Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 2. Asliye Ticaret Mahkemesi 2019/397 E. 2019/591 K. 29.05.2019 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. BAKIRKÖY 2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2019/397
KARAR NO : 2019/591

DAVA : Kayyımlık (Ticari Şirkete Kayyım Atanması)
DAVA TARİHİ : 28/05/2019
KARAR TARİHİ : 29/05/2019
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 31/05/2019

DAVA: Davacı tarafından hasımsız olarak açılan iş bu davanın dava dilekçesinde özetle; kısıtlı …”ün İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğü’nün …. ticaret sicil nosunda kayıtlı bulunan … Ltd. Şti.’nin müdürü ve %80 hissedarı olarak ortağı olduğu haldeyken Bakırköy … Sulh Hukuk Mahkemesinin …. Esas … Karar no ile kendisine vası olarak atandığından bahisle organsız kalan şirkete müdür olarak atanmayı, mümkün olmaması halinde yönetim kayyımı olarak atanmayı, bu talebin uyun görülmemesi halinde kısıtlı Servet İyigüün ‘ün bazı davalarında temsil kayyımı olar ….’ün yönetim kayyımı olarak atanmasını tüm bunların uygun görülmemesi halinde mahkemece uygun görülen bir kişinin şirkete müdür ya da yönetim kayyımı atanmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
HUKUKİ DEĞERLENDİRME VE GEREKÇE;
Dava, organsız kaldığı ileri sürülen dava dışı limited şirkete yönetim kayyımı atanması istemine ilişkindir.
Davacı vasi, kısıtlılık nedeniyle şirketin organsız kaldığını ve iş yapamaz hale geldiğini ileri sürerek şirkete yönetim kayyımı atanmasını talep etmiştir.
TTK’nda yönetim kayyımı atanmasına ilişkin düzenleme mevcut olmadığından, talebin TTK 1.maddesi yollamasıyla TMK’nda yer alan kayyıma ilişkin hükümlere göre değerlendirilmesi gerekecektir. TMK’nun 403/2. maddesinde kayyımın, belirli işleri görmek veya malvarlığını yönetmek için atanacağı, 426. maddesinde vesayet makamının, maddede yazılı olan veya kanunda gösterilen diğer hallerde ilgilisinin isteği üzerine veya resen temsil kayyımı atayacağı, 427. maddesinde ise hangi hallerde yönetim kayyımı atananacağına ilişkin ilişkin düzenlemeler mevcuttur.
TMK 427/4 maddesinde bir tüzel kişi gerekli organlardan yoksun kalmış ve yönetimi başka yoldan sağlanamamışsa, yönetim kayyımı atanabileceği öngörülmüştür.Anılan düzenlemeye göre yönetim kayyımı atanabilmesi için şirketin yönetim kurulunun bir şekilde oluşturulmasının mümkün olmaması ve bu boşluğun başkaca hukuki yollarla giderilmemiş olması şarttır. Bununla birlikte TMK 427/4 maddesine dayalı bu davanın kendisine kayyım atanması talep edilen şirkete karşı yöneltilmesi gerekmektedir. (Yargıtay …Hukuk Dairesi’nin 24/01/2008 tarihli …. E., … K. sayılı emsal kararı). İşbu davanın, şirkete husumet yöneltilerek açılması gerekirken hasımsız olarak açılması nedeniyle reddine karar verilerek aşağıda yazılı olduğu biçimde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM; Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
AÇILAN DAVANIN REDDİNE,
1-Alınması gereken 44,40TL harcın davacıdan tahsili ile hazineye gelir kaydına,
2-Yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına, bakiye gider avansının karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacıya iadesine,
Dair dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda kararın taraflara tebliğinden itibaren 2 hafta içerisinde mahkememize müracaatla İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi istinaf yolu açık olmak üzere oy birliğiyle karar verildi. 29/05/2019

Başkan …
¸e-imzalıdır
Üye …
¸e-imzalıdır
Üye …
¸e-imzalıdır
Katip …
¸e-imzalıdır