Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 2. Asliye Ticaret Mahkemesi 2023/379 E. 2023/737 K. 12.07.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. BAKIRKÖY 2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2023/379 Esas
KARAR NO : 2023/737

DAVA : Sıra Cetveline İtiraz (İflas Tasfiyesinde Düzenlenen Sıra Cetveline Yönelik Kayıt Kabul Ve Terkin Talebi (İİK 235))
DAVA TARİHİ : 18/04/2023
KARAR TARİHİ : 12/07/2023
KARARIN YAZILDIĞI
TARİH : 13/07/2023
DAVA; Davacı vekili tarafından davalı aleyhine açılan iş bu davanın dava dilekçesinde özetle; müvekkili şirket ile müflis şirket arasında taraf defter kayıtları ve ekli delillerden anlaşılacağı üzere kalan cari hesap alacağı için 3 adet daire için anlaşma yapıldığını, müflis şirketin borcuna karşılık verdiği taşınmazlar üzerindeki ipotekleri kaldıracağını belirttiğini, taşınmazların müvekkili şirkete fatura edildiğini ve ayrıca müvekkilinin bakiye alacağının da kaldığını, 16 no’lu bağımsız bölümün müvekkili …’ye, 14 no’lu bağımsız bölümün ise …’a satılarak devredildiğini, bununla birlikte üzerindeki ipoteklerin kaldırılmadığını, ipoteğin paraya çevrilmesi yolu ile satış yapılması halinde müvekkili …’ın en az 740.280,89 TL, müvekkili …’nin ise en az 660.970,64 TL alacaklı olduğunu, 8 no’lu bağımsız bölümün ise tapu devrinin yapılmadığını, bu sebeple müvekkili …. firmasının müflis şirketten 611.846,26 TL alacaklı olduğunu, bunun dışında müvekkilinin cari hesap nedeniyle 18.598,24 TL alacaklı olduğunu belirterek davanın kabulü ile alacağının kayıt ve kabulüne karar verilmesini talep ve etmiştir.
CEVAP; Davalı vekili tarafından sunulan cevap dilekçesinde özetle; davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE;
Davanın İİK’nun 235 maddesi gereğince açılan kayıt kabul istemine ilişkin olduğu, davanın yasal süresinde açıldığı, uyuşmazlığın davacı alacağının müflis şirketin iflas masasına kaydının gerekip gerekmediği, kayıt yapılacak ise miktarının tespiti hususlarına ilişkin olduğu anlaşılmıştır.
Davacı ….tarafından açılan davanın işbu dosyadan tefriki ile mahkememizin ayrı esasına kaydedilmesine karar verilmiştir.
İİK 235. maddede, sıra cetveline itiraz edenlerin, cetvelin ilanından itibaren 15 gün içinde iflasa karar verilen yerdeki ticaret mahkemesine dava açmaya mecbur oldukları, 223’üncü maddenin üçüncü fıkrası hükmünün mahfuz olduğu belirtilmiştir. Maddede düzenlendiği üzere, sıra cetveline itiraz davası açma süresi 15 gündür. Süre, sıra cetvelinin ilanından itibaren başlar. İİK 166. maddedeki gazetelerde yapılan ilanlardan en son ilan tarihinden itibaren işlemeye başlar. İflas masasına alacak yazdırırken, tebligatı kabulü elverişli adres gösterilerek, Adalet Bakanlığınca çıkarılan tarifede gösterilen yazı ve tebliğ giderlerini avans olarak vermek suretiyle, İflas idaresince alınacak kararların kendisine tebliğ edilmesini istemiş olan alacaklılara, alacaklarının kabul veya ret edildiği ayrıca tebliğ edilir (İİK 223. m).Bu alacaklılar için sıra cetveline itiraz davası açma süresi , sıra cetvelinin ilanından itibaren değil, bu tebligatın yapıldığı tarihten itibaren işlemeye başlar. Davanın yasal 15 günlük hak düşürücü süre içerisinde açıldığı anlaşılmıştır.
İİK’nun 195/1. maddesinde “Borçlunun taşınmaz mallarının rehni suretiyle temin edilmiş olan alacaklar müstesna olmak üzere iflasın açılması müflisin borçlarını muaccel kılar. İflasın açıldığı güne kadar işlemiş faiz ile takip masrafları anaya zammolunur.” hükmü yer almaktadır. İİK’nın 195. maddesinde müflisin borçlarının iflasın açılması ile muaccel olacağı ve iflasın açıldığı güne kadar işlemiş faiz ve takip masraflarının ana paraya ilave edilerek masaya kaydedileceği öngörülmüş olduğuna göre, iflas masasına yazılacak alacakların iflas tarihi itibariyle hesaplanıp, belirlenmesi gerekmektedir. İflasın açılması ile ipotekle temin edilen alacaklar hariç, diğer alacaklar muaccel hale gelir ve iflasın açıldığı tarihe kadar işleyen faizler ve takip masrafları da asıl alacağa eklenerek masaya yazılır.
Davacı taraf, müvekkili şirket ile müflis şirket arasında yapılan anlaşma gereğince 16 no’lu bağımsız bölümün müvekkili …’ye, 14 no’lu bağımsız bölümün ise …’a satılarak devredildiğini, bununla birlikte üzerindeki ipoteklerin kaldırılmadığını, ipoteğin paraya çevrilmesi yolu ile satış yapılması halinde alacaklı olduklarından bahisle kayıt kabul talebinde bulunmuş ise de, ipoteğin fekki talebinin işbu davanın konusunu oluşturmadığı gibi ipoteğin paraya çevrilmesinin sözkonusu olması halinde davacıların muaccel bir alacağının var olup olmadığının tartışma konusu yapılabileceği, bu aşamada davacıların muaccel ya da İİK m.195 gereğince iflasın açılmasıyla muaccel hale gelmiş alacağının bulunmadığı anlaşılmakla bu davacılar tarafından açılan davanın reddine karar verilerek aşağıda yazılı olduğu biçimde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere:
DAVACILAR …, … TARAFINDAN AÇILAN DAVANIN REDDİNE,
1-Alınması gereken 269,80 TL’nin davacı tarafından peşin yatırılan 179,90 TL’den tenzili sonucu eksik bakiye 89,90 TL’nin davacılar … ve … ‘dan alınarak hazineye irat kaydına,
2-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,
4-Davalı kendini vekil ile temsil ettirdiğinden AAÜT’ne göre takdir olunan 9.200 TL vekalet ücretinin davacıdan alınarak davalıya verilmesine ,
5-Davacı tarafça yatırılan ve kullanılmayan bakiye gider avansının karar kesinleştiğinde ve talep halinde ilgili tarafa iadesine,

Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı davalının yokluğunda, yapılan yargılama neticesinde kararın tebliğ tarihinden itibaren 10 gün içerisinde mahkememize müracaatla İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi istinaf yolu açık olmak üzere oybirliğiyle verilen karar açıkça okunup, anlatıldı.12/07/2023

Başkan …
¸e-imzalıdır
Üye …
¸e-imzalıdır
Üye …
¸e-imzalıdır
Katip …
¸e-imzalıdır