Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 2. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/722 E. 2021/1039 K. 08.11.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. BAKIRKÖY 2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/722 Esas
KARAR NO : 2021/1039

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 01/09/2021
KARAR TARİHİ : 08/11/2021
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 17/11/2021

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan dosya incelemesi neticesinde;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacılar vekili vermiş olduğu dava dilekçesinde özetle; müvekkili şirketlerin topluluğu …. Group’un, 1961 yılından beri sektörde gerçekleştirdiği büyük projeler ile sunmuş olduğu hazır beton hizmetleriyle inşaat sektöründe öncü firmalardan biri olduğunu, müvekkillerinin lojistik, boya, hazır beton, inşaat vb. sektörlerde gerçekleştirdiği gerek yurt içi ve gerekse yurt dışı faaliyetleri ile bilindik, güvenilir ve itibarlı bir şirketler topluluğundan oluşmakta olduğunu, müvekkili şirketlerin, 24.08.2021 tarihinde bilgisayar serverlarına kimliği bilinmeyen şahıslarca saldırılar düzenlenmiş ve şirketin teknik biriminin müdahale etmesine rağmen bilgisayarların hacklenerek; şirketin bir kısım digital kayıtlarının ele geçirilmiş olduğunu, bu saldırı neticesinde şirketin bir kısım digital verilerinin ve müvekkilinin elinde tutmuş olduğu yedeklemelerin “Crypto Virüsü” olarak adlandırılan fidye yazılımlar vasıtası ile kriptolanmış/şifrelenmiş olduğunu, serverlara saldırının gerçekleştiği anlaşıldığı an internet erişimi kesilmiş ve daha sonra verilerin kurtarılması umuduyla; gerekli teknik destek sağlanmış ise de, virüsün temizlenememiş ve kriptolanan bazı belgelerin kurtarılamamış olduğunu, bu kapsamda; … Yapı Malzemeleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından getirilen şirket cihazına bağlı sabit disklerin verilerinin kurtarılmasına dair kontrollerin yapılmış olup verilerin tekrar geri getirilememesini sağlayan yazılımlar ile verilerin tamamının kurtarılamayacak şekilde siber saldırıya maruz kaldığının belirlenmiş olduğunu, “Crypto Virüsü” olarak adlandırılılan virüsün, şirket cihazları …. seri numaralı … model ve … seri numaralı … model sabit sürücülerdeki tüm dosyaların uzantısı ile birlikte yapılandırılıp “.encrypted” şeklinde şifreli bir yapıya çevirerek dosya yapısının bozulmasına sebep olduğunu, bu şifreleme esnasında ise 2017 yılının tüm aylarındaki (1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12) dönemlerin e-defter dosyalarının da cryptolanmış ve ulaşılamaz hale gelmiş olduğunu, …. Yapı Malzemeleri ve İnş. Taah. San. Tic. A.Ş. tarafından getirilen şirket cihazına bağlı sabit disklerin verilerinin kurtarılmasına dair kontroller yapılmış olup verilerin tekrar geri getirilememesini sağlayan yazılımlar ile verilerin tamamının kurtarılamayacak şekilde siber saldırıya maruz kaldığının belirlenmiş olduğunu, “Crypto Virüsü” olarak adlandırılılan virüsün, şirket cihazları …. seri numaralı …. model ve …. seri numaralı …. model sabit sürücülerdeki tüm dosyaların uzantısı ile birlikteyapılandırılıp”…
[MerlinStusanprotonmail.com].nemesis” şeklinde şifreli bir yapıya çevirerek dosya yapısının bozulmasına sebep olduğunu, bu şifreleme esnasında ise 2017 yılı Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz ve Ağustos ayı dönemlerine ait e-defter dosyalarına ulaşılamamış olduğunu, bu kapsamda her iki müvekkili yönünden de 2017 yılına ait e-defter kayıtlarının zayi olduğunu, mahkemeye başvurmazdan evvel verilerin kurtarılması için müvekkili şirket tarafından teknik destek alınmış ve …. Yapı ve …. Yapıya ait dijital belgeler üzerinde yapılan inceleme neticesinde; belgeler üzerinde fidye yazılım bulunduğu, Cryptolama işinin HELSİNKİ/FİNLANDİYA kaynaklı olduğu, yapılan çalışmaya rağmen şifrelemenin çözülemediği ve çözülmesininde mümkün olmadığı, müvekkiline bildirilmiş ve böylece müvekkili tarafından defterlerinin zayi olduğunun 31.08.2021tarihi itibariyle ıttıla edilmiş olduğunu beyanla; …. Yapı Malzemeleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. yönünden 2017 yılının tüm aylarındaki (1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11-12) dönemlerine ait e-defterler yönünden, … Yapı Malzemeleri ve İnş. Taah. San. Tic. A.Ş. yönünden ise 2017 Yılı Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz ve Ağustos ayı dönemlerine ait e-defterler yönünden zayi olduğuna dair taraflarına zayi belgesi verilmesini talep ve dava etmiştir.
Delillerin Değerlendirilmesi ve Gerekçe:
Dava, TTK 82/7. maddesi gereğince zayi belgesi verilmesi talebine ilişkindir.
Mahkememizin 29/09/2021 tarihli muhtıra ile davacı vekiline zarar gördüğü iddia olunan e-defter ve berat dosyalarının ikincil örneklerinin Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan veya e-defter saklama hizmeti veren özel entegratör kuruluşlarından temin edilemediğini tevsik edici bilgi ve belgeleri sunmak üzere süre verilmiş, davacı vekili tarafından süresi içerisinde beyanda bulunulmuş ve Gelir İdaresi yazı cevabı ile …. Elektronik Ticaret Hizmetleri A.Ş. firmasından alınan yazı dosyaya ibraz edilmiştir.
Elektronik Defter Genel Tebliğinin (Sıra No: 1) Diğer Hususlar başlıklı (Değişik:RG-19/10/2019-30923) 7.1 maddesinin “e-Defter tutanlar, Vergi Usul Kanununda belirtilen “Mücbir Sebep” halleri nedeniyle e-Defter veya beratlarına ait kayıtlarının bozulması, silinmesi, zarar görmesi veya işlem görememesi ve e-Defter ve berat dosyalarının muhafaza edildiği e-Defter saklama hizmeti veren özel entegratör kuruluşlardan veya Başkanlıktan ikincil örneklerinin temin edilemediği hallerde, söz konusu durumların öğrenilmesinden itibaren tevsik edici bilgi ve belgeleri ile birlikte 15 gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yetkili mahkemesine başvurarak kendisine bir zayi belgesi verilmesini istemelidir. Mahkemeden zayi belgesinin temin edilmesini müteakip, zayi belgesi ile birlikte durumun Başkanlığa yazılı olarak bildirilmesi ve Başkanlık tarafından istenilen bilgi ve belgelerin (talep edilecek bilgi ve belgeler e-Defter Uygulama Kılavuzunda açıklanır) ibraz edilmesi halinde, mükelleflerin zayi olan e-Defter kayıtlarının yeniden oluşturulması ve bunlara ait yeni oluşturulan e-Defter ve berat dosyalarının e-Defter uygulaması aracılığı ile Başkanlık sistemine yeniden yüklenmesi için Başkanlık tarafından yazılı izin verilir.” hükmünü ihtiva ettiği, Vergi Usul Kanununun 13. maddesinde mücbir sebeplerin “1. Vergi ödevlerinden her hangi birinin yerine getirilmesine engel olacak derecede ağır kaza, ağır hastalık ve tutukluluk, 2. Vergi ödevlerinin yerine getirilmesine engel olacak yangın, yer sarsıntısı ve su basması gibi afetler, 3. Kişinin iradesi dışında vukua gelen mecburi gaybubetler; 4. Sahibinin iradesi dışındaki sebepler dolayısiyle defter ve vesikalarının elinden çıkmış bulunması; gibi hallerdir.” olarak belirtildiği, elektronik defter genel tebliğinde değişiklik yapılmasına dair tebliğde TTK 82/7 maddede öngörülen süreden farklı bir düzenleme yapılmadığı, sadece vergi usul kanunda öngörülen mücbir sebepler nedeniyle e- defterlere ait kayıtların silinmesi, kaybı, bozulması, işlem görememesi, zarar görmesi hallerinde zayi belgesi talep edilebileceğinin belirtildiği anlaşılmıştır (İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 13. Hukuk Dairesi 01/10/2020 tarih ve 2020/920 Esas 2020/1018 Karar sayılı ilamı).
Tüm dosya kapsamından; davacılar vekili müvekkili şirketlerin bilgisayarlarına siber saldırı olması sonucunda ticari defterlerin tutulduğu muhasebe programına virüs bulaştığını, davacı şirketlerin 2017 yılına ait bir kısım defterlerinin elektronik ortamda zayi olduğundan dolayı tarafına zayi belgesi verilmesini talep etmiştir. Elektronik Defter Genel Tebliğinin 7.1 maddesi ve TTK’nun 82/7. maddesi gereğince bu davanın söz konusu durumların öğrenilmesinden itibaren 15 gün içerisinde açılması gerekmektedir. Her ne kadar tebliğde belirtilen “söz konusu durumların öğrenilmesinden itibaren” ibaresi kullanıldığı ve söz konusu durumdan anlaşılması gerekenin açık olarak belirtilmediği görülmüş ise de, kanun lafzı dikkate alındığında söz konusu durumların ibaresinden e-Defter ve berat dosyalarının muhafaza edildiği e-Defter saklama hizmeti veren özel entegratör kuruluşlardan veya Başkanlıktan ikincil örneklerinin temin edilemediğinin anlaşılması gerektiği, buna göre dava açılmadan önce Gelir İdaresi Başkanlığına veya özel entegratör kuruluşlara defterlerin ikincil örneklerinin temin edilmesi için başvurulması gerektiği ve temin edilemeyeceğinin tespitinden itibaren 15 içerisinde zayi davasının açılması gerektiği sonucuna varılmaktadır. Ne var ki davacı tarafından sunulan belgelerden anlaşıldığı üzere davanın açılmasından sonra, mahkememiz muhtırası ile Gelir İdaresi Başkanlığına ve entegratör kuruluşlara başvurulduğu görülmektedir. Açıklanan bu nedenlerle açılan davanın reddine karar vermek gerektiği kanaatine varılarak aşağıda belirtildiği şekilde hüküm tesis edilmiştir.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere:
1-Davacılar tarafından açılan davanın REDDİNE,
2-Alınması gereken harç peşin alındığından bu hususta başkaca harç alınmasına yer OLMADIĞINA,
3-Davacı taraflarca sarf edilen yargılama giderlerinin davacılar üzerinde BIRAKILMASINA,
4-Davacılar tarafından yatırılan ve kullanılmayan bakiye gider avansının karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacılara İADESİNE,
Dair, dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda kararın tebliğ tarihinden itibaren 2 hafta içerisinde mahkememize müracaatla İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi istinaf yolu açık olmak üzere karar verildi. 08/11/2021
Katip …
¸

Hakim …
¸