Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 1. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/516 E. 2021/664 K. 22.06.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. BAKIRKÖY 1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/516 Esas
KARAR NO : 2021/664

DAVA : Kayyımlık (Ticari Şirkete Kayyım Atanması)
DAVA TARİHİ : 21/06/2021
KARAR TARİHİ : 22/06/2021
KARARIN YAZILDIĞI TARİH : 22/06/2021

Mahkememizde görülmekte olan Kayyımlık (Ticari Şirkete Kayyım Atanması) davasının dosya üzerinde yapılan incelemesi sonucunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; …. Petrol Ürünleri Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’nin tek ortağı ve yetkilisi …’in 02/09/2019 tarihinde vefat ettiğini, geriye mirasçı olarak … ve 5 çocuğunun kaldığını, ilgili mirasçıların da Anadolu ….Sulh Hukuk Mahkemesinin … Esas sayılı dosyasında mirası sonra gelen mirasçılar yararına reddettiklerini, dava sonucunda mirasın reddi kararı verildiğini, tüm mirasçıların mirasın sonra gelen mirasçılar tarafından kabul edilip edilemeyeceği yönünde mahkemece soru sorulmamış olması sebebiyle işbu kararın istinaf edildiğini, müvekkilinin sonra gelen mirasçı olması ve kayyım olarak atanması hususunda 7 kardeşi 5 çocuğu ve eşi tüm aile fertlerinin mutabık olduğunu, bu anlamda aile içerisinde herhangi bir ihtilaf söz konusu olmadığını, yaklaşık olarak bir yıldan beri şirket işlerinin başında herhangi bir kimsenin olmaması nedeniyle de yönetiminin ve idaresinin yerine getirilmesinin ciddi bir önem arz ettiğini belirterek murisin sahibi olduğu ; … Petrol Ürünleri Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’ne müvekkili …’in tedbiren ivedilikle akabinde hükmen temsilcisiz kalan şirkete şirketi temsil ve ilzam etmek üzere ivedilikle tedbiren kayyım olarak atanmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Dava; murisin vefatı nedeniyle organ boşluğunun giderilmesi amacıyla kayyım atanması yanında 6102 sayılı TTK’nın 617/3.maddesi atfıyla aynı kanunun 411 ve 412 maddelerine dayalı genel kurulun toplantıya çağrısı için kayyım atanması istemine ilişkindir.
TTK’nın 617/3 maddesi atfıyla limited şirketlerde de uygulanacak olan 6102 sayılı TTK.’nın 410, 411 ve 412.maddelerinde anonim şirketlerde genel kurulun toplantıya çağrısı düzenlenmiştir. Buna göre;
TTK.’md. 410(1) ” Genel kurul, süresi dolmuş olsa bile, yönetim kurulu tarafından toplantıya çağrılabilir. Tasfiye memurları da, görevleri ile ilgili konular için, genel kurulu toplantıya çağrılabilirler.
(2)Yönetim kurulunun, devamlı olarak toplanamaması, toplantı nisabının oluşmasına imkan bulunmaması veya mevcut olmaması durumlarında, mahkemenin izniyle, tek bir pay sahibi genel kurulu toplantıya çağırabilir. Mahkemenin kararı kesindir.”
Madde 411(1) ” Sermayenin en az onda birini, halka açık şirketlerde yirmide birini oluşturan pay sahipleri, yönetim kurulundan yazılı olarak gerektirici sebepleri ve gündemi belirterek, genel kurulun toplantıya çağırmasını veya genel kurul zaten toplanacak ise, karara bağlanmasını istedikleri konuları gündeme koymasını isteyebilirler. Esas sözleşme ile, çağrı hakkı daha az sayıda paya sahip pay sahiplerine tanınabilir.
(2) Gündeme madde konulması istemi, çağrı ilanının Türkiye Ticaret Sicil Gazetesinde yayımlanmasına ilişkin ilan ücretinin yatırılması tarihinden önce yönetim kuruluna ulaşmış olmalıdır.
(3) Çağrı ve gündeme madde konulması istemi noter aracılığıyla yapılır.
(4) Yönetim kurulu çağrıyı kabul ettiği taktirde, genel kurul en geç kırk beş gün içinde yapılacak şekilde toplantıya çağrılır; aksi halde çağrı istem sahiplerince yapılır. “
madde 412(1) “Pay sahiplerinin çağrı veya gündeme madde konulmasına ilişkin istemleri yönetim kurulu tarafından reddedildiği veya isteme yedi iş günü içinde olumlu cevap verilmediği takdirde aynı pay sahiplerinin başvurusu üzerine, genel kurulun toplantıya çağrılmasına şirket merkezinin bulunduğu yerdeki asliye ticaret mahkemesi karar verebilir. Mahkeme toplantıya gerek görürse gündemi düzenlemek ve kanun hükümleri uyarınca çağrıyı yapmak üzere bir kayyım atar. Kararında, kayyımın görevlerini ve toplantı için gerekli belgeleri hazırlamaya ilişkin yetkilerini gösterir. Zorunluluk olmadıkça mahkeme dosya üzerinde inceleme yaparak karar verir. Karar kesindir. “
Anılan maddeler kapsamında somut olay değerlendirildiğinde; limited şirket genel kurulunun toplantıya çağrısı için kayyım atanması istemine ilişkin huzurdaki davanın şirket hasım gösterilmek suretiyle hasımlı olarak açılması gerekmektedir. Usul Hukukumuzda dahili davalı diye bir hukuki işlem yöntemi bulunmamaktadır. İstisnai durumlar hariç, açılan davaya taraf ithali mümkün değildir. …olarak açılan bir davada ıslah suretiyle davanın hasımlı hale getirilmesi de mümkün bulunmamaktadır. 6100 sayılı HMK’nun 320.maddesinde mahkemenin mümkün olan hallerde tarafları duruşmaya davet etmeden dosya üzerinden karar vereceği düzenlemesi de nazara alındığında somut olayın belirginliğine bağlı olarak hakim duruşma açmama yönündeki takdir hakkını kullanabilecektir. Bu nedenlerle davanın usulden reddine ilişkin aşağıdaki şekilde karar vermek gerekmiştir.
H Ü K Ü M: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1)TTK.nun 617/3 maddesi atfıyla TTK 411 ve 412. maddelerine dayalı işbu dava …olarak açılamayacağından davanın bu nedenle usulden REDDİNE,
2-Harç peşin alınmış olduğundan ayrıca harç alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin kendisi üzerinde BIRAKILMASINA,
4-Kullanılmayan gider avansının HMK 333. maddesi gereğince kararın kesinleşmesinden sonra davacıya İADESİNE,
5-HMK’nın uygulanmasına dair yönetmeliğin 58/1 maddesi gereğince taraflardan birinin talebi halinde gerekçeli kararın taraflara TEBLİĞİNE,
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 341 ila 360’ncı madde hükümleri uyarınca, mahkememize veya aynı sıfattaki başka bir mahkemeye verilecek dilekçe ile kararın tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde İSTİNAF yolu açık olmak üzere dosya üzerinde yapılan inceleme sonunda oy birliğiyle karar verildi. 22/06/2021

Başkan …
¸e-imza
Üye …
¸e-imza
Üye …
¸e-imza
Katip …
¸e-imza