Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 2. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/260 E. 2022/245 K. 16.03.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. BAKIRKÖY 2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2022/260
KARAR NO : 2022/245

DAVA : Kayyımlık (Ticari Şirkete Kayyım Atanması)
DAVA TARİHİ : 15/03/2022
KARAR TARİHİ : 16/03/2022
KARARIN YAZILDIĞI
TARİH : 16/03/2022

DAVA; Davacı vekili tarafından davalı aleyhine açılan iş bu davanın dava dilekçesinde özetle; müvekkilinin davalı şirketin %49 pay oranı ile pay sahibi olduğunu, şirketin diğer paylarına sahip ve şirketin müdürü olan bünyamin kodaz 03.09.2021 tarihinde vefat ettiğini, şirket müdürü olan ….’ın vefatı üzerine şirket organsız kalmış o günden bugüne dek şirket işlerini yürütecek bir müdür bulunmadığını, iş bu süreçte davalı şirket aleyhine bir çok icra takibi başlatılmış davalar açıldığını, müvekkil şirketin pay oranlarının %49’na sahip olduğunu, şirketin organsız kalması nedeniyle genel kurul toplantıya davet edilemediğini, kaldı ki davet edilse dahi müvekkilin pay oranı müdür atamak için yeter sayıyı karşılamadığını beyanla davacı müvekkilin davalı şirkete dava süresince tedbiren geçici müdür olarak atanmasına, dava sonunda müdür olarak atanmasına, davacı müvekkilin geçici müdür olarak atanmasının mümkün olmaması halinde, müvekkilin davalı şirkete dava süresince tedbiren yönetim ve temsil kayyımı olarak atanmasına, dava sonunda yönetim ve temsil kayyımı olarak atanmasına, davacı müvekkilin yönetim ve temsil kayyımı olarak atanmasının mümkün olmaması halinde mahkemece resen seçilecek üçüncü bir kişinin tedbiren ve dava sonucunda temsil kayyım olarak atanmasına,
karar verilmesini talep etmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE:
Dava; şirkete temsil kayyımı atanması istemine ilişkindir.
Gerek 6102 Sayılı TTK ve gerekse özel yasalarda limited şirkete temsil kayyımı, atanmasına ilişkin bir hüküm bulunmamakla birlikte 6102 Sayılı TTK’nın 1. maddesinde “Türk Ticaret Kanununun, Türk Medeni Kanununun ayrılmaz bir parçası” olduğuna ilişkin hükmü karşısında konu ile ilgili 4721 Sayılı TMK hükümlerinin uygulanması gerekmektedir.
Türk Medeni Kanunun 426 maddesinde düzenlenen temsil kayyımlığı müessesesi, gerçek kişiler esas alınarak getirilmiş bir kurum olmakla birlikte tüzel kişiler içinde temsil kayyımı atanabileceği gerek öğretide (Türk Medeni Hukukunda Kayyımlık-Mustafa Alper Gümüş-Sh. 103) ve gerekse yargı kararlarında (Yargıtay 11.H.D. 1988 tarih 65-3848 sayı vb.) kabul görmektedir.
Türk Medeni Kanunu’nun 403/2. maddesinde kayyımın, belirli işleri görmek veya malvarlığını yönetmek için atanacağı, 426. maddesinde vesayet makamının, aşağıda yazılı olan veya kanunda gösterilen diğer hallerde ilgilisinin isteği üzerine veya re’sen temsil kayyımı atayacağı, kayyım atamasının yasal temsilcinin görevini yerine getirmesine bir engel olmayacağı, 427. maddesinde ise bir tüzel kişi gerekli organlardan yoksun kalmış ve yönetimi başka yoldan sağlanamamışsa kayyım atanacağına ilişkin düzenlemeler yer almaktadır.
Somut olayda, temsil kayyımı atanması istenen davalı şirketin iki ortaklı olup, davacının % 49 oranında pay sahibi olduğu, davalı şirketin diğer ortağı ve şirketi münferiden temsile yetkilisi ….’ın 03/09/2021 tarihinde vefat ettiği, davalı şirket tarafından 06/03/2022 tarihinde açılan ihalenin feshi davasında davalı şirketin bu sebeple temsilinin mümkün olmadığı ve açılan davada hukuki yararının bulunduğu hususu gözetilerek davanın kabulü ile davalı şirketi Büyükçekmece … İcra Hukuk Mahkemesi’nin …. esas sayılı dosyasıyla sınırlı olmak üzere şirketin pay sahibi davacı …’ın temsil kayyımı olarak atanmasına karar verilmiş ve aşağıda yazılı olduğu biçimde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere:
AÇILAN DAVANIN KABULÜNE,
1-İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğü’nün … sicil numarasında …’ne Büyükçekmece …. İcra Hukuk Mahkemesi’nin … esas sayılı dosyasıyla sınırlı olmakla üzere davacı …’ın (…) TEMSİL KAYYIMI OLARAK ATANMASINA,
2-Atanan kayyım için ücret takdirine yer olmadığına,
2-Kararın Ticaret Sicil Müdürlüğünde tescil ve ilanına,
3-Karar ve ilam harcı peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
4- Yapılan yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına,
5-Davacı tarafından yatırılan gider avansının talebi halinde davacıya iadesine,
Dair, dosya üzerinde yapılan inceleme neticesinde KESİN olarak oybirliğiyle karar verildi. 16/03/2022

Başkan …
¸e-imzalıdır
Üye …
¸e-imzalıdır
Üye …
¸e-imzalıdır
Katip …
¸e-imzalıdır