Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 2. Asliye Ticaret Mahkemesi 2017/550 E. 2018/26 K. 10.01.2018 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. BAKIRKÖY 2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2017/550 Esas
KARAR NO : 2018/26

DAVA : Kooperatif Üyeliğinden İhraç Kararının İptali
DAVA TARİHİ : 12/06/2017
KARAR TARİHİ : 10/01/2018
G. KARARIN YAZIM TARİHİ : 18/01/2018
Mahkememizde görülmekte olan Kooperatif Üyeliğinden İhraç Kararının İptali davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA;davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Davacı vekili mahkememize verdiği 12/07/2013 havale tarihli dilekçe ile müvekkilinin davalı kooperatifin ortağı iken 19/05/2013 tarihlinde genel kurul kararı ile ortaklıktan çıkarıldığını, müvekkilin ortaklıktan çıkartılmasının haksız olduğunu ve esas yönünden hukuka aykırı olduğunu, müvekkilin sözleşmeye aykırı hareket etmediğini, ortaklıktan çıkartılmayı gerektirecek başkaca bir işlem ve eylemde bulunmadığını, bu nedenlerle ortaklıktan çıkartılma işleminin hukuka aykırı olduğundan iptalini, yargılama gideri ve vekalet ücretinin davalı tarafa yükletilmesini talep ve dava etmiştir.
CEVAP; davalı vekili cevap dilekçesinde özetle;müvekkil kooperatifin kamu kurumlarının katkısı ile kurulmuş köy tüzelkişiliğine ve kendisine ait taşınmazları ekip biçen ve ilgili kamu kuruluşlarına sözleşme karşılığı bitki, çiçek ve tarım ürünleri yetiştiren bir kooperatif olduğunu, davacının bu kooperatifin yöneticisi olduğunu, davacının yöneticilik yaptığı zamanlarda kooperatifi karşılıksız fatura ve belgeler ile yaklaşık bir milyon liraya yakın zarara soktuğunu, davacının kooperatiften ihracının yasal ve haklı bir ihraç olduğunu, yapılan ihracın parasal yükümlülükler ile ilgisinin olmadığını, bu sebeple ihtar çekmeye gerek olmadığını, davacının kooperatifin tüzüğünü bilerek kooperatife üye olduğunu, aykırı davranışının neticesine de katlanmakla yükümlü olduğunu bu nedenlerle davanın reddine, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin davacı tarafa yükletilmesine karar verilmesini talep etmiştir.
YARGITAY BOZMASI:Mahkememizin 14/05/2014 Tarih .. Esas … Karar sayılı ilamı Yargıtay ….Hukuk Dairesi’nin 15/05/2017 tarihli … Esas ve … Karar sayılı ilamıyla bozulmuştur.
BOZMA ÜZERİNE MAHKEMENİN GÖRÜŞÜ: Usul ve yasaya uygun olan Yargıtay ….Hukuk Dairesi’nin 15/05/2017 tarihli … Esas ve … Karar sayılı ilamına uyulmasına karar verilmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE; Dava, kooperatif genel kurulu tarafından verilen ihraç kararının iptali talebine ilişkindir.
Davalı kooperatif ile davacının yönetici olduğu iddia edilen SS … Kooperatifi ne ait ticari sicil kayıtları, kooperatif ana sözleşmeleri celp edilerek dosyaya konulmuştur.
Uyulmasına karar verilen bozma ilamı gereğince davalı Kooperatife müzekkere yazılarak ihraç kararı öncesinde ihtar edilip edilmediği, edilmiş ise bilgilerin gönderilmesi istenilmiş, verilen cevapta davacının yönetim kurulu başkanı olması nedeniyle ihtar çekilmediği bildirilmiştir.
Tüm dosya kapsamından; davacı ihracına ilişkin kooperatif genel kurulu kararının iptaline karar verilmesini talep etmiştir. Davalı kooperatifin 19/05/2013 tarihinde yapılan 2012 yılı olağan genel kurul toplantısının gündem 10. Maddesi ile ana sözleşmenin 9. Maddesine istinaden ihracına karar verildiği anlaşılmıştır.
Uyulmasına karar verilen bozma ilamında belirtildiği üzere, kooperatif ana sözleşmesi ve 1163 sayılı kanunun kanunda ortaklık koşulunu kaybedenler için ihraç öncesinde ihtar öngörülmemiş ise de, yasanın 27. maddesindeki parasal yükümlülüklerin yerine getirilmemesi nedeniyle yapılan ihraç öncesindeki ihtar ve uygun süre koşulunun kıyasen uygulanması gerektiği, dava konusu olayda da davacının ana sözleşmenin 9. maddesi gereğince “Aynı bölgede başka bir tarımsal kalkınma kooperatifin ortağı olma suretiyle” ortaklık nitelik ve şartlarını kaybettiği gerekçesi ile ihraç edildiği, yukarıda belirtilen usulün davacının ihracında da uygulanması gerektiği, kooperatifin vermiş olduğu cevapta ihraç öncesi herhangi bir ihtar yapılmadığının belirtildiği, dolayısıyla yukarıda belirtilen ihraçla ilgili usule uyulmadığı, her ne kadar davacının o tarihte yönetim kurulu başkanı olduğu ileri sürülmüş ise de, tüm üyelere eşit işlem yapma yükümlülüğü gereğince yönetim kurulu başkanına da ihtar yapılmış olması gerektiği, bu ilke gereğince yönetim kurulu üyesi olsa da bu usulün uygulanması gerektiği, netice itibariyle genel kurul tarafından yapılan ihracın usul ve yasaya uygun olmadığı anlaşıldığından iptaline karar verilerek aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM:Gerekçesi Yukarıda Açıklandığı Üzere:
1-Davacının davasının KABULÜ ile; davacının ortaklıktan çıkartılmasına ilişkin davalı kooperatifin 19/05/2013 tarihinde yapılan 2012 yılı Olağan Genel Kurul Toplantısında alınan gündem 10.maddenin İPTALİNE,
2-Alınması gereken 35,90–TL harçtan peşin alınan 24,30-TL harcın, mahsubu ile bakiye 11,60-TL eksik harcın davalıdan alınarak hazineye gelir kaydına,
3-Davacı tarafça sarf edilen ilk dava açılış harç gideri 48,60-TL nin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
4-Davacı tarafça sarf edilen tebligat ve müzekkere gideri 158,05-TL nin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
5-Davacı kendisini vekil ile temsil ettirdiğinden davacı yararına takdir edilen 2.180,00-TL vekalet ücretinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
6-Taraflarca yatırılan ve kullanılmayan bakiye gider avansının karar kesinleştiğinde ve talep halinde ilgili tarafa iadesine,

Dair, taraf vekillerinin yüzüne karşı, yapılan yargılama neticesinde kararın tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde mahkememize müracaatla Yargıtay Temyiz yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup, anlatıldı. 10/01/2018

Başkan …

Üye …

Üye …

Katip …