Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 2. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/467 E. 2020/444 K. 17.07.2020 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. BAKIRKÖY 2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2020/467
KARAR NO : 2020/444

DAVA : Ticari Şirket (Olağanüstü Genel Kurul İstemli)
DAVA TARİHİ : 16/07/2020
KARAR TARİHİ : 17/07/2020
KARARIN YAZILDIĞI TARİH:17/07/2020

DAVA; Davacı vekili tarafından davalı aleyhine açılan iş bu davanın dava dilekçesinde özetle;Davacının 2006 yılında kurulan davalı firmanın %50 ortağı olduğu ve ocak ayında tesadüfen davalı firmanın müdürünün kendi rızası ve haberi olmaksızın aynı isim ve iştigalde başka bir firma kurduğunu ve makinaları bu girman üzerinden sattığını öğrendiğini, bunun üzerine yapılan araştırmada son 2 yılda 30.000.000TL den fazla kar elde ettiğinin görüldüğünü, bunun üzerine davacının ortağı olduğu firmanın tüm bilgi ve belgelerini incelemek istediğine dair bir ihtarname gönderdiğini lakin bu talebin yerine getirilmeyip apar topar genel kurul toplantısı yapma kararı aldığını, bilgi almak için yaptığı tüm ihtar ve çalışma isteklerinin reddedildiğini, davalı şirket müdürünün ve mali müşavirin sadece 2018-19 yıllarında toplam tutarı 30000.000TL ‘yi kapsayacak şekilde ve ticaretin olağan akışıyla bağdaşmayacak şekilde kanunlara karşı eylemler gerçekleştirdiğine dair şüphelerin arttığını tüm bu sebeplerle 03/09/2020 tarihinde davalı firma merkezinde yapılacak olan olağan genel kurulun gündemine 2012-13-14-15-16-17-18-19 yıllarına ait tüm kayıtların hazır bulundurulmasını bu bilgi ve belgelerin davacının resmi olarak yetkilendirdiği uzman ekip tarafından şirket merkezinde incelenerek gerekli görülen nüshalarının davacıya verilmesini ve uzman ekibin çalışması için şirket tarafından uygun koşulların sağlanmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE;
Dava TTK 412 md. uyarınca 03/09/2020 tarihinde yapılacak olan genel kurul toplantı gündemine ek maddeler konulması istemine ilişkindir.
TTK’nun 412. maddesinde pay sahiplerinin çağrı veya gündeme madde konulmasına ilişkin istemlerinin yönetim kurulu tarafından reddedildiği veya isteme yedi iş günü içerisinde olumlu cevap verilmediği taktirde aynı pay sahiplerinin başvurusu üzerine genel kurulun toplantıya çağrılmasına şirket merkezinin bulunduğu yerdeki Asliye Ticaret Mahkemesinin karar verebileceği düzenleme altına alınmıştır.
Davacı taraf, şirketin % 50 ortağı olduğunu, davalı şirket müdürünün Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu’nun 3.maddesi, Vergi Usul Kanunu’nun 359.maddesine muhalefet ettiği, TCK’nun 155,158,164,257 vs maddelerinde belirtilen eylemleri müvekkiline karşı işlediğinden şüphelendiğinden 03/09/2020 tarihinde yapılacak olağan genel kurul toplantısı gündemine davalı şirketin tüm belge ve kayıtlarının incelenmesi hususunu içeren ek madde konulmasını talep ettiklerini, bu hususu içeren ihtarnamenin tebliğ edilmiş olmasına rağmen 7 gün içerisinde cevap verilmeyerek reddedildiğini belirterek gündeme ek madde konulması talebiyle işbu davayı açmıştır.
Bilgi Alma ve İnceleme Hakkı başlığını taşıyan TTK’nun 614.maddesi
“1- Her ortak, müdürlerden şirketin bütün işleri ve hesapları hakkında bilgi vermelerini isteyebilir ve belirli konularda inceleme yapabilir.
2- Ortağın, elde ettiği bilgileri şirketin zararına olacak şekilde kullanması tehlikesi varsa, müdürler, bilgi alınmasını ve incelemeyi gerekli ölçüde engelleyebilir; bu konuda ortağın başvurusu üzerine genel kurul karar verir.
3- Genel kurul, bilgi alınmasını ve incelemeyi haksız yere engellere, ortağın istemi üzerine mahkeme bu hususta karar verir. Mahkeme kararı kesindir” şeklinde düzenlenmiştir.
Bilgi alma ve inceleme hakkı ortaklık sıfatından doğar ve ortaklar tarafından pay sayısı ve oy hakkına ilişkin kısıtlamalar dikkate alınmaksızın kullanılır. (Baştuğ, İrfan /Göksoy, Can, Limited Şirkette Ortakların Denetleme Hakları, Prof.Dr.Oğuz İmregün’e Armağan, İstanbul 1998, s.49 ) Ortak, talepte bulunurken gerekçe sunmakla yükümlü olmadığı gibi, hakkın kullanımında şekil şartı da bulunmamaktadır. Hakkın kullanımını zaman bakımından kısıtlayan hükümler de geçersiz olup, limited şirket ortağının bu hakkının genel kurulda kullanma zorunluluğu bulunmamaktadır. Ortak, talebini genel kurul öncesinde veya sonrasına iletebileceği gibi bu imkan, konunun o toplantıda görüşüleceğini anlamına da gelmeyecektir. (Çamoğlu, Ersin, Limited Ortağın Bilgi Alma ve İnceleme Hakkının Kullanılması ve Sınırları, Prof.Dr.Hamdi Yasaman’a Armğan, Oniki Levha Yayıncılık, İstanbul 2017, s.156)
Limited şirket ortağının süre, şekil kısıtlaması olmadan bilgi alma ve inceleme hakkını kullanabileceği, ortağın talebini genel kurul öncesinde ya da sonrasında iletebileceği, genel kurulun bilgi alınmasını ve incelemeyi haksız yere engellemesi halinde mahkemenin bu hususta karar vereceği, bu aşamada ortağın bu talebini ileri sürebilmek için gündeme ek madde konulmasını talep etmesinde hukuki yararının bulunmadığı anlaşılmakla açılan davanın reddine karar verilerek aşağıda yazılı olduğu biçimde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere:
AÇILAN DAVANIN REDDİNE,
1Harç peşin alındığından bu hususta karar verilmesine yer olmadığına
2Davacı tarafça sarf edilen yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
3Taraflarca dosyaya yatırılan ve kullanılmayan bakiye gider avansının karar kesinleştiğinde ve talep halinde ilgilisine iadesine,
Dair,dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda KESİN olmak üzere oy birliğiyle karar verildi.17/07/2020

Başkan …
¸e-imzalıdır
Üye …
¸e-imzalıdır
Üye …
¸e-imzalıdır
Katip …
¸e-imzalıdır