Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 2. Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/1366 E. 2019/12 K. 04.01.2019 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. BAKIRKÖY 2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2018/1366 Esas
KARAR NO : 2019/12

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 28/12/2018
KARAR TARİHİ : 04/01/2019
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 04/01/2019

Mahkememizde görülmekte olan dava dosyasının yapılan incelemesi neticesinde,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı tarafından hasımsız olarak açılan iş bu davanın dava dilekçesinde özetle; Davacı …Turizm İnşaat ve Ticaret Şirketi’nin müdürü olarak göreve başladığını, şirketin rutin evraklarından olan karar defterinin kaybolduğunu normal işlemler ve bilhassa devredilmesi düşünüldüğünde karar defterinin istenilmekte olduğunu beyan ederek tarafına zayi belgesi verilmesini talep ve dava etmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE;
Dava, zayi belgesi verilmesi istemine ilişkin olup, TTK 82/7 maddesi “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defter ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde ziyaa uğrar ise tacir ziyaı öğrendiği tarihten itibaren 15 gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir.” hükmünü içermektedir.
Somut olayda davacının yetkilisi olduğu şirkete ilişkin karar defterini kaybetmek suretiyle zayi ettiği anlaşılmaktadır. Yargıtay Özel Dairesi’nin bu husustaki yerleşik kararlarına göre zayi belgesi verilmesi için tacirin kendisine kusur izafe edilemeyecek olan ve irade dışında meydana gelen olayların girebileceği, tacirin belgelerini muhafazada gerekli dikkat ve özeni göstermesi, ayrıca defter ve belgelerini şirket merkezinde bulundurması ve koruması için gerekli tedbirleri alması gerekmektedir. Davacının saklamakla yükümlü olduğu defter ve belgeleri özenle korumadığı, bu hususta ihtimam gösterilmesi gerektiği halde davacının gerekli özeni göstermediği ve basiretli bir tacir gibi davranmadığı, defter ve belgelerin zayi olmasına sebep olan olayın TTK 82/7 maddesinde sayılan hallerden olmadığı hususu da göz önünde bulundurularak sübut bulmayan davanın reddine karar verilerek aşağıda yazılı olduğu biçimde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Gerekçeleri yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davacı tarafından açılan davanın REDDİNE,
2-Harç peşin alındığından bu hususta karar verilmesine yer olmadığına,
3-Davacı tarafça sarf edilen yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına,
4-Davacı tarafından yatırılan ve kullanılmayan bakiye gider avansının karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacıya iadesine,
Dair, dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda kararın tebliğ tarihinden itibaren 2 hafta içerisinde mahkememize müracaatla İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi istinaf yolu açık olmak üzere karar verildi. 04/01/2019

Katip …
e-imzalıdır.

Hakim …
e-imzalıdır.