Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 3. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/259 E. 2021/1160 K. 13.12.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. BAKIRKÖY 3. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/259 Esas
KARAR NO : 2021/1160

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 17/03/2021
KARAR TARİHİ : 13/12/2021
K. YAZIM TARİHİ : 11/01/2022
Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesi ve duruşmadaki beyanlarında özetle; müvekkili şirketin …. Hizmetleri Ltd. Şti.ne ait ticari e-defterlerin şirketin mali müşaviri ….’ya ait bilgisayarda muhafaza edildiğini, müvekkili şirketin e-defterlerinin muhafaza edildiği …. marka ve … seri numaralı cihazda bulunan verilere 07.03.2021 tarihinde korsan saldırı düzenlenmesi nedeniyle müvekkili şirketin 2020 yılı Ocak/Şubat/Mart/Nisan/Mayıs/Haziran dönemlerine ait e-defter ve berat dosyaları zarar gördüğünü, söz konusu verilerin kurtarılması amacıyla veri kurtarma ve bilişim hizmetlerine ilişkin ISO 27001:2013 ve ISO 9001:2015 belgeleri de bulunan ve alanında yetkin olan “…. Bilişim Tic. Ltd. Şti.” unvanlı veri kurtarma firmasına başvurulduğunu, firma tarafından bilgisayarda yapılan veri kurtarma çalışması sonucunda verilen 09.03.2021 tarihli raporda; “dosyalar üzerinde oluşan virüs …. olarak bilinen …. virüsü olduğu, şirket bünyesinde tüm veri kurtarma metodlarının denenmesine rağmen dosyaların kurta– rılamayacağının tespit edildiği, bu nedenle müvekkil şirkete ait e-defterlerin ve beratların onarımı veya kurtarılmasının mümkün olmadığının tespit edildiği” bildirildiğini, yeminli Mali Müşavir …. tarafından düzenlenen 10.03.2021 tarih ve …. sayılı raporunda da müvekkili şirketin silinen 2020 yılı Ocak/Şubat/Mart/Nisan/Mayıs/Haziran dönemlerine ait e-defter ve berat dosyalarının yeniden oluşturulduğunda daha önce verilen beyannameler, formlar ve bildirgelerle herhangi bir fark yaratmadığı ve vergi ve prim kaybı olmadığı tespit edildiğini beyanla müvekkilinin n 2020 yılı Ocak-Şubat-Mart-Nisan-Mayıs-Haziran aylarına ait e-defter ve berat kayıtlarının zayi olduğunun tespiti ile zayi belgesi verilmesini talep ve dava etmiştir.
Dava, TTK’nun 82/7. Maddesi uyarınca açılan zayi belgesi verilmesi talebine ilişkindir.
Davanın 15 günlük yasal süre içerisinde açıldığı anlaşılmakla; uyuşmazlığın davaya konu defterlerin davacı tacirin saklamakla yükümlü olduğu ticari kayıt ve belgelerden sayılıp sayılmadığı, söz konusu defterlerin zayi olup olmadığı , TTK 82 md gereğince zayi belgesi verilmesi koşullarının oluşup oluşmadığı noktalarında toplanmaktadır.
Bakırköy Vergi Dairesi’nin 14/04/2021 tarihli cevabi yazısında ”söz konusu davacının mükellefiyet kaydının bulunduğu, mükellefin 213 sayılı VUK’nun 177 maddesine göre birinci sınıf tüccar olduğu, yazı tarihi itibariyle ilgili mükellef hakkında her hangi bir inceleme raporuna rastlanmadığı ” ,
Bakırköy CBS’nın 31/03/2021 tarihli cevabi yazısında , davacı hakkında her hangi bir soruşturma kaydının bulunmadığı belirtilmiştir.
Bilgisayar Yüksek Mühendisi … tarafından dosya üzerinde yapılan inceleme sonucu düzenlenen 05/10/2021 tarihli raporda;
”Davacı şirketin e-defter ve berat dosyalarının tutulduğu bilgisayara ait harddiskin formatlanmış olması nedeniyle diskteki tüm kayıtların silindiği, bu bağlamda siber saldırıdan etkilenen (şifreleyicinin bulaştığı) diskte ne tür verilerin tutulduğu, verilerin erişilemez ve kurtarılamaz bir şekilde şifrelenip şifrelenmediği hususlarında bir teknik inceleme yapılamadığı, disk formatlanmadan önce alanında yetkin olan “… Bilişim Tic. Ltd. Şti.” unvanlı veri kurtarma firmasından bir uzman raporu alındığı, işbu raporda bilgisayara … olarak bilinen …. virüsünün bulaşması neticesinde şifrelenen 2020 yılına ait Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran aylarına ilişkin e-defter ve berat dosyalarının onarımı veya kurtarılmasının mümkün olmadığı tespiti yapıldığı, …. virüs bir bilgisayara bulaştığı anda bütün verileri güçlü bir algoritma ile şifrelediği, veriler oldukça güçlü ve çözülmesi imkansız denecek bir şifreleme algoritması ile şifrelendiğinden kurtarılmasının mümkün olmadığı, somut olayda da 09/03/2021 tarihli rapordan anlaşılacağı üzere davacının e-defter ve berat dosyalarının tutulduğu bilgisayara enjekte olan şifreleyicinin davacının 2020 yılına ait Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran aylarına ilişkin e-defter ve berat dosyalarını erişilemez kıldığı” hususu belirtilmiştir.
Toplanan deliller ile dosyadaki bilgi ve belgelere göre yapılan yargılama sonucunda davacının dava konusu davacının 2020 yılı Ocak-Şubat-Mart-Nisan-Mayıs-Haziran aylarına ait e-defter ve berat defterlerinin kaybında atfı kabil kusurunun tespit edilemediği gözetilerek sübuta eren davanın kabulüne karar verilip aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.

H Ü K Ü M : Yukarıda açıklanan nedenlerle;

1-Davanın KABULÜNE, davacının 2020 yılı Ocak-Şubat-Mart-Nisan-Mayıs-Haziran aylarına ait e-defter ve berat defterinin zayi olduğunun tespitine, zayi belgesi düzenlenerek davacıya verilmesine,

2- Harçlar Kanunu gereğince hesaplanan ve peşin alınan 59,30 TL karar ve ilam harcının Hazine’ye irat kaydına,

3- Davacı tarafça sarf olunan yargılama giderinin kendi üzerinde bırakılmasına,
Sarf olunmayan gider avansının karar kesinleştiğinde davacıya iadesine dair,

Davacı vekilinin yüzüne karşı ,5235 Sayılı Kanun’un geçici 2. maddesine göre Bölge Adliye Mahkemeleri’nin kurulmasına ve 20 Temmuz 2016 tarihinde göreve başlamalarına dair kararların 07/11/2015 tarih ve 29525 sayılı Resmi Gazete’de ilan edildiği anlaşılmakla 6100 sayılı Hukuk Mah- kemeleri Kanunu’nun 341 ila 360. madde hükümleri gereğince mahkememize veya aynı sıfatta başka bir mahkemeye verilecek dilekçe ile kararın tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde veya istinaf dilekçesi kendisine tebliğ edilen taraf, başvuru hakkı bulunmasa veya başvuru süresini geçirmiş olsa bile, mahkememize veya aynı sıfattaki başka bir mahkemeye vereceği cevap dilekçesi ile iki hafta içerisinde istinaf yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı. 13/12/2021

Katip …
e-imzalıdır

Hakim …
e-imzalıdır