Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 2. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/860 E. 2020/787 K. 23.11.2020 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. BAKIRKÖY 2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2020/860
KARAR NO : 2020/787

DAVA : Limited Şirket Hisse Devir İşleminin Tescili
DAVA TARİHİ : 20/11/2020
KARAR TARİHİ : 23/11/2020
KARARIN YAZILDIĞI
TARİH : 23/11/2020
DAVA; Davacı vekili tarafından davalı aleyhine açılan iş bu davanın dava dilekçesinde özetle; davalı şirket ortağı olan … ile Büyükçekmece … Noterliğinin 29/09/2014 tarih ve … yevmiye sayılı Limited Şirket Pay Devri Sözleşmesi yaparak resmi şekilde davalı şirketin 1.300.000,00 TL’lik paylarının tamamını satın almış bulunduğunu, noter huzurunda yapılan sözleşme neticesinde tarafına devri yapılan payların İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğünde tescilinin yapılması için yaptığı sözlü çağrıların hiçbirine yanıt alamadığını, davalı şirketin hisse tescil talebine yanıt vermemesi üzerine Büyükçekmece …. Noterliğinin 30/10/2020 tarih ve …. yevmiye sayılı ihtarnamesi ile devir alınan hisse bildirimi ve tescil talebi konulu ihbarnamesinın davalıya gönderildiğini, yapılan çağrılara ve ihtarlara rağmen bugüne kadar taleplerinin yerine getirilmemiş olması nedeniyle satın aldığı payların mahkeme kararı ile ticaret sicil müdürlüğünde tesciline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE;
Dava, limited şirket hisse devir işleminin tescili talebine ilişkindir.
Davacı hisse devir işleminin Büyükçekmece … Noterliği’nin 30/10/2020 tarih ve …. yevmiye sayılı ihtarnamesiyle davalı şirkete bildirildiğinden bahisle hisse devrinin tescilini talep etmiştir.
Davaya konu pay devri, 29/09/2014 tarihinde yapılmış olup, uygulanması gerekli TTK 6102 Sayılı TTK’dur.
6102 S.lı Türk Ticaret Kanunu MADDE 595;
”(1) Esas sermaye payının devri ve devir borcunu doğuran işlemler yazılı şekilde yapılır ve tarafların imzaları noterce onanır. Ayrıca devir sözleşmesinde, ek ödeme ve yan edim yükümlülükleri; rekabet yasağı ağırlaştırılmış veya tüm ortakları kapsayacak biçimde genişletilmiş ise, bu husus, önerilmeye muhatap olma, önalım, geri alım ve alım hakları ile sözleşme cezasına ilişkin koşullara da belirtilir.
(2) Şirket sözleşmesinde aksi öngörülmemişse, esas sermaye payının devri için, ortaklar genel kurulunun onayı şarttır. Devir bu onayla geçerli olur.
(3) Şirket sözleşmesinde başka türlü düzenlenmemişse, ortaklar genel kurulu sebep göstermeksizin onayı reddedebilir.
(4) Şirket sözleşmesiyle sermaye payının devri yasaklanabilir.
(5) Şirket sözleşmesi devri yasaklamış veya genel kurul onay vermeyi reddetmişse, ortağın haklı sebeple şirketten çıkma hakkı saklı kalır.
(6) Şirket sözleşmesinde ek ödeme veya yan edim yükümlülükleri öngörüldüğü takdirde, devralanın ödeme gücü şüpheli görüldüğü için ondan istenen teminat verilmemişse, genel kurul şirket sözleşmesinde hüküm bulunmasa bile, onayı reddedebilir.
(7) Başvurudan itibaren üç ay içinde genel kurul reddetmediği takdirde onayı vermiş sayılır.”düzenlemesi ile esas sermaye payının devri ve devir borcunu doğuran işlemlerin yazılı şekilde yapılacağı ve tarafların imzalarının noterce onanacağı, ayrıca devir sözleşmesinde, ek ödeme ve yan edim yükümlülükleri; rekabet yasağı ağırlaştırılmış veya tüm ortakları kapsayacak biçimde genişletilmiş ise, bu husus, önerilmeye muhatap olma, önalım, geri alım ve alım hakları ile sözleşme cezasına ilişkin koşulların da belirtileceği, şirket sözleşmesinde aksi öngörülmemişse, esas sermaye payının devri için, ortaklar genel kurulunun onayının şart olduğu ve devrin bu suretle tamamlanacağı hüküm altına alınmıştır. Yine aynı maddenin son fıkrasında, başvurudan itibaren üç ay içinde genel kurul reddetmediği takdirde pay devrine onay vermiş sayılacağı düzenlenmiştir.
Somut olayda, dava dışı …, şirketteki hissesini davacıya 29/09/2014 tarihinde “Limited Şirket Pay Devri Sözleşmesi” ile devretmiş, devralan davacı 30/10/2020 tarihinde Büyükçekmece … Noterliği’nin …. yevmiye sayılı ihtarnamesi ile şirket hisselerinin tescilini talep etmiştir. Davacı ile devreden arasındaki hisse devir sözleşmesi 29/09/2014 tarihinde yapılmış olup, hissenin tesciline ilişkin ihtarnamenin şirkete 17/11/2020 tarihinde tebliğ edildiği, TTK’nun 595/son maddesinde düzenlenen üç aylık sürenin henüz dolmadığı, işbu davanın üç aylık süre dolmadan 20/11/2020 tarihinde açıldığı anlaşılmıştır. Bu haliyle davanın süresinden önce açıldığı (Yargıtay 11.Hukuk Dairesi, 2017/4053 Esas, 2019/1088 karar sayılı ilamı) anlaşılmakla reddine karar verilerek aşağıda yazılı olduğu biçimde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere:
AÇILAN DAVANIN REDDİNE,
1-Harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
2-Davacı tarafça yatırılan ve kullanılmayan bakiye gider avansının karar kesinleştiğinde ve talep halinde ilgili tarafa iadesine,
Dair, tarafların yokluğunda, dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda kararın tebliğ tarihinden itibaren 2 hafta içerisinde mahkememize müracaatla İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi istinaf yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 23/11/2020

Başkan ….
E-İMZALI
Üye …
E-İMZALI
Üye …
E-İMZALI
Katip …
E-İMZALI