Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 3. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/23 E. 2020/584 K. 30.09.2020 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. BAKIRKÖY 3. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2020/23 Esas
KARAR NO : 2020/584

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 09/01/2020
KARAR TARİHİ : 30/09/2020
KARAR YAZIM TARİHİ : 20/10/2020
Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
TALEP:Davacı vekili dava dilekçesinde; müvekkili firmaya ait A seri ……. sıra numaralı fatura 3 nüsha olmak üzere bütün aramalara rağmen bulunamadığını, faturanın …… Ve Gıda San. Tic. Ltd. Şti’ne düzenlendiğini, 179.808,10 TL değerinde olduğunu, kaybolan faturanın 25.12.2019 tarihinde fatura kontrolünde fark edildiğini, tüm araştırmalara rağmen bulunamadığını, fatura ile ilgili zayi belgesi verilmesini talep etmiştir.
DELİLLER VE GEREKÇE: Davacı tarafa usulune uygun tebligat yapılmıştır.
Bakırköy Vergi Dairesinin 23/07/2019 tarihli cevabi yazısında ” davacının bilanço esasına göre defter tutmakla yükümlü birinci sınıf tacir olduğu, tuttukları defterleri bulundukları yılı takip eden takvim yılından itibaren 5 yıl süre ile muhafaza etmeye mecbur oldukları, davacı hakkında herhangi bir inceleme raporu veya dava kaydının bulunmadığı,”
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı Soruşturma Muhabere Bürosu’nın 09/07/2019 tarih, ……. nolu cevabi yazısında ”davacı şirket ve yetkilileri hakkında VUK muhalefet suçundan soruşturma kaydına rastlanmadığı” belirtilmiştir.
Dava, TTK 82/7. maddesi gereğince hasımsız açılan zayi belgesi istemine ilişkindir.
Türk Ticaret Kanunu’nun 82/7. maddesi uyarınca, bir tacirin saklamakla mükellef olduğu defter ve kâğıtlar hırsızlık veya yangın, su baskını, yer sarsıntısı gibi bir afet sebebiyle ve kanuni müddet içinde ziya uğrarsa, tacir ziyaı öğrendiği tarihten itibaren on beş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yerin yetkili mahkemesinden kendisine zayi belgesi verilmesini isteyebilir. Mahkeme, lüzumlu gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir. Böyle bir vesika almamış olan tacir defterlerini ibrazdan kaçınmış sayılır.
Dosya tüm deliller ile birlikte değerlendirildiğinde; TTK’nın 82/7. maddesinde öngörülen hakdüşürücü süre içinde yapıldığı anlaşılmakta olup, TTK’nın 82/7. maddesinde, zayi belgesi verilmesini gerektirecek zayi olma durumları sınırlı olarak sayılmamış ise de tacirin zayi belgesi isteyebilmesi için, defterlerin zayi olmasında kusur ve sorumluluğunun bulunmaması, tedbirli bir tacir gibi davranmasına rağmen zayi olayına engel olamamış durumda olması gerekmekte olup davacının tuttuğu tutanak ve tüm deliller birlikte değerlendirildiğinde açılan davanın kabulüne, davacı şirketin A SERİ ……. sıra numaralı üç adet …… ve Gıda San. Tic. Ltd Şti ‘ye düzenlenen faturanın zayi olduğunun tespitine karar verilerek aşağıdaki şekilde hüküm kurmak gerekmiştir.
HÜKÜM : Yukarıda açıklanan nedenlerle;
AÇILAN DAVANIN KABULÜNE
1-Davacı şirketin A SERİ ……. sıra numaralı üç adet ….. ve Gıda San. Tic. Ltd Şti ‘ye düzenlenen faturanın zayi olduğunun tespitine,
2-Zayi belgesinin düzenlenip davacıya verilmesine,
3-Peşin harcın mahsubu ile bakiye harç tayinine yer olmadığına,
4-Davacı tarafından yapılan yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına, kullanılmayan kısmının karar kesinleşince ve HMK 333. maddesi gereğince davacıya iadesine,
Dair davacı vekilinin yüzüne karşı HMK 394/5 ve 341/1 maddesi gereğince tebliğden itibaren 2 hafta içerisinde istinaf yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup, usulen anlatıldı. 30/09/2020

Katip …
E-imza

Hakim …
E-imza

“iş Bu Evrak 5070 Sayılı Elektronik İmza Kanununun 5. Madde Uyarınca Güvenli Elektronik İmza İle İmzalanmış Olup, 22. Madde Uyarınca Da Islak İmza İle İmzalanmayacaktır.”