Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 3. Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/82 E. 2018/783 K. 06.07.2018 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. BAKIRKÖY 3. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2018/82 Esas
KARAR NO : 2018/783

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 19/01/2018
KARAR TARİHİ : 06/07/2018
K.YAZIM TARİHİ : 06/07/2018

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
İstanbul Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne yazılan müzekkereye cevap verilmiş olduğu, anlaşılmıştır.
Dosya incelendiğinde, davacının …. sitesi adresinde 06/01/2018 tarihinde faaliyetini sürdürdüğü adresdeki sitenin içerisinde bulunan dükkan iş yeri ve depoların riskli yapı olması nedeniyle yıkımının gerçekleştirildiğini, siteyi satın alan … tarafından bildirimde bulunmaksızın yıkımın gerçekleştirildiğini, iş yerinde bulunan müvekkiline ait 2015, 2016, 2017 yıllarına ilişkin yevmiye, büyük defter, envanter defteri, fatura, vesair belgeleri yıkım altında kalarak zayi olduğunu, bu nedenle defterlerin ve kayıtları bulunan alış ve satış faturaları, gelir gider evraklarının zayi sebebiyle iptalini talep etmiştir.
İstanbul Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne yazılan müzekkere cevabında, İstanbul ili Zeytinburnu ilçesi Seyit Nizam sınırları içerisinde bulunan …. sitesinin bulunduğu alanın imar planı değişikliği ile …. belediyesi başkanlığının 28/11/2016 tarihinde onaylandrığını ve 1 ay süreyle askıya çıkartıldığını, söz konusu riskli alandaki tahliye ve yıkımla ilgili işlemler konusunda …..Belediye Başkanlığının yetkilendirildiği, yıkım işlemlerinin …..belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı tarafından gerçekleştirildiği, anlaşılmıştır.

6102 sayılı TTK’nın 82/7 maddesinde ticari defter ve belgelerin ziyaı nedeniyle zayi belgesi verilmesi talep edilmiştir.
TTK’nın 68/4 maddesi gereğince, Tacirin saklamakla mükellef olduğu defter ve kağıtlar yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni müddet içinde ziyaı uğraması halinde tacir ziyaı öğrendiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde ticari işletmesinin bulunduğu yerin yetkilimahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir, talebe konu olaya bakıldığında İstanbul Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından alt yapı ve kentsel dönüşüm hizmetleri nedeniyle imar planı değişikliği yapıldığı ve planın büyükşehir belediyesince onaylandığı, anlaşılmaktadır. Kentsel dönüşüm projesi kapsamında binanın yıkımının maddede sayılan afet olarak değerlendirilmesi mümkün olmadığı gibi, davacının iş yerinin bulunduğu alanın riskli alan bölgesi olarak tespit edildiği önceden belirlenmiş olup, yıkım tarihinin belirlenmesi idari bir işlem niteliğindedir. Ayrıca davacının ticaret sicil kaydına göre şirket belgesinin Sultangazi olduğu olduğu anlaşılmıştır. Binanın boşaltılma tarihi belirlenmiş olduğundan davacının yıkım tarihine kadar basiretli bir tacir olarak ticari defterlerini yıkım alanından tahliye etmesi gerekirken tacirden beklenen gerekli özen ve dikkati göstermediği, yıkım kararına rağmen yıkım tarihine kadar defterlerini adreste bırakmış olması göz önüne alındığında talebin reddine karar verilmiştir.
HÜKÜM : Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Talebin reddine,
2-Alınması gerekli harç peşin alındığından bu konuda hüküm kurulmasına yer olmadığına,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına,
4-Davacı tarafından yatırılıp kullanılmayan gider avansının karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacıya iadesine,
Dair dosya üzerinden gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 hafta içerisinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde İstinaf yolu açık olmak üzere karar verildi. 06/07/2018

Katip …

Hakim ….