Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 2. Asliye Ticaret Mahkemesi 2019/800 E. 2019/1093 K. 16.10.2019 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. BAKIRKÖY 2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2019/800
KARAR NO : 2019/1093

DAVA : Ticari Şirket (Genel Kurul Kararının İptali İstemli)
DAVA TARİHİ : 15/10/2019
KARAR TARİHİ : 16/10/2019
KARARIN YAZILDIĞI
TARİH : 17/10/2019
DAVA; Davacı tarafından davalı aleyhine açılan iş bu davanın dava dilekçesinde özetle; 13.09.2019 tarihinde davalı şirket hissedarlarından …..’dan 53 adet hisseyi 1.310,00 TL bedelle satın aldığını, …..’dan öğrendiği üzere 25.10.2019 tarihinde genel kurul yapılacağını, genel kurulda hissesini temsil etmek istediğinden hazirun cetveline isminin yazılması için Bakırköy … Noterliği vasıtasıyla 08.10.2019 tarihli ….. yevmiye nolu ihtarla talep ettiğini, davalı şirketin 14.10.2019 tarihinde kendisini davet ederek yazılı olarak pay defteri olmadığından Bakırköy … ATM’nin ….. E sayılı dosyası ile pay defteri zayi davası açıldığını, iş bu dava sonuçlanıncaya kadar pay defteri olmaksızın güvenli bir biçimde ve yasal koşulları yerine getirerek sağlıklı bir kurul yapılamayacağını ve ayrıca pay sahiplerinin işlemleri bakımından da bazı sakıncıların olacağını beyanla kendisinin ve tüm gerçek hissedarların genel kurulda hisselerine ait oy kullanabilmesi için 25.10.2019 tarihli genel kurulun iptali ile Bakırköy … ATM’nin ….. E sayılı dava dosyasının sonucunun beklenmesine ve bundan dolayı pay defteri oluştuktan sonraki bir tarihte genel kurul yapılmasına karar verilmesini talep etmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE;
Genel kurula katılmak ve oy haklarını kullanarak ortaklığın hayatı bakımından önemli hukuki ve ekonomik sonuçları olan kararlar üzerinde etkili olmak ve kurulda ortaklığın gidişi hakkında bilgi edinmek her pay sahibinin temel hakkıdır. Toplantıya çağrının “….esas sözleşmede gösterilen şekilde ortaklığın internet sitesinde ve Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinde yayımlanan ilanla çağrılması….pay defterinde yazılı pay sahipleriyle önceden ortaklığa pay senedi veya pay sahipliğini ispatlayıcı belge vererek adreslerini bildiren pay sahiplerine toplantı günü ile gündem ve ilanın çıktığı ya da çıkacağı gazetelerin iadeli taahhütlü mektupla bildirilmesini….”emreden TTK’nun 414.maddesi hükmü, her bir pay sahibinin genel kurul toplantısından haberdar olabilmesinin ve anılan temel pay sahipliği haklarını kullanabilmesinin asgari koşullarını düzenlemektedir ve bu niteliği ile kesin emredici bir hükümdür. (Moroğlu Erdoğan, Anonim Ortaklıkta Genel Kurul Kararlarının Hükümsüzlüğü, İstanbul 2017,syf.80,81)
TTK 490 vd.maddeleri nama yazılı payların devrini ve devri için getirilen ilkeleri ve sınırlandırmaları düzenlemiş olup, “Kanunda veya esas sözleşmede aksi öngörülmedikçe, nama yazılı paylar, herhangi bir sınırlandırmaya bağlı olmaksızın devredilebilirler. Hukuki işlemle devir, ciro edilmiş nama yazılı pay senedinin zilyetliğinin devralana geçirilmesiyle yapılabilir” şeklindedir.
TTK’nun 494.maddesi “Devir için gerekli onay verilmediği sürece payların mülkiyeti ve paylara bağlu tüm haklar da devredende kalır….genel kurula katılma haklarıyla oy hakları ancak şirketin onayı ile birlikte devralana geçer.Şirket onaylamaya ilişkin istemi, aldığı tarihten itibaren en geç üç ay içinde reddetmemişse veya ret haksızsa, onay verilmiş sayılır” şeklinde düzenlenmiştir.
TTK’nun 440.maddesi “TTK’nun 446.maddede belirtilen kişiler, kanun veya esas sözleşme hükümlerine ve özellikle dürüstlük kuralına aykırı olan genel kurul kararları aleyhine, karar tarihinden itibaren 3 ay içinde, şirket merkezinin bulunduğu yerdeki Asliye Ticaret Mahkemesi’nde iptal davası açabilirler” şeklinde düzenlenmiştir.
Davacı, işbu dava ile genel kurulun iptali ve ileri tarihte yapılmasını talep etmiş ise de, genel kurul kararının iptalinin pay sahipleri tarafından karar verildiği tarihten itibaren 3 aylık yasal süresi içerisinde talep edilebileceği, henüz genel kurul toplantısı yapılmadan iptalinin ya da ertelenmesinin talep edilemeyeceği, talebin yasal dayanağının bulunmadığı anlaşılmakla reddi ile aşağıda yazılı olduğu biçimde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere:
AÇILAN DAVANIN REDDİNE
1-Alınması gereken harç yeterli olduğundan başkaca harç alınmasına yer olmadığına,
2-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,
3-Davacı tarafça yatırılan ve kullanılmayan gider avansının karar kesinleştiğinde ve talep halinde iadesine,

Dair, tarafların yokluğunda, dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda kararın tebliğ tarihinden itibaren 2 hafta içerisinde mahkememize müracaatla İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi istinaf yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 16/10/2019

Başkan …
E-imzalı
Üye …
E-imzalı
Üye …
E-imzalı
Katip …
E-imzalı