Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 1. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/613 E. 2022/713 K. 04.07.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. BAKIRKÖY 1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2022/613 Esas
KARAR NO : 2022/713

DAVA : Ticari Şirket (Olağanüstü Genel Kurul İstemli)
DAVA TARİHİ : 30/06/2022
KARAR TARİHİ : 04/07/2022
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 05/07/2022
Mahkememizde görülmekte olan Ticari Şirket (Olağanüstü Genel Kurul İstemli) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,

GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde; Müvekkilinin ve müteveffa …, ekli sunulan Ticaret sicil gazetesi ve şirket esas sözleşmesi doğrultusunda “… Mah. … … Sitesi …. Apt No:2/3 H/2 3Bahçelievler/İstanbul adresli “…. Limited Şirketi” unvanlı şirketin ortağı olduğunu, ortaklık sözleşmesine göre müvekkilim şirkette ’41 pay sahibi, müteveffa ortak … ise 2099 pay sahibi olduğunu, yine şirketi temsil ve ilzam yetkisi de müteveffa şirket ortağında olduğunu, şirket ortağı …’ın vefatı ile müvekkilinin güçlük yaşamakta olduğunu şirketle ilgili iş ve işlemleri yapamaz hale geldiğini, Müvekkilinin ortağının mirasçılarına önce uzun süre ulaşamadığını, sonra da haricen, mirasçıların Büyükçekmece ..Sulh Hukuk Mahkemesi 03/07/2020 tarih ve …- …. E-K sayılı dosyası ile mirası reddettiklerini öğrendiğini, Müteveffa ortak …’ın mirasçılarının mirası reddetmiş olması nedeni ile şirketin işleyişinin sağlanmasını temin bakımından son durumda mirasçılarının kimler olduğunun tespiti zorunluluğunun doğduğunu şirket ortağı sıfatı ile müvekkilininin bu hususta hukuki yararı bulunduğundan müteveffa şirket ortağı …’ın mirasçılarını ve mirasçıların mernis adresini gösterir surette veraset ilamını Büyükçekmece Sulh Hukuk Mahkemesinden almak üzere müvekkiline yetki verilmesini sulh hukuktan talep etmiş olup, müvekkilinin şirket adına mirasçılara m.596/2 uyarınca bildirimde bulunarak mirasçıların paylarını gerçek değeri üzerinden satın almak ve mirasçıları genel kurul toplantısına çağırmak üzere mahkememizden arz ve talep etmiştir.

DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE YARGILAMANIN ÖZETİ:
Dava; TTK 410 ve devamı uyarınca toplantıya çağrı izin istemine ilişkindir.

Tüm dosya kapsamının incelenmesinde; TTK’nın 617/3 maddesi atfıyla limited şirketlerde de uygulanacak olan 6102 sayılı TTK.’nın 410, 411 ve 412.maddelerinde anonim şirketlerde genel kurulun toplantıya çağrısı düzenlenmiştir. Buna göre;
TTK.’md. 410(1) ” Genel kurul, süresi dolmuş olsa bile, yönetim kurulu tarafından toplantıya çağrılabilir. Tasfiye memurları da, görevleri ile ilgili konular için, genel kurulu toplantıya çağrılabilirler.
(2)Yönetim kurulunun, devamlı olarak toplanamaması, toplantı nisabının oluşmasına imkan bulunmaması veya mevcut olmaması durumlarında, mahkemenin izniyle, tek bir pay sahibi genel kurulu toplantıya çağırabilir. Mahkemenin kararı kesindir.”
Madde 411(1) ” Sermayenin en az onda birini, halka açık şirketlerde yirmide birini oluşturan pay sahipleri, yönetim kurulundan yazılı olarak gerektirici sebepleri ve gündemi belirterek, genel kurulun toplantıya çağırmasını veya genel kurul zaten toplanacak ise, karara bağlanmasını istedikleri konuları gündeme koymasını isteyebilirler. Esas sözleşme ile, çağrı hakkı daha az sayıda paya sahip pay sahiplerine tanınabilir.
(2) Gündeme madde konulması istemi, çağrı ilanının Türkiye Ticaret Sicil Gazetesinde yayımlanmasına ilişkin ilan ücretinin yatırılması tarihinden önce yönetim kuruluna ulaşmış olmalıdır.
(3) Çağrı ve gündeme madde konulması istemi noter aracılığıyla yapılır.
(4) Yönetim kurulu çağrıyı kabul ettiği taktirde, genel kurul en geç kırk beş gün içinde yapılacak şekilde toplantıya çağrılır; aksi halde çağrı istem sahiplerince yapılır. “
madde 412(1) “Pay sahiplerinin çağrı veya gündeme madde konulmasına ilişkin istemleri yönetim kurulu tarafından reddedildiği veya isteme yedi iş günü içinde olumlu cevap verilmediği takdirde aynı pay sahiplerinin başvurusu üzerine, genel kurulun toplantıya çağrılmasına şirket merkezinin bulunduğu yerdeki asliye ticaret mahkemesi karar verebilir. Mahkeme toplantıya gerek görürse gündemi düzenlemek ve kanun hükümleri uyarınca çağrıyı yapmak üzere bir kayyım atar. Kararında, kayyımın görevlerini ve toplantı için gerekli belgeleri hazırlamaya ilişkin yetkilerini gösterir. Zorunluluk olmadıkça mahkeme dosya üzerinde inceleme yaparak karar verir. Karar kesindir. “
Tüm bu nedenlerle; Dava hasımsız açılamaz. Bundan hareketle; Şirketin ya da şirket ortağının veya mirasçılarının hasımlı olarak gösterilerek işbu davada hasım gösterilmesi gerekmektedir. Hasımsız olarak açılan bir davada ıslah suretiyle davanın hasımlı hale getirilmesi de mümkün bulunmamaktadır. Bu nedenlerle davanın hasımsız açılamayacağından, davanın usûlden reddine karar vermek gerekmiş aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM :Yukarıda Açıklanan Nedenlerle;
1-Davanın hasımsız açılamayacağından davanın USÛLDEN REDDİNE,
2-Harç peşin alınmış olduğundan ayrıca harç alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı tarafından sarfedilen yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına,
4-Kullanılmayan gider avansının HMK 333. maddesi gereğince kararın kesinleşmesinden sonra davacıya iadesine,
5-HMK’nın uygulanmasına dair yönetmeliğin 58/1 maddesi gereğince taraflardan birinin talebi halinde gerekçeli kararın taraflara tebliğine,
Dair; dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda TTK 410. maddesi gereğince KESİN olarak oybirliğiyle karar verildi. 05/07/2022

Başkan …
¸e-imza
Üye …
¸e-imza
Üye …
¸e-imza
Katip …
¸e-imza