Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 1. Asliye Ticaret Mahkemesi 2021/378 E. 2021/533 K. 29.04.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. BAKIRKÖY 1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2021/378 Esas
KARAR NO : 2021/533

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 26/04/2021
KARAR TARİHİ : 29/04/2021
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 29/04/2021

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde; Kooperatifin yönetimi karar defterinde 41 yasal üyesinin bulunmakta olduğunu, yönetimde bulunan kişilerin karar defterine usulsüz ve para karşılığında yeni üye giriş çıkışı yapıldığını, üyelerin bu usulsüzlükleri tespit etmesiyle Başsavcılığa suç duyurusunda bulunduklarını, savcılık şikayeti sonrasında yönetimde bulunan kişilerin karar defterini çalarak karar defteriyle birlikte ortadan kaybolduklarını, savcılık tarafından eski yönetimde bulunan şahıslar hakkında yakalama kararı çıkarılarak defterleri elde etmiş ve suç unsuru kanıtı olarak defterleri zimmetlediğini, kooperatifin hiçbir ticari işlemi yürütülmemekte muhasebe işlemlerinin yapılamamakta olduğunu, bu faaliyetlerin yapılamamasının hem kooperatifi hem de kooperatif üyelerini telafisi imkansız sonuçlara sürüklediğini, yeni yönetimin oluşturulması için defter zayi alınarak yeni karar defterine ihtiyaç duyulduğunu, bu nedenlerle kooperatife ait karar defterinin savcılık makamının suç unsuru delilleri kabul etmesinden kaynaklı zayi olduğuna dair belgenin verilmesini talep ve dava etmiştir.
Dava, TTK’nın 82.maddesine dayalı zayi belgesi verilmesi istemine ilişkindir.
Bu madde hükmüne göre tacirin saklamakla mükellef olduğu defter ve belgeler, yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle kanuni saklama süresi içerisinde zayi olursa, tacir 15 günlük süre içerisinde bu hususta mahkemeye başvurarak kendisine belge verilmesini talep edebilir. Maddede yer alan “gibi” sözcüğü açıklanan olayların sınırlı sayılı olmadığını göstermektedir. Tacirin belgelerini muhafazada gerekli dikkat ve özeni göstermesi gerektiği gibi, olayın şüpheden uzak bir şekilde meydana geldiğine mahkemenin kesin kanaat getirmesi de gerekmektedir.
Somut olayda, talebin madde hükmündeki şartları içermediği, KOOPERATİF defter ve belgelerinin CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINDA olduğu , zayi belgesi verilmesi için sebep oluşturmayacağı, bu hususun bizzat davacı vekilince beyan edildiği görülmüştür. Bu haliyle yasal şartları taşımayan davanın reddine karar verilmiştir.

HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davacının davasının REDDİNE,
2-Hüküm tarihi itibariyle alınması gerekli 59,30 TL harçtan peşin alınan 54,40 TL harcın mahsubu ile bakiye 4,90 TL harcın davacıdan alınarak HAZİNEYE İRAD KAYDINA,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına,
4-Davacı tarafından yatırılan ve kullanılmayan gider avansının karar kesinleştiğinde davacıya iadesine,
Dair; 6100 sayılı HMK.’nun 341. ve devamı maddeleri gereğince gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 haftalık süre içerisinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde İSTİNAF kanun yolu açık olmak üzere davacı vekilinin ve davalının yüzüne karşı verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.. 29/04/2021

Katip …
¸e-imza

Hakim …
¸e-imza