Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 1. Asliye Ticaret Mahkemesi 2023/204 E. 2023/228 K. 06.03.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. BAKIRKÖY 1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2023/204 Esas
KARAR NO : 2023/228 Karar

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 04/03/2023
KARAR TARİHİ : 06/03/2023
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 08/03/2023

Davacı tarafından mahkememizde açılan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde; Müvekkili şirketin sahibi …, 2017 yılından itibaren eğitim/kurs sektöründe varlığını sürdüren saygın ve basiretli bir iş insanı olduğunu, şirketlerinde tüm ticari iş ve eylemlerinde özen, dikkat ve yüksek ihtimam göstererek varlığını devam ettirdiğini, hayatın olağan akışı içinde tüm dikkat ve özene rağmen olabilecek bazı olayların gerçekleşmesi neticesinde davacı şirketin karar defterinin kaybolduğunu, müvekkili şirketin tüm defterleri, …ve Ticaret Limited Şirketi’nin “… Mah….SK.N…. … /İSTANBUL” adresine kain şirket merkezinde bulunduğunu, ancak konu adres …ve Ticaret Limited Şirketi tarafından 30.06.2022 tarihindeki tahliye edildiğini, şirket merkezi olarak kullanılan taşınmaz, bodrum + zemin kat giriş kısmı 1.2.3. Kat +çatı katı olmak üzere toplam altı katlı büyük bir kurs merkezi olduğunu, altı katlı taşınmazın zahmetli ve yoğun geçen tahliyesi esnasında şirket defterleri de farklı kolilerce müvekkilinin diğer şirketinin bünyesine getirildiğini, müvekkili şirket tüm gerekli dikkat ve özeni göstermesine rağmen karar defterinin tahliye sürecinde kaybolduğunu, müvekkilinin aktif olarak eğitim sektöründe faaliyet gösterdiği … Kurumları Limited Şirketi(…) olarak başka bir şirketinin bulunması; …ve Ticaret Limited Şirketi merkezinin tahliye edilmiş olması ve fiilen eğitim faaliyetlerine devam edememesi nedeniyle şirketin tek ortağı ve müdürü … tarafından şirketin kapatılmasına karar verildiğini, bunun üzerine şirketin kapatılma işlemlerine başlanıldığı 23.02.2023 tarihinde ise şirket karar defterinin kaybolduğunun öğrenildiğini, müvekkili şirketin; elinde olmayan, alabileceği tüm önlem ve tedbirleri almasına rağmen karar defterinin tahliye esnasında kaybolmuş olmasından zarar gördüğünü, müvekkili şirket, öğrenilen işbu durum üzerine ivedilikle ve samimi olarak 30 günlük yasal süresi içerisinde gerekli başvuruları yapmak için harekete geçtiğini, taraflarınca yapılan araştırmada müvekkili şirketin kuruluş aşamasında karar türünde Bakırköy … Noterliği’nde 08.02.2018 tarih, … yevmiye numaralı, … sayfa, Genel Kurul Müzakere ve Toplantı Defteri ve Bakırköy …. Noterliği’nde 08.02.2018 tarih, .. yevmiye numaralı, … sayfa, Müdürler Kurulu Karar Defteri’nin tasdik edildiğinin öğrenildiğini, ilgili noterliğe müzekkere yazılarak müvekkili şirkete ait onaylatılan tüm defterleri, defterlerin türleri ile birlikte bilgisinin istenilmesini talep ettiklerini, müvekkili şirkete ait karar defterleri müvekkili şirketin tüm özen ve dikkatine rağmen kaybolduğundan zayi olan şirket karar defterlerinin tespiti ve zayi belgesinin verilmesini talep ve dava etmiştir.
Dava konusunun; Davacı şirketin 30/06/2022 tarihli tahliyesinden kaynaklı karar defterlerinin zayi olduğunu ve buna yönelik zayi belgesi verilmesi talebi hususunda olduğu anlaşılmıştır.
6102 sayılı TTK’nın 82/7. maddesinde; “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir.” şeklinde düzenleme yapılmakla, tacirlere ticari defter ve kayıtlarını saklama ve ibrazı hususunda zorunluluk getirilmiştir.
Bu madde hükmüne göre tacirin saklamakla mükellef olduğu defter ve belgeler, yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle kanuni saklama süresi içerisinde zayi olursa, tacir 15 günlük süre içerisinde bu hususta mahkemeye başvurarak kendisine belge verilmesini talep edebilir. Maddede yer alan “gibi” sözcüğü açıklanan olayların sınırlı sayılı olmadığını göstermektedir. Tacirin belgelerini muhafazada gerekli dikkat ve özeni göstermesi gerektiği gibi, olayın şüpheden uzak bir şekilde meydana geldiğine mahkemenin kesin kanaat getirmesi de gerekmektedir.
Talep edenin ticari defterlerinin güvenliğini sağlamakla yükümlü olup, basiretli bir tacir gibi gerekli güvenlik önlemlerini aldığını ispat etmesi gerekmektedir. Dosya kapsamından ticari defterlerin yangın, hırsızlık, yer sarsıntısı, sel vb gibi durumlardan ötürü zayi olmadığı, talep edenin kendi kusuruyla defterlerin kaybolduğu, defter kayıtlarının tamamını kapsayacak şekilde ikincil kopyalarının oluşturulmadığı anlaşılmış olup, tüm dosya kapsamı doğrultusunda davanın reddine karar vermek gerekmiş aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davacının sübut bulmayan davasının REDDİNE,
2-Harç peşin alındığından yeniden harç alınmasına YER OLMADIĞINA,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin kendisi üzerinde BIRAKILMASINA,
4-Gider avansından artan olur ise karar kesinleştiğinde davacıya İADESİNE,
Dair; 6100 sayılı HMK.’nun 341. ve devamı maddeleri gereğince gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 haftalık süre içerisinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde İSTİNAF kanun yolu açık olmak üzere tarafların yokluğunda verilen karar açıkça okundu. 06/03/2023

Katip …
¸e-imzalıdır

Hakim …
¸e-imzalıdır