Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 3. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/929 E. 2021/1031 K. 09.11.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. BAKIRKÖY 3. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/929
KARAR NO : 2021/1031

DAVA : Kıymetli Evrak İptali (Çek İptali (Hasımsız))
DAVA TARİHİ : 14/09/2021
KARAR TARİHİ : 09/11/2021
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 15/11/2021

Mahkememizde görülmekte olan Kıymetli Evrak İptali (Çek İptali (Hasımsız)) davasının dosya üzerinde yapılan incelemesi sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
İDDİA:
Davacı vekili tarafından İstanbul Nöbetçi Asliye Ticaret Mahkemesi’ne sunmuş olduğu 14/09/2021 harçlandırma tarihli dava dilekçesinde özetle; müvekkili şirketin hamili olduğu …bank …/… Şubesine ait keşidecisi …. İnş. Tur. İth İhr. San ve Tic Ltd Şti olan …. seri numaralı, 700.000 TL bedelli 15/09/2021 keşide tarihli bir adet çekin kaybolduğunu veya çalındığını bildirerek; dava konusu edilen çek ile ilgili ödeme yasağı kararı verilmesini ve çekin iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
İstanbul … Asliye Ticaret Mahkemesinin 14/09/2021 gün ve …. esas, …. karar sayılı yetkisizlik kararı ile dosya mahkememize gönderilmiştir.
DELİLLER ve GEREKÇE:
Dava,hukukî niteliği itibariyle TTK’nun 651 inci maddesinde düzenlenen kıymetli evrakın iptali istemine ilişkindir.
6100 sayılı HMK’nın 20 nci maddesi hükmü “Görevsizlik veya yetkisizlik kararı verilmesi hâlinde, taraflardan birinin, bu karar verildiği anda kesin ise tebliğ tarihinden, (…) (1) süresi içinde kanun yoluna başvurulmayarak kesinleşmiş ise kararın kesinleştiği tarihten; kanun yoluna başvurulmuşsa bu başvurunun reddi kararının tebliğ tarihinden itibaren iki hafta içinde kararı veren mahkemeye başvurarak, dava dosyasının görevli ya da yetkili mahkemeye gönderilmesini talep etmesi gerekir. Aksi takdirde dava açılmamış sayılır ve görevsizlik veya yetkisizlik kararı veren mahkemece bu konuda resen karar verilir.” şeklinde olup buna göre yetkisizlik kararının kesinleştiği tarihten itibaren iki haftalık süre içerisinde dosyanın yetkili mahkemeye gönderilmesi ilgililerce istenmek zorundadır.Aksi halde mahkeme kendiliğinden yetkisizlik kararının kesinleşmesi üzerine dosyayı yetkili mahkemeye gönderemez.Somut olayda olduğu gibi kesin yetki hallerinde de başvurunun olması zorunludur.Çünkü TTK’da İİK’nın 164/1 nci maddesine benzer bir düzenleme bulunmadığından mahkemenin re’sen işlem yapması mümkün değildir.Somut olayda mahkemece gerekçeli karar re’sen tebliğe çıkartılmış ve herhangi bir gönderme dilekçesi olmadan yetkili mahkemeye dosya gönderilmiştir.
İstanbul …. Asliye Ticaret Mahkemesinin … Esas, … Karar sayılı ve 14/09/2021 tarihli yetkisizlik kararı ile mahkememize tevzi edilen dosyada davacı vekilinin dosyanın yetkili mahkemeye gönderilmesine ilişkin bir başvurunun bulunmadığı ve dosyanın re’sen mahkememize gönderildiği anlaşılmış ise de, HMK’nun 20. Maddesinde belirtilen hususların mahkemece yerine getirilmeden dosyanın gönderildiği anlaşıldığından söz konusu maddede belirtilen işlemlerin yapılması amacıyla dosyanın bu mahkemeye gönderilmesi gerektiği sonucuna varılarak aşağıdaki gibi hüküm fıkrası oluşturulmuştur.
HÜKÜM/Yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davacı vekilinin HMK’nun 20. Maddesi uyarınca dosyanın yetkili mahkemeye gönderilmesine ilişkin bir başvurusu bulunmadan dosyanın re’sen mahkememize gönderildiği anlaşılmakla dosyanın HMK’nun 20. Maddesinde belirtilen işlemlerinin yapılması amacıyla İstanbul … Asliye Ticaret Mahkemesine GÖNDERİLMESİNE,
2-Esasın bu şekilde kapatılmasına,
Dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.09/11/2021

Başkan …
☪e-imzalıdır.☪
Üye …
☪e-imzalıdır.☪
Üye …
☪e-imzalıdır.☪
Katip …
☪e-imzalıdır.☪

“İŞ BU EVRAK 5070 SAYILI ELEKTRONİK İMZA KANUNUNUN 5. MADDE UYARINCA GÜVENLİ ELEKTRONİK İMZA İLE İMZALANMIŞ OLUP, 22. MADDE UYARINCA DA ISLAK İMZA İLE İMZALANMAYACAKTIR.”