Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.
T.C. BAKIRKÖY 3. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2019/893
KARAR NO : 2020/569
DAVA : İtirazın İptali (Ticari Satımdan Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : 19/11/2019
KARAR TARİHİ : 24/09/2020
KARAR YAZIM TARİHİ : 06/10/2020
Mahkememizde görülmekte olan İtirazın İptali (Ticari Satımdan Kaynaklanan) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
TALEP: Davacı vekili dava dilekçesi ile müvekkili ile davalı arasında gerçekleşen nakliyat işlemine ilişkin davalı tarafça 01/02/2018 tarihli, … fatura no.lu toplam 1.180,00-TL bedelli fatura düzenlendiğini, dava konusu faturayı müvekkilinin “Gümrük Müşaviri olan … Gümrük Müşavirliği Ltd. Şti.” 01/02/2018 tarihinde ödediğini, bu ödemenin haricinde müvekkili şirketin ise gümrük müşavirliğinden ayrı olarak 09/02/2018 tarihinde ödeme yapıldığını, bu ödemenin miktarı dikkate alındığında davalı tarafça düzenlenen faturaya istinaden ödendiğinin ortada olduğunu, her iki ödemenin aynı faturaya istinaden yapıldığı dikkate alındığında davalının aynı alacaktan kaynaklı haksız kazanç elde ettiğini, Kadıköy … Noterliği, 27/06/2019 tarihli, …. yevmiye numaralı ihtarnamesine rağmen davalı tarafça cevap verilmediğini, işbu alacağa ilişkin Bakırköy … İcra Müdürlüğünün …Esas sayılı icra dosyası ile başlatılan takibe haksız ve kötüniyetli olarak itiraz ettiğini, itirazın iptali ile takibin devamına, davalı/borçlunun % 20’den aşağı olmamak üzere icra inkar tazminatına mahkum edilmesini talep etmiştir.
DELİLLER VE GEREKÇE: Taraflara usulüne uygun tebligat yapılmıştır.
Davacı vekilinin 23/09/2020 tarihli dilekçesi ile davadan feragat ettiğini beyan ettiği görülmüştür.
HMK madde 307 hükmü;”Feragat, davacının, talep sonucundan kısmen veya tamamen vazgeçmesidir. “
HMK madde 309 hükmü; “Feragat ve kabul, dilekçeyle veya yargılama sırasında sözlü olarak yapılır. (2) Feragat ve kabulün hüküm ifade etmesi, karşı tarafın ve mahkemenin muvafakatine bağlı değildir. (3) Kısmen feragat veya kabulde, feragat edilen veya kabul edilen kısmın, dilekçede yahut tutanakta açıkça gösterilmesi gerekir.(4) Feragat ve kabul, kayıtsız ve şartsız olmalıdır. “
HMK madde 310 hükmü; “Feragat ve kabul, hüküm kesinleşinceye kadar her zaman yapılabilir. “
HMK madde 311 hükmü; “Feragat ve kabul, kesin hüküm gibi hukuki sonuç doğurur. İrade bozukluğu hâllerinde, feragat ve kabulün iptali istenebilir.”
Dosya incelenmekle; HMK m.307 vd.maddelerinde düzenlenen feragat, davacının talep sonucundan kısmen veya tamamen vazgeçmesidir. Hüküm ifade etmesi, karşı tarafın ve mahkemenin muvafakatına bağlı olmayıp, hüküm kesinleşinceye kadar her zaman yapılabilir. Davacı vekilinin davadan feragat ettiği anlaşılmakla açılan davanın feragat nedeniyle reddine karar verilerek aşağıda yazılı olduğu biçimde karar verilmiştir.
HÜKÜM : Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Açılan davanın feragat nedeni ile REDDİNE,
2-Alınması gereken 54,40 TL karar ve ilam harcının peşin yatırılan 44,40 TL’den mahsubu ile eksik kalan 10-TL harcın davacıdan tahsili ile hazineye irat kaydına,
3-Davacı ve davalılar yargılama gideri ve vekalet ücreti talep etmediğinden bu konuda hüküm kurulmasına yer olmadığına,
4-Taraflarca yatırılıp harcanmayan masrafın karar kesinleştiğinde iadesine,
Dair davacının yokluğunda gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 hafta içerisinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde İstinaf yolu açık olmak üzere karar verildi. 24/09/2020
Katip …
E-imza
Hakim …
E-imza
“iş Bu Evrak 5070 Sayılı Elektronik İmza Kanununun 5. Madde Uyarınca Güvenli Elektronik İmza İle İmzalanmış Olup, 22. Madde Uyarınca Da Islak İmza İle İmzalanmayacaktır.”