Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 2. Asliye Ticaret Mahkemesi 2023/918 E. 2023/926 K. 26.09.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. BAKIRKÖY 2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2023/918 Esas
KARAR NO : 2023/926

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 25/09/2023
KARAR TARİHİ : 26/09/2023
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 26/09/2023
Davacı tarafından mahkememize açılan dava dosyasının incelenmesi sonunda;
İSTEM:
Davacının dava dilekçesinde özetle; müvekkili firmanın 2003 yılından beri İstanbul Ticaret Odası’na kayıtlı şekilde ticari faaliyetini sürdürdüğünü, müvekkili firmada pay devri işlemi gerçekleştirmek üzere görüşme ve işlemlerin başlaması üzerine yeni düzenlemeye göre Ticaret Müdürlüğü tarafından pay defterinin istenmesi üzerine müvekkili firma adresinde işbu pay defterini bulamadığını, müvekkili firma tarafından işbu pay defterinin zayi olduğunu ancak 19/09/2023’te ticaret sicil müdürlüğü tarafından işbu defterin talep edilmesi üzerine arandığında bulunamadığını ve Müvekkil firmaya ait pay defterinin müvekkili firmanın …. Mah. …. No:17/1 Bahçelievler/İSTANBUL adresinde rızası hilafında kaybolduğunu beyan ederek, davanın kabulüne, müvekkili firmanın ticari faaliyetlerinin devam edebilmesi için, rızası hilafında şirket adresinde kaybolan pay defterine ilişkin zayi belgesinin verilmesine karar verilmesini talep ettiği görülmüştür.
KANITLAR VE GEREKÇE:
-Dava, TTK’nın 82/7 maddesine istinaden açılmış zayi belgesi istemine ilişkindir.
-6102 Sayılı Kanunun 82/7. Maddesinde bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebileceği belirtilmektedir.
-Davacının söz konusu düzenlemeden yararlanabilmesi için bir taraftan defterlerin ve belgelerin korunması amacı ile gereken dikkat ve ihtimamı göstermiş bulunması, diğer taraftan da ziya uğramanın onun iradesi dışında elinde olmayan bir neden ile meydana gelmiş olması gerekmektedir. İleri sürülen mücbir sebebin de defter ve belgelerin yok olması veya elden çıkması sonucunu doğuracak nitelik ve yoğunlukta olması, başka bir deyişle davacının iradesi dışında defter ve vesikaların tamamen veya kısmen kaybı yahut yok olması gerekmektedir.
-Davacı vekili her ne kadar mahkememize sunduğu dava dilekçesi ile davacı şirkete ait pay defterinin rızası hilafında kaybolduğundan bahisle huzurdaki davayı açmış ise de; tacir olan davacının talebe konu pay defterini güvenli bir şekilde muhafaza etmesi gerektiği, basiretli bir tacirin bu dikkat ve özeni göstermesi gerektiği, nedeni ne olursa olsun pay defterinin güvenli bir yerde güvenli bir şekilde muhafaza edilmemesi nedeni ile davacının özen görevini yerine getirmediği, bu yönde gereken duyarlılığı göstermediği ve kusurlu olduğu, ayrıca Kanunda zayi belgesi verilebilecek hallerin TTK.82/7 maddesinde sınırlı olarak sayıldığı, pay defterinin rızası hilafında kaybedilmesi hususunun bu kapsamda değerlendirilemeyeceği anlaşılmakla sübut bulmayan davanın reddine dair karar verilerek aşağıda yazılı olduğu biçimde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Ayrıntıları yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davacı tarafından açılan davanın reddine,
2-Alınması gereken harç peşin alındığından bu hususta yeniden harç alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı tarafından yapılan masrafların davacı üzerinde bırakılmasına,
4-Davacı tarafından yatırılan ve kullanılmayan bakiye gider avansının karar kesinleştiğinde davacıya iadesine,
Dair, dosya üzerinden yapılan inceleme sonucunda gerekçeli kararın tebliğ tarihinden itibaren 2 hafta içinde Mahkememize müracaatla İstanbul Bölge Adliye Mahkemesinde istinaf yolu açık olmak üzere karar verildi.26/09/2023

Katip …
e-imzalıdır

Hakim …
e-imzalıdır