Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 2. Asliye Ticaret Mahkemesi 2023/853 E. 2023/849 K. 07.09.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. BAKIRKÖY 2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2023/853 Esas
KARAR NO : 2023/849

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 06/09/2023
KARAR TARİHİ : 07/09/2023
KARARIN YAZILDIĞI TARİH : 08/09/2023

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA; Davacı dava dilekçesinde özetle; …. Sanayi Ticaret Limited Şirketi adlı firmanın sahibi olduğunu, firmanın 17/01/2017 ile 24/01/2020 tarihleri arasında İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğü’nün …. sicil numarasına kayıtlı olduğunu, 2020 yılı başında firma faaliyetlerini tamamen durdurarak firmaya ait resmi evraklarının tamamını … Mahallesi, …. Caddesi, No:49 K.Çekmece/İstanbul adresindeki işyerini süresiz olarak … Emlak adlı emlak firmasından kiraladığını, işyerinde kilit altında muhafaza ettiğini, 26/09/2020 günü saat 13:00 sularında işyerinden evrak almak için işyerine gittiğinde giriş kapısının kilidinin değiştirildiğini, işyerinin camında kiralıktır yazısını gördüğünü, bunun üzerine ilanı aradığında telefonu açan şahsın işyerini …. Emlak’tan kiraladığını, dükkanın içerisini boşattığını, her şeyi dışarı attığını, isterse şikayet hakkının bulunduğunu, Vergi dairesinden iş yerinin 2018 yılı defter kaydının istendiğini, bu nedenle zayi belgesi verilmesini talep etmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE;
Dava, TTK 82/7. maddesi gereğince davacı şirkete ait karar defterinin zayi olması nedeniyle zayi belgesi verilmesi istemine ilişkindir.
6102 Sayılı TTK’nın 82/7. maddesinde; “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren otuz gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir.” şeklinde düzenleme bulunmaktadır.
Somut olayda, davacı şirket yetkilisi şirkete ait sevk irsaliyesi, fatura, yevmiye defteri ve şirkete ait birçok muhasebesel evrakın çalındığını beyan etmiştir. Davacı tarafça zayi belgesi verilmesi talebinin hırsızlığa dayalı olarak açıldığı, dava dilekçesinin ekinde sunulan ifade tutanağında ve dava dilekçesinde hırsızlık olayının 2020 yılında gerçekleştiğinin belirtildiği, davacı tarafından sunulan “ifade tutanağı” başlıklı belgenin incelenmesinde 26/09/2020 tarihli olduğu ve iş bu davanın 06/09/2023 tarihinde açıldığı görülmektedir. Açılan davanın yasal 30 günlük süresi içerisinde açılmamış olduğu anlaşılmakla davanın hak düşürücü süre içerisinde açılmamış olması nedeni ile reddine karar vermek gerektiği kanaatine varılarak aşağıda belirtildiği şekilde hüküm tesis edilmiştir.
HÜKÜM: Ayrıntıları yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın hak düşürücü süre içerisinde açılmamış olması nedeni ile REDDİNE,
2-Harçlar Kanunu uyarınca alınması gereken karar ve ilam harcı davacı tarafça peşin olarak yatırıldığından yeniden harç alınmasına yer olmadığına,
3-Yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına,
4-Karar kesinleştiğinde bakiye gider avansının davacıya re’sen iadesine,
Dair; tebliğden itibaren İKİ HAFTA içerisinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi tarafından incelenecek olan istinaf yolu açık olmak üzere tarafların yokluğunda dosya üzerinden yapılan inceleme sonunda karar verildi. 07/09/2023

Katip …
¸e-imzalıdır

Hakim …
¸e-imzalıdır