Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 2. Asliye Ticaret Mahkemesi 2019/1037 E. 2020/181 K. 19.02.2020 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. BAKIRKÖY 2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2019/1037
KARAR NO : 2020/181

DAVA : Ticari Şirket (Olağanüstü Genel Kurul İstemli)
DAVA TARİHİ : 24/12/2019
KARAR TARİHİ : 19/02/2020
KARARIN YAZ.TARİH : 19/02/2020
DAVA; Davacı vekili tarafından davalı aleyhine açılan iş bu davanın dava dilekçesinde özetle; hileli ve hukuksuz davranışları ile genel kurul toplantısının yapılmadığından bahisle genel kurul toplantı taleplerinin kabulüne, davalı şirkete kayyım atanmasını talep ve dava etmiştir.
Davalı usule uygun davetiye tebliğine rağmen duruşmaya katılmamış, cevap dilekçesi de sunmamıştır.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE;
Dava, TTK m. 617/3 yollaması ile aynı Kanun m. 412 uyarınca limited şirket genel kurulunun toplantıya çağrı istemine ilişkindir.
İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne yazılan müzekkere verilen cevapta davalı şirketin sicil kaydının gönderildiği, şirket ortaklarının … ve …. olduğunun bildirildiği görülmüştür.
Limited şirketlerde genel kurulun toplanması ve çağrıya ilişkin usul 6102 sayılı TTK m. 617’de ayrıntılı olarak düzenlenmiştir. Kanunda yapılan düzenlemeye göre; Genel kurul müdürler tarafından toplantıya çağrılır. Olağan genel kurul toplantısı, her yıl hesap döneminin sona ermesinden itibaren üç ay içinde yapılır. Şirket sözleşmesi uyarınca ve gerektikçe genel kurul olağanüstü toplantıya çağrılır. Genel kurul, toplantı gününden en az 15 gün önce toplantıya çağrılır. Şirket sözleşmesi bu süreyi uzatabilir veya 10 güne kadar kısaltabilir. Toplantıya çağrı, azlığın çağrı ve öneri hakkı, gündem, öneriler, çağrısız genel kurul, hazırlık önlemleri, tutanak, yetkisiz katılma konularında anonim şirketlere ilişkin hükümler uygulanır.
Anonim şirket genel kurulunun toplantıya çağrılmasına ilişkin usul ve esaslar 6102 sayılı TTK 410 vd maddelerinde düzenlenmiştir. Kanunda yapılan düzenlemeye göre; Genel kurul, süresi dolmuş olsa bile, yönetim kurulu tarafından toplantıya çağrılabilir. Yönetim kurulunun, devamlı olarak toplanamaması, toplantı nisabının oluşmasına imkân bulunmaması veya mevcut olmaması durumlarında, mahkemenin izniyle, tek bir pay sahibi genel kurulu toplantıya çağırabilir. Sermayenin en az onda birini, halka açık şirketlerde yirmide birini oluşturan pay sahipleri, yönetim kurulundan, yazılı olarak gerektirici sebepleri ve gündemi belirterek, genel kurulu toplantıya çağırmasını veya genel kurul zaten toplanacak ise, karara bağlanmasını istedikleri konuları gündeme koymasını isteyebilirler. Esas sözleşmeyle, çağrı hakkı daha az sayıda paya sahip pay sahiplerine tanınabilir. İlgililerin yaptığı çağrıya, yönetim kurulunun veya limited şirketlerde sorumlu müdürün olumsuz cevap vermesi veya yapılan çağrıya kayıtsız kalması durumunda, toplantının yapılması için mahkemeden izin talep edilebilir. TTK m. 412 hükmünde yapılan düzenleme uyarınca; pay sahiplerinin çağrı veya gündeme madde konulmasına ilişkin istemleri yönetim kurulu tarafından reddedildiği veya isteme yedi iş günü içinde olumlu cevap verilmediği takdirde, aynı pay sahiplerinin başvurusu üzerine, genel kurulun toplantıya çağrılmasına şirket merkezinin bulunduğu yerdeki asliye ticaret mahkemesi karar verebilir. Mahkeme toplantıya gerek görürse, gündemi düzenlemek ve Kanun hükümleri uyarınca çağrıyı yapmak üzere bir kayyım atar. Kararında, kayyımın, görevlerini ve toplantı için gerekli belgeleri hazırlamaya ilişkin yetkilerini gösterir.
Dava konusu uyuşmazlığa geldiğimizde davacının pay sahibi olduğu, olağan genel kurul toplantısının yapılması için, davalı şirket yönetimine ihtarda bulundukları, TTK nın 412 maddesi gereğince 7 iş günü içerisinde olumlu cevap verilmediğinden mahkemeden süresinde talepte bulunmuş oldukları anlaşılmakla TTK’nun 412. Maddesi uyarınca istanbul Ticaret Sicil Müdürlüğünün …. sicil numarasında kayıtlı …’nin olağanüstü genel kurul toplantısının yapılması için toplantı çağrısını yapmak ve Beşiktaş …. Noterliğinin 10/12/2019 tarih …. yevmiye numaralı ihtarnamesinde belirtilen gündemi düzenlemek üzere mali müşavir …..’in kayyım olarak atanmasına karar verilerek aşağıda yazılı olduğu biçimde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere:
TTK’nun 412. Maddesi uyarınca istanbul Ticaret Sicil Müdürlüğünün ….sicil numarasında kayıtlı …’nin olağanüstü genel kurul toplantısının yapılması için toplantı çağrısını yapmak ve Beşiktaş … Noterliğinin 10/12/2019 tarih …. yevmiye numaralı ihtarnamesinde belirtilen gündemi düzenlemek üzere mali müşavir ….’in kayyım olarak atanmasına,
Kayyıma emek ve mesaisine karşılık 3.000 TL ücret takdirine, kayyım ücretinin şirket hesabından tahsiline,
1-Alınması gereken 54,40-TL harçtan peşin alınanın mahsubu ile eksik 10,00-TL harcın davalıdan alınarak hazineye irad kaydına,
2)-Davacı tarafından 33,90 yapılan yargılama giderlerinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
3)-Davacı kendilerini vekil ile temsil ettirtiklerinden yürürlükteki AAÜT uyarınca 3.400,00 -TL ücreti vekaletin davalıdan tahsili ile davacıya verilmesine,
4)-Davacı tarafça yatırılan ve kullanılmayan gider avansının karar kesinleştiğinde ve talep halinde kendisine iadesine,
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı, davalının yokluğunda, davanın mahiyeti gereği kesin olarak oybirliğiyle verilen karar açıkça okunup, anlatıldı 19/02/2020 Başkan …
E-imzalı
Üye …
E-imzalı
Üye …
E-imzalı
Katip …
E-imzalı