Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 3. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/806 E. 2020/740 K. 12.11.2020 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. BAKIRKÖY 3. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2020/806
KARAR NO : 2020/740

DAVA : Şirketin İhyası
DAVA TARİHİ : 10/11/2020
KARAR TARİHİ : 12/11/2020
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 24/11/2020

Mahkememizde görülmekte olan Şirketin İhyası davasının dosya üzerinde yapılan incelemesi sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
İDDİA:
Davacı vekili Bakırköy Nöbetçi Asliye Ticaret Mahkemesine vermiş olduğu 10/11/2020 harçlandırma tarihli dava dilekçesinde; Müvekkili …., S.S. …. Sitesi …. Yapı Kooparatifi üyesi iken bir dairenin bedelini ödemiş olmasına rağmen, ilgili kooparatif dairesini vermemiş, kooperatif aleyhine açmış olduğu davalar , yetki ve görev yönünden Bakırköy … Asliye Ticaret Mahkemesine intikal etmiş ve …. Esas sayılı dosyası ile derdest bulunduğunu, derdest olan bu davada, davalı kooperatifin , tasfiye edildiği tespit edildiğini ve dava da taraf teşkilinin sağlanması için , mahkemece Kooperatif aleyhine ihya davası açmaları için süre verildiğini, Mahkemenin kararına istinaden, Bakırköy …. Asliye Hukuk Mahkemesinin …. esas sayılı dava dosyası ile kooperatif aleyhine ihya davası açıldığını, iş bu Bakırköy … Asliye Tiearet Mahkemesinin …. esas sayılı dosyasıyla açmış oldukları davada, davalı kooperatifin tasfiye memurlarının …- …. , an dava dilekçesinde ise tarafların yanlış gösterildiği tespit edildiğini ve mahkeme 05.11.2020 tarihli oturum da , kooperatifin yerel sicil kayıtlarına göre tasfiye memuru olarak atanan …, … ve … hakkında ihya davası açıp, bu davanın mahkememiz dosyasıyla birleştirilmesine olanak sağlamak üzere 1 aylık kesin süre verilmesini ,aksi halde davanın taraf teşkiline ilişkin dava şartı noksanlığı nedeniyle usulden reddine karar verileceği şeklinde karar vererek ihtar bulunduğunu, bu ihtarın mahiyeti doğrultusunda, mahkemede birleştirme talepli olarak bu davayı açmak mecburiyetinde kalındığını, bu nedenlerle 21.12.2015 tarihinde sicilden terkin olunan S.S. ….Yapı Kooparatifi’nin ihyası ile yargılama giderleri ve vekalet ücretinin davalılar üzerine bırakılmasına karar verilmesini talep etmiştir.
DELİLLER VE GEREKÇE:
Dava,tasfiye nedeniyle sicilden terkin olunan kooperatifin ihyası istemine ilişkindir.
HMK 166.ve devamı maddeleri aynı yargı çevresinde yer alan aynı düzeydeki hukuk mahkemelerinde açılan davalar arasında bağlantı bulunması durumunda, yargılamanın her aşamasında talep üzerine veya resen ilk davanın açıldığı mahkemede davaların birleştirilebileceği düzenlemiştir.
Yine anılan Kanunun 166/4.maddesi hükmüne göre,davaların aynı veya birbirine benzer sebeplerden doğması ya da biri hakkında verilecek hükmün diğerini etkileyecek nitelikte bulunması durumunda, bağlantının var sayılcağı kabul edilmiştir.
Somut olayda,davalıların ihyası talep edilen kooperatifin tasfiye memurları olduğu,delillerin birlikte değerlendirmesinin zorunlu olduğu gözönüne alındığında davaların birlikte görülmesinin zaruri olması sebebiyle aralarında hukuki ve fiili bağlantı bulunan mahkememiz dosyası ile Bakırköy … Asliye Ticaret Mahkemesi’nin … Esas sayılı dava dosyasının HMK’nun 166. md gereğince birleştirilmesine karar verilmesi gerektiği sonucuna varılarak aşağıdaki gibi hüküm fıkrası oluşturulmuştur.
HÜKÜM/Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Mahkememizdeki dava ile aynı ve birbirine benzer sebepten doğan, biri hakkında verilecek hükmün diğerini de etkileyecek nitelikte bulunması sebebiyle aralarında hukuki ve fiili bağlantı bulunan mahkememiz dosyası ile Bakırköy ….Asliye Ticaret Mahkemesi’nin … Esas sayılı dava dosyasının HMK’nun 166. md gereğince BİRLEŞTİRİLMESİNE,
Esasın bu şekilde KAPATILMASINA,
Yargılamanın Bakırköy ….Asliye Ticaret Mahkemesi’nin …. Esas sayılı dosyası üzerinden YÜRÜTÜLMESİNE,
Dair, asıl karar ile birlikte istinaf yolu açık olmak üzere dosya üzerinde yapılan inceleme sonunda oy birliği ile karar verildi. 12/11/2020

Başkan …
☪e-imzalıdır.☪
Üye …
☪e-imzalıdır.☪
Üye …
☪e-imzalıdır.☪
Katip ….
☪e-imzalıdır.☪

“İŞ BU EVRAK 5070 SAYILI ELEKTRONİK İMZA KANUNUNUN 5. MADDE UYARINCA GÜVENLİ ELEKTRONİK İMZA İLE İMZALANMIŞ OLUP, 22. MADDE UYARINCA DA ISLAK İMZA İLE İMZALANMAYACAKTIR.