Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 2. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/234 E. 2021/328 K. 26.03.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. BAKIRKÖY 2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/234 Esas
KARAR NO : 2021/328

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 12/03/2021
KARAR TARİHİ : 26/03/2021
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 29/03/2021

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan dosya incelemesi neticesinde;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı şirket yetkilisi vermiş olduğu dava dilekçesinde özetle; tarafına ait … Mah. …. Sok. … – …/…. adresindeki işletmesine ait Genel Kurul Toplantı ve Müzakere defterlerini kaybettiğini beyanla; ticari faaliyetine devam ettirebilmesi adına, tarafına zayi belgesi verilmesini talep ve dava etmiştir.
Delillerin Değerlendirilmesi ve Gerekçe:
Dava, TTK’nun 82/7 maddesine istinaden açılmış zayi belgesi istemine ilişkindir.
Dava, zayi belgesi verilmesi istemine ilişkin olup, TTK 82/7 maddesi “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defter ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde ziyaa uğrar ise tacir ziyaı öğrendiği tarihten itibaren 15 gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir.” hükmünü içermektedir.
Somut olayda; davacı taraf söz konusu davacı şirkete ait Genel Kurul Toplantı ve Müzakere defterlerinin 2014 yılında muhasebeci değiştirdiği esnada eski muhasebecisi tarafından kaybolduğunu öğrenmesi nedeniyle zayi olduğunu öne sürmüş ise de, davacının saklamakla yükümlü olduğu defterleri özenle korumadığı, basiretli bir tacir gibi davranmadığı (Yargıtay 11. Hukuk Dairesi’nin 15/10/2007 tarih 2006/9938 esas 2007/12819 karar, Yargıtay 11. Hukuk Dairesi’nin 03/12/2014 tarih 2014/13593 esas 2014/18941 karar sayılı emsal içtihatları) anlaşılmaktadır. Yargıtay Özel Dairesi’nin bu husustaki yerleşik kararlarına göre zayi belgesi verilmesi için tacirin kendisine kusur izafe edilemeyecek olan ve irade dışında meydana gelen olayların girebileceği, tacirin belgelerini muhafazada gerekli dikkat ve özeni göstermesi, ayrıca defter ve belgelerini şirket merkezinde bulundurması ve koruması için gerekli tedbirleri alması gerekmektedir. Ayrıca Kanunda zayi belgesi verilebilecek hallerin TTK.82/7 maddesinde sınırlı olarak sayıldığı, somut olayda zayi istenen belgelerin kaybedilmesinin bu sınırlı hallerden olmadığı da aşikardır. Somut olayda, davacı şirket yetkilisinin davacı şirkete ait Genel Kurul Toplantı ve Müzakere Defterlerinin muhasebecisi tarafından kaybedildiğini beyan ettiği anlaşılmakla, davacı şirket yetkilisinin defterlerinin muhafazasında ihtimam göstermesi gerektiği halde davacının gerekli özeni göstermediği, defterlerin kaybedilmesi halinin TTK m.82/7’de sınırlı olarak sayılan haller arasında yer almaması hususları göz önünde bulundurularak sübut bulmayan davanın reddine karar verilerek aşağıda yazılı olduğu biçimde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere:
1-Davacı tarafından açılan davanın REDDİNE,
2-Alınması gereken harç peşin alındığından bu hususta yeniden harç alınmasına yer OLMADIĞINA,
3-Davacı tarafından yapılan masrafların davacı üzerinde BIRAKILMASINA,
4-Davacı tarafından yatırılan ve kullanılmayan bakiye gider avansının karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacıya İADESİNE,
Dair, dosya üzerinden yapılan inceleme sonucunda gerekçeli kararın tebliğ tarihinden itibaren 2 hafta içinde Mahkememize müracaatla İstanbul Bölge Adliye Mahkemesinde istinaf yolu açık olmak üzere karar verildi.26/03/2021

Katip …
¸

Hakim …
¸