Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 2. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/76 E. 2021/211 K. 24.02.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. BAKIRKÖY 2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/76
KARAR NO : 2021/211

DAVA : Şirketin İhyası
DAVA TARİHİ : 17/02/2020
KARAR TARİHİ : 24/02/2021
KARARIN YAZILDIĞI
TARİH : 25/02/2021
DAVA; Davacı vekili tarafından davalı aleyhine açılan iş bu davanın dava dilekçesinde özetle; müvekkili şirketin, makine ve sarf malzemeleri satış ve pazarlaması işi ile uğraşan bir şirket olduğunu, müvekkili ile İstanbul Ticaret Sicil Memurluğu’na ……. sicil numarası ile kayıtlı bulunan ……. Mühendislik İmalat İthalat İhracat Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi arasında makine ve malzeme alışverişinden doğan ticari ilişki mevcut olduğunu, müvekkili şirket bu şirkete muhtelif tarihlerde makine ve malzeme sattığını, bu malları fatura ve irsaliyeleri ile birlikte teslim ettiğini, bu ticari ilişki neticesinde müvekkilin işbu şirketten oluşan cari hesap alacağına karşılık verilen 2 adet çekin karşılıksız çıkması ve ödenmemesi üzerine, bu alacak için borçlu şirket aleyhine öncelikle İstanbul Anadolu …… İcra Müdürlüğü’nün ……. esas sayılı dosyasında icra takibi yapıldığı, bu şirkete tebligat yapılarak işbu takibin kesinleştiğini ancak İşbu takip dosyası derdest iken, şirketin sicil kayıtları için İstanbul Ticaret Odasının internet sitesinde yapılan incelemede, şirketin Türk Ticaret Kanunu’nun geçici 7.maddesi uyarınca resen terkin yoluyla 09.10.2015 tarihinde sicilden terkin edildiği ve kaydının kapatıldığının öğrendiklerini belirterek, İstanbul Ticaret Sicil Memurluğunun ……. ticaret sicil numarası ile kayıtlı olan ……. Mühendislik İmalat İthalat İhracat Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketinin Türk Ticaret Kanunu’nun geçici 7.maddesinin 15.fıkrası gereğince ihyası ile ticaret siciline yeniden tesciline, yargılama giderleri ve vekâlet ücretinin davalıya yükletilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
CEVAP; Davalı vekili tarafından sunulan cevap dilekçesinde özetle; Ticaret Sicil Müdürlüğünün TTK.32.madde ve Ticaret Sicil Müdürlüğünün 34.maddeleri çerçevesinde işlem yapıldığını, resen terkin işleminin 6102 sayılı kanunun geçici 7.maddesi hükmünce yapıldığını ve yapılan işlemde hukuka aykırılık bulunmadığını, ticaret sicilden kaydı silinen şirket veya kooperatiflerin alacaklıları ile hukuki menfaatleri bulunanlar haklı sebeplere dayanarak silinme tarihinden itibaren beş yıl içinde mahkemeye başvurarak şirket veya kooperatifin ihyasını isteyebileceklerini, müvekkili sicil müdürlüğünün mahkeme hükmü olmaksızın şirketi tekrar sicile tescil gibi bir yükümlülüğü olmadığını, davanın açılmasına sebep olunmadığı için müvekkili müdürlüğün yargılama gideri ve vekalet ücretinden sorumlu tutulamayacağını belirterek davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE;
Dava, şirketin ihyası istemine ilişkin olup, uyuşmazlığın ihya koşullarının oluşup oluşmadığına ilişkin olduğu anlaşıldı.
Dosyanın yetkisizlik kararı ile mahkememize gönderilmiş olduğu anlaşılmıştır.
İstanbul Ticaret Odası kaydına göre ……. Mühendislik İmalat İthalat İhracat Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi’nin 19/10/2015 tarihinde resen terkin işleminin olduğu, yetkilisinin ……. olduğu görülmüştür.
6102 sayılı TTK’nun Geçici 7. maddesi uyarınca, sicilden terkin edilen şirketin aynı maddenin 15. bendine göre ihyası mümkündür; bu bentte, “… Ticaret sicilinden kaydı silinen şirket veya kooperatifin alacaklıları ile hukuki menfaatleri bulunanlar haklı sebeplere dayanarak silinme tarihinden itibaren beş yıl içinde mahkemeye başvurarak şirket veya kooperatifin ihyasını isteyebilir…” düzenlemesine yer verilmiştir.
6102 sayılı TTK’nun 547. maddesinde “Tasfiyenin kapanmasından sonra ek tasfiye işlemlerinin yapılmasının zorunlu olduğu anlaşılırsa, son tasfiye memurları, yönetim kurulu üyeleri, pay sahipleri veya alacaklıların, şirket merkezinin bulunduğu yerdeki asliye ticaret mahkemesinden, bu ek işlemler sonuçlandırılıncaya kadar, şirketin yeniden tescilini isteyebiler” düzenlemesine yer verilmiştir.
Mahkememizce yapılan değerlendirmede İstanbul Anadolu …… İcra Müdürlüğünün ……. E sayılı dosyası nedeniyle şirketin ihyasını talep etmekte hukuki yararının bulunduğu anlaşılmakla açılan davanın kabulü ile İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğü’nün ……. sicil numarasında kayıtlı ……. Mühendislik İmalat İthalat İhracat Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi ‘nin İstanbul Anadolu …… İcra Müd.nün …… Esas sayılı dosyasıyla sınırlı olarak ihyasına karar verilmiş olup aşağıda yazılı olduğu biçimde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere:
Açılan davanın KABULÜNE,
1-İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğü’nün …… Sicil Numarasında kayıtlı ……. MÜHENDİSLİK İMALAT İTHALAT İHRACAAT SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ’nin İstanbul Anadolu ….. İcra Müd.nün …. Esas sayılı icra dosyası ile sınırlı olarak ihyasına,
2-Şirket eski yetkilisi …….’ın tasfiye memuru olarak atanmasına, ücret takdirine yer olmadığına,
3-İhya kararının Ticaret Sicil Müdürlüğünde tescil ve ilanına,
4-Davalı ……… Müdürlüğü yasal hasım olduğundan harç ve masraflardan sorumlu tutulmasına yer olmadığına,
5-Davacı tarafça sarf edilen yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
6-Davacı tarafça yatırılan ve kullanılmayan bakiye gider avansının karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacı tarafa iadesine,
Dair, tarafların yokluğunda, yapılan yargılama neticesinde kararın tebliğ tarihinden itibaren 2 hafta içerisinde mahkememize müracaatla İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi istinaf yolu açık olmak üzere oybirliğiyle verilen karar açıkça okunup, anlatıldı 24/02/2021
24/02/2021
Başkan …
E-imzalı
Üye …
E-imzalı
Üye …
E-imzalı
Katip …
E-imzalı