Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 2. Asliye Ticaret Mahkemesi 2023/141 E. 2023/146 K. 16.02.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. BAKIRKÖY 2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2023/141 Esas
KARAR NO : 2023/146

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 15/02/2023
KARAR TARİHİ : 16/02/2023
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 17/02/2023

Davacı tarafından mahkememize açılan dava dosyasının incelenmesi sonunda;
İSTEM:
Davacı şirket vekilinin dava dilekçesinde özetle; davacı şirkete ait … Mah. … Sk. No: … …/İstanbul adresindeki …. ticari sicil numaralı işletmesinde 01.02.2023 tarihinde iş yeri tadilatı esnasında bilinmeyen nedenle ticari defterlerinin kaybolduğunu, bu kayıp nedeniyle 09/02/2023 tarihinde gazete ilan verdiğini, ayrıca Polis Karakolunda 15/02/2023 tarihinde tutanak tutulduğunu, 2017 yılından bu yana kullandığı karar defterinin zayi olması nedeniyle zayi belgesi verilmesini beyan ve dava ettiği görülmüştür.
KANITLAR VE GEREKÇE:
Dava, TTK 82/7. Maddesi gereğince ticari defterlerinin zayi olması nedeniyle zayi belgesi verilmesi istemine ilişkindir.
Davacı taraf dava dilekçesi ile; şirketine ait 2017 yılı karar defterinin iş yeri tadilatı sırasında kaybolduğunu beyan etmekle zayi belgesi talep etmiştir.
6102 Sayılı TTK’nın 82/7. maddesinde; “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir.” şeklinde düzenleme bulunmaktadır.
TTK 82/7. maddesi uyarınca bu defter ve belgelerin yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi doğal afetlerle veya hırsızlık gibi eylemlerle ziyaa uğraması halinde zayi belgesi verileceği düzenlemiştir. TTK’nın 82/7. maddesinde, zayi belgesi verilmesini gerektirecek zayi olma durumları sınırlı olarak sayılmamış ise de tacirin zayi belgesi isteyebilmesi için, defterlerin zayi olmasında kusur ve sorumluluğunun bulunmaması, tedbirli bir tacir gibi davranmasına rağmen zayi olayına engel olamamış durumda olması gerekir. Ayrıca, zayi durumunun tacirin iradesi dışında meydana gelmesi zorunludur.
Somut olayda, davacı taraf defterlerin iş yeri tadilatı sırasında kaybolduğunu beyan etmiştir. Yukarıda açıklandığı üzere kaybolan defterler için zayi belgesi verilebilmesi için defterlerin, ne zaman, nerede ve nasıl kaybolduğunun da açıklanması, defterlerin kaybolmaması için tedbirli-basiretli bir tacir gibi davranıldığının ve bu hususta gerekli özenin gösterildiğinin ispat edilmesi gerekir. Defterler, yangın, sel baskını ve deprem gibi doğal afet sebebiyle kaybolmadığı gibi davacı tarafça zayi belgesi istemi “iş yeri tadilatı sonrası kaybolma” sebebine bağlanmıştır. Bu nedenle davacı tarafın saklama yükümlülüğü bakımından basiretli-tedbirli bir tacir gibi davranmadığı anlaşılmıştır.
Yukarıda açıklanan nedenlerle davacı tarafın ticari defterlerin zayi sebebine ilişkin ortaya koyduğu hususun zayi nedeni sayılamayacağı kanaatine varıldığından davanın reddine karar verilmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm tesis edilmiştir.
HÜKÜM: Ayrıntıları yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın REDDİNE,
2-Harçlar Kanunu uyarınca alınması gereken karar ve ilam harcı davacı tarafça peşin olarak yatırıldığından yeniden harç alınmasına yer olmadığına,
3-Yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına,
4-Karar kesinleştiğinde bakiye gider avansının davacıya re’sen iadesine,
Dair; tebliğden itibaren İKİ HAFTA içerisinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi tarafından incelenecek olan istinaf yolu açık olmak üzere tarafların yokluğunda dosya üzerinden yapılan inceleme sonunda karar verildi. 17/02/2023

Katip …
E-İmzalıdır

Hakim …
E-İmzalıdır