Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 2. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/197 E. 2021/574 K. 09.06.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. BAKIRKÖY 2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/197
KARAR NO : 2021/574

DAVA : Ticari Şirket (Genel Kurul Kararının İptali İstemli)
DAVA TARİHİ : 01/03/2021
KARAR TARİHİ : 09/06/2021
KARARIN YAZILDIĞI
TARİH : 14/06/2021
DAVA; Davacı vekili tarafından davalı aleyhine açılan iş bu davanın dava dilekçesinde özetle; davacıların şirketteki hisselerin % 25’inin sahibi olduklarını, davalı şirketin TTK 437 maddesi hükmüne aykırı olarak toplantı tarihinden önce faaliyet tabloları, bilanço ve gelir tablolarını ortakların incelemesine hazır bulundurmadıklarını, toplantı esnasında bilgi istenmesine rağmen herhangi bir bilgi edinemediklerini, bu hususta gündem maddelerine muhalefet şerhi konduğunu, şirket müdürü ….’in oy çoğunluğuna sahip olması nedeniyle oy çokluğuyla maddelerin geçtiğini belirterek davanın kabulü ile 01/12/2020 tarihli genel kurul kararlarının iptaline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
CEVAP; Davalı tarafından sunulan cevap dilekçesinde özetle; iddianın genişletilmesine muvafakatlarının bulunmadığını, huzurdaki davanın haksız ve kötüniyetli olarak açıldığını, davacıların toplantı öncesinde bilgi edinme haklarını kullandıklarını, toplantı esnasında bilgilendirildiklerini, davacı tarafın özel denetçi istemesi nedeniyle karara muhalefet ettiğini, bilgi edinme haklarının ihlal edildiğini iddia eden tarafın mahkemeye müracaat etmediğini, genel kurulda özel denetçi atanmasını istemesine rağmen açtığı davada özel denetçi atanmasını talep etmediğini, etki kuralı gereğince de davanın reddinin gerektiğini belirterek davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE;
Dava TTK’nun 622.maddesi atfıyla 445 vd maddeleri gereğince açılan limited şirket genel kurul toplantısında alınan kararların iptali istemine ilişkin olup, uyuşmazlığın davalı şirketin 01/12/2020 tarihli genel kurul kararlarının kanun, ana sözleşme hükümlerine ve dürüstlük kuralına aykırı olup olmadığı, bu maddelerin iptalinin gerekip gerekmediği hususlarına ilişkin olduğu anlaşılmıştır.
Limited şirket genel kurul toplantısı, kararlarının butlan ve iptali hakkında, TTK’nın 617 ve 622. maddelerindeki atıf nedeniyle, anonim şirketler hakkındaki hükümler uygulanır.

TTK nun 420.(1)maddesi gereğince ; finansal tabloların müzakeresi ve buna bağlı konular, sermayenin 1/10 na sahip pay sahiplerinin istemi üzerine, genel kurulun bir karar almasına gerek olmaksızın, toplantı başkanının kararıyla bir ay sonraya bırakılır. TTK 420(2)madde de azlığın istemiyle bir kez ertelendikten sonra finansal tabloların müzakeresinin tekrar geri bırakılmasının ertelenebilmesi ,finansal tabloların itiraza uğrayan ve tutanağa geçmiş bulunan noktaları hakkında ilgililer tarafından dürüst hesap verme ölçüsü ilkeleri uyarınca cevap verilmemiş olması şarttır.Buna göre yasal düzenleme de aydınlanmamış konular hakkında yeterli bilgi verilmemesi halinde ikinci kez erteleme talep edilebilecek ise de 3.kez erteleme hususunda yasal düzenleme bulunmamaktadır.
Azlğın, finansal tabloların müzakeresi ile buna bağlı konuların ertelenmesini talep ederken, herhangi bir gerekçe göstermesi zorunlu değildir. Erteleme talebi karşısında genel kurulda oylama yapılmasına ve bir karar alınmasına gerek bulunmamaktadır. Genel kurul kararının aranmadığı böyle bir durumda toplantı başkanının da farklı yönde bir karar alıp uygulaması söz konusu olamayacaktır. Divan başkanı, bu talebe uygun hareket etmek zorundadır. Nitekim Anonim Şirketlerin Genel Kurul Toplantılarının Usul ve Esasları İle Bu Toplantılarda Bulunacak Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Temsilcileri Hakkında Yönetmelikte “Finansal tabloların müzakeresi ve buna bağlı konular sermayenin en az onda birine, halka açık şirketlerde yirmide birine sahip azlık pay sahiplerinin İstemi üzerine genel kurul kararına gerek olmaksızın, toplantı başkanı tarafından bir ay sonraya ertelenmesi zorunludur.” denilerek bu konuda doğabilecek tereddütler giderilmeye çalışılmıştır (Yönetmelik md. 28/f.3). Şayet böyle yapılmaz, genel kurul karar alarak azınlığın talebini oylar ve reddederse bu durumda bu karar TTK’nın 445 vd. maddelerine uygun olarak iptal ettirilebilir. Ancak burada iptal ettirilebilecek kararlar, sadece finansal tabloların onaylanması ve bununla bağlantılı diğer genel kurul kararlarıdır. Genel kurulun aynı toplantıda aldığı bunların dışındaki diğer kararların, şayet başka sakatlıkları yoksa, iptal edilebilmesi olanağı yoktur (Bkz. Prof Dr. Oruç Hami Şener, Teorik ve Uygulamalı Ortaklıklar Hukuku Ders Kitabı, 2012, 468 vd.).
Davacı, davalı şirketin % 25 oranında hissedarı olup, şirket defterlerinin incelenemediğinden bahisle genel kurulda erteleme talebinde bulunmuştur. Davacının talebi ve gerekçesi tutanağa geçirilmekle birlikte, bu talep dikkate alınmaksızın gündem maddeleri görüşülerek oy çokluğu ile kararların alındığı anlaşılmıştır. TTK 420. maddesi emredici nitelikte olup, talep üzerine bilançonun tasdiki hakkındaki müzakere ve bununla bağlantılı görüşmelerin 1 ay sonrasına bırakılması zorunludur. Davacı tarafça iptali talep edilen maddelerden 3 no’lu gündem maddesinin faaliyet raporunun okunması ve kabul edilmesine ilişkin olduğu, 4 no’lu gündem maddesinin bilanço ve ayrıntılı gelir tablosunun tasdikine ilişkin olduğu, 5 no’lu gündem maddesinin ise müdürler kurulunun ibrasına ilişkin olduğu, anılan maddelerin “finansal tabloların müzakeresi ve buna bağlı konular” kapsamında bulunup görüşülmesi mümkün olmadığından iptali gerektiği kanaatine varılmıştır.
İptali talep edilen gündem 6 no’lu maddesi ile bağımsız denetçi seçildiği görülmüştür. Bağımsız denetçi şirketin bir organı olmayıp, bağımsız denetçi seçiminin finansal tabloların müzarekesi ve buna bağlı konular kapsamında değerlendirme imkanı olmadığı, kararda kanun, ana sözleşme ve iyiniyet kurallarına aykırılık nedeniyle iptalini gerektirir bir husus bulunmadığı anlaşılmakla bu maddeye ilişkin iptal talebinin reddi ile aşağıda yazılı olduğu biçimde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere:
Açılan Davanın KISMEN KABUL KISMEN REDDİ İLE,
1-Davalı şirketin 01/12/2020 tarihli genel kurulunda alınan 3,4 ve 5 nolu kararların iptaline, 6 nolu kararın iptali talebinin reddine,
2-Alınması gereken harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı tarafından yapılan 33 TL’nin 1/2 oranında hesaplanmasında 16.5 TL’nin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
4-Davacı kendisini vekil ile temsil ettirdiğinden 4.080,00 TL vekalet ücretinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
5-Davalı kendisini vekil ile temsil ettirdiğinden 4.080,00 TL vekalet ücretinin davacıdan alınarak davalıya verilmesine,
6-Taraflarca yatırılan ve kullanılmayan bakiye gider avansının karar kesinleştiğinde ve talep halinde taraflara iadesine,
Dair, taraf vekillerinin yüzüne karşı, yapılan yargılama neticesinde kararın tebliğ tarihinden itibaren 2 hafta içerisinde mahkememize müracaatla İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi istinaf yolu açık olmak üzere oybirliğiyle verilen karar açıkça okunup, anlatıldı.. 09/06/2021

Başkan …
E-imzalı
Üye …
E-imzalı
Üye …
E-imzalı
Katip …
E-imzalı