Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 2. Asliye Ticaret Mahkemesi 2023/232 E. 2023/212 K. 13.03.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. BAKIRKÖY 2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2023/232
KARAR NO : 2023/212

DAVA : Ticari Şirket (Bilgi Alma Ve İnceleme Hakkı İhlali)
DAVA TARİHİ : 10/03/2023
KARAR TARİHİ : 13/03/2023
KARARIN YAZILDIĞI
TARİH : 14/03/2023
DAVA; Davacı vekili tarafından davalı aleyhine açılan iş bu davanın dava dilekçesinde özetle;davalı firmanın iki ortaklı bir şirket olup ortaklardan birinin … diğerinin ise müvekkil … olduğunu, şirket sahibi olan ortaklar aynı zamanda evli olup karı koca olduğunu, evlilikleri içerisinde yaşanan sorunlar nedeniyle boşanma kararı alan çiftin boşanma davasının Küçükçekmece … Aile Mahkemesinin … E. Sayılı dosyasıyla görüldüğünü, müvekkilinin yıllardır şirketin ortağı olup şirket içinde aktif olarak da görev aldığını, taraflar arasındaki boşanma davası açılana kadar davacı müvekkilinin şirket bünyesinde yapılan üretimden satışa, tüm gelir gider muhasebe düzenine kadar her konuda bilgi ve yetki sahibi olduğunu, davacı ile çoğunluk hisse sahibi … arasında boşanma davası açılmasından sonra; çoğunluk hissedarı olan …, davacı müvekkili şirketten uzaklaştırmaya çalıştığını, şirkete girmesine engel olmanın yanı sıra hem kendisi hem de şirket çalışanı diğer personeller davacıya karşı tavır aldığını, özel yaşamıyla iş yaşamının ayrımını yapamayan …, müvekkile karşı sistemli bir şekilde baskı uyguladığını, oavalı firmanın ortağı olmasına ve tüm taleplerine rağmen şirketin faaliyetleri ve işleyişi hakkından kendisine bilgi verilmediğini beyanla davanın kabulüyle, Türk Ticaret Kanunun 614. Maddesine göre davalı … Sanayi Ticaret Limited Şirketine karşı bilgi edinme ve inceleme hakkımızın kullanılmasına karar verilmesini talep etmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE;
Limited şirketlerde ortağın bilgi alma ve inceleme hakkı TTK’nun 614.maddesinde düzenlenmiş olup,
“1)Her ortak müdürlerden, şirketin bütün işleri ve hesapları hakkında bilgi vermelerini isteyebilir ve belirli konularda inceleme yapabilir.
2) Ortağın elde ettiği bilgileri şirketin zararına olacak şekilde kullanması tehlikesi varsa, müdürler bilgi alınmasını ve incelemeyi gerekli ölçüde engelleyebilir; bu konuda ortağın başvurusu üzerine genel kurul karar verir.
3) Genel kurul, bilgi alınmasını ve incelemeyi haksız yere engellerse ortağın istemi üzerine mahkeme bu hususta karar verir. Mahkeme kararı kesindir” şeklindedir.
Anonim şirketlerde olduğu gibi, limited şirket ortaklarının de müdürlerden, şirketin bütün iş ve hesapları hakkında kendilerine bilgi verilmesini isteme hakları bulunmaktadır. Verilecek bilgiler, özenli, gerçeğe, hesap verme ve dürüstlük ilkelerine de uygun olmalıdır. (ÇAMOĞLU, Ersin, Limited Ortağın Bilgi Alma ve İnceleme Hakkının Kullanılması ve Sınırları, Prof.Dr.Hamdi Yasaman’a Armağan, İstanbul 2017, s.143) TTK’da limited şirketlerin de anonim şirketlerin denetimi hakkındaki hükümlere tabi olacağı öngörüldüğünden (m.635) şirketin defter ve evrakını ortağın doğrudan bizzat incelemesi mümkün olmadığı gibi defter ve evrakın her yerini sınırsız inceleme hakları da bulunmamaktadır. Bu durumda şirketin ticari defter ve yazışmalarının, sadece ortağın sorusunu ilgilendiren kısımlarının incelenmesi mümkündür.( PULAŞLI, Hasan, Şirketler Hukuku Şerhi, Cilt: III, s.2810, 2811) Limited şirketlerde bilgi alma ve inceleme hakkının mahkeme aracılığıyla kullanılabilmesi için talebin genel nitelikte olmayıp somutlaştırılması gerekmektedir. Yargıtay …HD … e., … K., 13.11.2017 tarihli kararında “…davacı ihtarında inceleme ve bilgi alma hakkının ihlal edildiğini belirtmiş olsa da, somut olarak hangi konuda bilgi alma ve inceleme yapma hakkını kullanmak istediğini belirtmediği…” ifadelerine yer verilmiştir. Davacının ihtarında ve dava dilekçesinde talebini somutlaştırmadığı, somut olay olarak belirtilen hususların halihazırda davacı tarafından tespiti yapılabilen hususlara ilişkin olduğu, bilinmediği hususunun ileri sürülmediği, tarafların ortak olduğu şirkete diğer şirkete ilişkin bilgi ve kayıtların ise işbu davanın konusunu oluşturmayacağı, yasal koşulların oluşmadığı anlaşılmakla talebin reddine karar verilerek aşağıda yazılı olduğu biçimde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere:
AÇILAN DAVANIN REDDİNE,
1-Alınması gereken harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
2-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,
3-Davacı tarafça yatırılan ve kullanılmayan kalan gider avansının talep halinde davacıya iadesine,
Dair, tarafların yokluğunda, dosya üzerinde yapılan inceleme neticesinde, TTK’nun 614/3 maddesi gereğince KESİN olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 13/03/2023

Başkan …
¸e-imzalıdır
Üye …
¸e-imzalıdır
Üye …
¸e-imzalıdır
Katip …
¸e-imzalıdır