan, yazılı olarak gerektirici sebepleri ve gündemi belirterek, genel kurulu toplantıya çağırmasını veya genel kurul zaten toplanacak ise, karara bağlanmasını istedikleri konuları gündeme koymasını isteyebilirler. Esas sözleşmeyle, çağrı hakkı daha az sayıda paya sahip pay sahiplerine tanınabilir.” şeklindedir.
Anonim şirketledre kanun koyucu TTK 411 ve 412’de (ayrıca Anonim Şirketlerin Genel Kurul Toplantılarının Usul ve Esasları ile Bu toplantılarda Bulunacak Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Temsilcileri Hakkında Yönetmelik(BTY) 9/III ilâ V) azınlık ortaklara da genel kurulu toplantıya davet yetkisi tanınmıştır.TTK’nın 411 nci maddesine göre,sermayenin en az onda birini,halka açık anonim şirketlerde yirmide birini oluşturan pay sahipleri,yönetim kurulundan noter aracılığıyla yapacakları taleple gerektirici sebepleri ve gündemi belirterek,genel kurulu toplantıya çağrılmasını veya genel kurul zaten toplanacaksa,karara bağlanmasını istedikleri konuları gündeme koymasını isteyebilirler.
Davalı şirketin, en son genel kurulunu yakın zamanda (05/10/2022 tarihinde) yapmış olması, TTK’nın 410/2 Maddesinde belirtilen koşulun oluşmaması ile TTK’nın 412. Maddesi uyarınca ihtarın yönetim kuluna yapıldığına ilişkin tebliğ belgesinin olmaması ve davacının müdür seçildiği en son genel kurulun yürütmenin durdurulmasına Mahkemece karar verilip yine davacıya ait hisselerin iptali istemi ile davanın bulunması gözönüne alındığında, davacının genel kurulun toplanmasına Mahkeme kararı ile izin verilmesini istemesinin TMK. Madde 2’de belirtilen dürüstlük kuralına aykırı olması nedeniyle talebin reddine karar verilmesi gerektiği sonucuna varılarak aşağıdaki gibi hüküm fıkrası oluşturulmuştur.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davalı şirketin, en son genel kurulunu yakın zamanda (05/10/2022 tarihinde) yapmış olması, TTK’nın 410/2 Maddesinde belirtilen koşulun oluşmaması ile TTK’nın 412. Maddesi uyarınca ihtarın yönetim kuluna yapıldığına ilişkin tebliğ belgesinin olmaması ve davacının müdür seçildiği en son genel kurulun yürütmenin durdurulmasına Mahkemece karar verilip yine davacıya ait hisselerin iptali istemi ile davanın bulunması gözönüne alındığında, davacının genel kurulun toplanmasına Mahkeme kararı ile izin verilmesini istemesinin TMK. Madde 2’de belirtilen dürüstlük kuralına aykırı olması nedeniyle talebin REDDİNE,
2-Harç peşin alındığından yeniden harç alınmasına YER OLMADIĞINA,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin kendi üzerinde BIRAKILMASINA,
4-Kararın kesinleşmesine kadar yapılan yargılama giderlerinin davacı tarafça peşin olarak yatırılan 710,00-TL yargılama gider avansından mahsubu ile bakiye kısmın karar kesinleştiğinde davacıya İADESİNE,
Dosya üzerinden yapılan inceleme sonucunda TTK’nun 410/2 – son cümle ve TTK 412/1 – son cümle uyarınca kesin olarak oybirliğiyle karar verildi. 01/06/2023

Başkan …
☪e-imzalıdır.☪
Üye …
☪e-imzalıdır.☪
Üye …
☪e-imzalıdır.☪
Katip …
☪e-imzalıdır.☪

“İŞ BU EVRAK 5070 SAYILI ELEKTRONİK İMZA KANUNUNUN 5. MADDE UYARINCA GÜVENLİ ELEKTRONİK İMZA İLE İMZALANMIŞ OLUP, 22. MADDE UYARINCA DA ISLAK İMZA İLE İMZALANMAYACAKTIR.”