Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 3. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/804 E. 2021/835 K. 04.10.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. BAKIRKÖY 3. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/804
KARAR NO : 2021/835

DAVA : Tazminat (Haksız Fiilden Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : 28/09/2021
KARAR TARİHİ : 04/10/2021
KARAR YAZIM TARİHİ : 11/10/2021
Mahkememizde görülmekte olan Tazminat (Haksız Fiilden Kaynaklanan) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
TALEP: Davacı vekili dava dilekçesi ile müvekkilinin uğradığı haksız fiil nedeniyle uğradığı maddi ve manevi zararın tazmini için fazlaya ilişkin haklar saklı tutularak dava açıldığını, kusur raporu ve tazminat hesabı raporu alındığını, tazminat hesabı raporuna göre müvekkilinin uğradığı maddi zararın 43.834,86-TL olacağının hesaplandığını, davanın ıslah edildiğini, mahkemece alınan 19.09.2021 tarihli ek rapor ile hesaplanan maddi tazminat olan 75.669,43-TL tutarından derdest davada ıslah yoluyla istenmiş olan neticeten 42.834,86-TL düşüldükten sonra kalan bakiye 32.834,57-TL alacağı için işbu ek davanın açıldığını, işbu davanın asıl dava olan derdest durumdaki Bakırköy …. Asliye Ticaret Mahkemesi ……. Esas sayılı dosyası ile tensiben birleştirme kararı
verilmesini talep etmiştir.
DELİLLER VE GEREKÇE: Bakırköy …… Asliye Ticaret Mahkemesi’nin …….. Esas sayılı dosyası dosyamız arasına alınmıştır.
Davaların Birleştirilmesi başlıklı HMK 166 maddesi “(1)Aynı yargı çevresinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış davalar, aralarında bağlantı bulunması durumunda, davanın her aşamasında, talep üzerine veya kendiliğinden ilk davanın açıldığı mahkemede birleştirilebilir. Birleştirme kararı, ikinci davanın açıldığı mahkemece verilir ve bu karar, diğer mahkemeyi bağlar.(2) Davalar, ayrı yargı çevrelerinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış ise bağlantı sebebiyle birleştirme ikinci davanın açıldığı mahkemeden talep edilebilir. Birinci davanın açıldığı mahkeme, talebin kabulü ile davaların birleştirilmesine ilişkin kararın kesinleşmesinden itibaren, bununla bağlıdır.(3) Birleştirme kararı, derhâl ilk davanın açıldığı mahkemeye bildirilir.(4) Davaların aynı veya birbirine benzer sebeplerden doğması ya da biri hakkında verilecek hükmün diğerini etkileyecek nitelikte bulunması durumunda, bağlantı var sayılır.” şeklindedir.
Dosya tüm deliller ile birlikte değerlendirildiğinde; Mahkememizin iş bu dosyası ile Bakırköy …….Asliye Ticaret Mahkemesi’nin …..Esas sayılı dosyası ile birleştirme talebi ile davanın açıldığı, Bakırköy ……… Asliye Ticaret Mahkemesi’nin ……… Esas sayılı dosyası incelenmekle her iki dava dosyasında da tarafların aynı olduğu ve dava konusunun da aynı olduğu, iş bu davanın ilk açılan Bakırköy….. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin ……… Esas sayılı dosyasındaki talepleri bakımından ek dava olarak açıldığı, HMK md.166/4 uyarınca biri hakkında verilecek hükmün diğerini etkileyeceğinden davalar arasında bağlantı bulunduğu, usul ekonomisinin de dikkate alınarak HMK md. 166/1 gereğince aralarında bağlantı bulunan dava dosyalarının birleştirilmesine, yine 166/3 gereğince birleştirme kararının mahkemesine bildirilmesine karar verilerek aşağıdaki şekilde hüküm kurmak gerekmiştir.
HÜKÜM : Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Mahkememizdeki dava ile aynı ve birbirine benzer sebepten doğan, biri hakkında verilecek hükmün diğerini de etkileyecek nitelikte bulunması sebebiyle aralarında hukuki ve fiili bağlantı bulunan mahkememiz dosyası ile Bakırköy ……. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin …… Esas sayılı dava dosyasının HMK’nun 166.md gereğince BİRLEŞTİRİLMESİNE,
2-Esasın bu şekilde KAPATILMASINA,
3-Yargılamanın Bakırköy …… Asliye Ticaret Mahkemesi’nin …… Esas sayılı dosyası üzerinden YÜRÜTÜLMESİNE,
Dair, HMK md.168 gereğince esas hükümle birlikte tebliğden itibaren iki haftalık süre içerisinde istinaf yasa yolu açık olmak üzere tarafların yokluğunda dosya üzerinden yapılan inceleme sonucunda karar verildi.

Katip …
E-imza

Hakim …
E-imza

“iş Bu Evrak 5070 Sayılı Elektronik İmza Kanununun 5. Madde Uyarınca Güvenli Elektronik İmza İle İmzalanmış Olup, 22. Madde Uyarınca Da Islak İmza İle İmzalanmayacaktır.”