Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 1. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/959 E. 2023/340 K. 31.03.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. BAKIRKÖY 1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/959 Esas
KARAR NO : 2023/340 Karar

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 19/11/2021
KARAR TARİHİ : 31/03/2023

Davacı tarafından mahkememizde açılan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde; davacı şirketin Silivri / İstanbul adresinde faaliyet gösterdiğini, iştigal konusu olan inşaat malzemeleri, elektrik ve elektronik malzemeleri ve ticari faaliyetine konu evrakların çelik kasasının bulunduğu bir deposu olduğunu, 08.11.2021 tarihinde mevcut depodan, içerisinde şirketin ticari evrak ve faturalarının bulunduğu, kasa defteri, yevmiye defteri, defter-i kebir ve bu defterlere bağlı faturaların bulunduğu çelik kasanın çalındığını fark ettiklerini, hırsızlık olayı ile ilgili polis merkezine şikayette bulunulduğunu, çalınan çelik kasa içerisinde muhafaza edilen belgelerin; ticari evrak ve faturalar, kasa defteri, ticari defterlerden tutmak zorunda olduğu 2015-2016-2017-2018-2019-2020 yılları yevmiye, defter-i kebir ve envanter defterleri ile bu defterlere bağlı tüm faturaların çalındığı, davacı şirketin gerekli özeni göstererek çelik kasa içerisinde muhafaza etmesine rağmen çalındığını, belirtilen belgelerin zayi olduğuna dair zayi belgesi verilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Bilirkişi tarafından düzenlenen 26/01/2023 tarihli raporda; “Sayın Mahkemenizce, 2015-2016-2017-2018-2019-2020 yılları ticari defterleri ile bu yıllara ilişkin 140 cilt toplam 8.000 sayfa fatura ve irsaliyelerin hacimsel olarak bir kasa içerisine sığacağı yönünde kanaati oluşması halinde zayi belgesi verilmesi hususunda Nihai Takdirin Sayın Mahkemenize ait olduğu, ” sonuç ve kanaatine varıldığı belirtilmiştir.
Davacı tanığı …. 31/03/2023 tarihli celsedeki beyanında; “davacı şirketin yetkilisi … benim yakın arkadaşım olur. Davacı şirketin Çerkezköy’de bir deposu vardır, burayı ofis olarak kullanmaktadır, zaman zaman ben oraya giderdim, birlikte zaman geçirirdik, bu şirketin deposundaki ofis bölümüne vakıfım. Şirketin bu ofis bölümünde bir kasa vardı. Boyu yaklaşık olarak 1,5 metreydi. Büyük bir kasaydı. Ben hatta kendisin şaka yollu takılıp bu kadar büyük kasa içerisinde paraları mı tutuyorsun demiştim. Kendisi de bana kasanın içerisinde şirket evraklarının var olduğunu söylemişti. Daha sonra bu depoda hırsızlık olmuş bu kasa da çalınmış, benim bu bilgim duyuma dayalıdır. Ancak ben bu kasayı görmüştüm kasaya ve boyutuna vakıfım. Benim olaya dair bilgim ve görgüm bu kadardır, Tanıklık ücreti talebim yoktur,” şeklinde beyanda bulunmuştur.
Davacı tanığı … 31/03/2023 tarihli celsedeki beyanında;”Davacının şirketin sahibi … benim kardeşimdir. Şirketin Çerkezköy’de bir deposu mevcuttu. Bu depoda bir hırsızlık olmuş. Kardeşim bunu bana anlattı. Ben dönem dönem kardeşimin yanına bu depoya giderdim, depoda bir çelik kasa vardı. Boyu tahminen 1,5 metre civarında bir kasaydı. Davacının şirkete ait resmi ve ticari evraklarını, kayıtlarını bu çelik kasada tuttuğunu bilmekteyim. Kardeşimin bana anlattığı kadarıyla bu çelik kasa hırsızlık sonucunda çalınmıştır. Daha sonra gittiğimde orada bir kasa görmedim. Benim olaya dair bilgim ve görgüm bu kadardır, Tanıklık ücreti talebim yoktur,” şeklinde beyanda bulunmuştur.
Dava, TTK’nın 82.maddesine dayalı zayi belgesi verilmesi istemine ilişkindir. Bu madde hükmüne göre tacirin saklamakla mükellef olduğu defter ve belgeler, yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle kanuni saklama süresi içerisinde zayi olursa, tacir 15 günlük süre içerisinde bu hususta mahkemeye başvurarak kendisine belge verilmesini talep edebilir.
Talep eden şirketin ticari defterleri, dava dosyası ile yine bu kayıtların dayanağı belgelerin muhasebesel yönden tetkiki sonucunda, TTK’nın 82. Maddesine göre ancak tacirlerin tutmakla yükümlü oldukları ticari defter ve belgeler için zayi belgesi verilebilir, davacının hırsızlık olayı sonucu ticari defter ve belgelerinin zayi olduğu, talep edenin süresinde zayi belgesi verilmesi talebinde bulunduğu, davacı şirketin vergi ve SGK uyuşmazlığı bulunmadığı anlaşılmakla, TTK 82 maddesi gereğince talep edene ait ticari defter ve belgelerin zayi olduğu kanaatine varılarak aşağıdaki şekilde hüküm kurmak gerekmiştir.
HÜKÜM:Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davacının davasının KABULÜ İLE,
-Davacı şirkete ait 2015-2016-2017-2018-2019-2020 yıllarına ait yevmiye, envanter, kasa defteri ve defteri kebir defterleri ile bu defterlere bağlı tüm faturaların-ticari evrakların zayi olduğunun TESPİTİNE,
2-Harçlar tarifesi uyarınca alınması gereken 179,90-TL harçtan davacı tarafça peşin yatırılan 59,30-TL peşin harcın mahsubu ile bakiye 120,60-TL harcın davalıdan tahsili ile hazineye irat KAYDINA,
3-Davanın mahiyeti gereği davacı tarafından sarf edilen yargılama giderlerinin davacı üzerinde BIRAKILMASINA,
4-Davacı tarafından yatırılan ve kullanılmayan bakiye gider avansının karar kesinleştiğinde davacıya İADESİNE,
Dair; 6100 sayılı HMK.’nun 341. ve devamı maddeleri gereğince gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 haftalık süre içerisinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde İSTİNAF kanun yolu açık olmak üzere davacı vekilinin yüzüne karşı verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.31/03/2023

Katip …
¸e-imzalıdır

Hakim …
¸e-imzalıdır