Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 1. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/773 E. 2020/941 K. 20.11.2020 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. BAKIRKÖY 1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2020/773 Esas
KARAR NO : 2020/941

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 10/11/2020
KARAR TARİHİ : 20/11/2020

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi verilmesi talepli davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Müvekkile ait Sefaköy ….Cad. No:…… Küçükçekmece/İSTANBUL isimli Mali müşavirlik ofisinde , 27/10/2020 tarihinde 2017 yılı döneme ait tüm alış ve satış faturaları,irsaliyeli, faturalar, alış faturaları, mahsup fişleri, ödeme dekontları, ticari faaliyette alınan ve düzenlenen çek senet fotokopileri,banka ekstreleri,banka dekontları,ve faturalar, vergiye esas belgeler ve sair her türlü belge ve evraklarım bulunamadığını, ilgili mali müşavirlik ofisinde kaybedildiğini ve hiçbir surettin teslim edilemediğini, durumdan haberdar olunduktan sonra 27/10/2020 tarihinden itibaren günlerce yapılan arama çalışması neticesinde hala daha ilgili evraklar bulunamadığını, müvekkil şirket yetkilileri ise kolluk kuvvetlerine söz konusu eyleme sebep olanlar ile alakalı olarak şikayetlerini bildirdiklerini, TKK madde 82, (7) numaralı fıkra uyarınca, işbu bahsi geçen yıllara ait Ticari işletmemde bulunan tüm ticari defterlerin, faturaların, vergiye esas belgelerin ve sair her türlü belge ve evraklar, yangın nedeniyle zayi olduğundan ve sair belgeler zayi olduğuna dair tarafımıza zayi belgesi verilmesini ,TKK madde 82/7:Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebileceğini, bu davanın hasımsız açıla bileceğini ileri sürerek, 2017 yılına ait tüm fatura ve sair belgelerin zayi olduğuna dair taraflarına zayi belgesi verilmesini talep ve dava etmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE:
HMK madde 138 uyarınca dava şartları ve ilk itirazlar dosya üzerinden karar verilebileceği dikkate alınarak mahkememizce öncelikle dava şartları incelenmiştir.
Davacı vekilinin 20/11/2020 havale tarihli feragat dilekçesindeki beyanında; müvekkilinin mahkemeniz nezdinde esas numarası ile kayıtlı , tarafları yanlış yazıldığından ve yanlış dava açıldığı için feragat ettiklerini, feragat talebinin kabulüne karar verilmesini talep ettiği görülmüştür.
Davadan feragat, davacının talep sonucundan kısmen veya tamamen vazgeçmesidir. Davadan feragat, davacının mahkemeye karşı yapacağı tek taraflı bir irade beyanı olup feragatın geçerliliği için bunun davalı ve mahkeme tarafından kabul edilmesine veya davalının muvafakat etmesine gerek yoktur. Somut olayda, davacı vekilinin feragat beyanı nedeniyle 6100 Sayılı HMK’nun 307-312. maddeleri gereğince, davanın reddine karar verilmesi gerektiği sonucuna varılarak aşağıdaki gibi hüküm fıkrası oluşturulmuştur.
HÜKÜM : Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davanın feragat nedeniyle REDDİNE,
2-Alınması gereken 54,40-TL’nin 1/3’üne denk gelen 18,13-TL harcın, davacı tarafça peşin yatırılan 54,40-TL harçtan mahsubu ile fazla yatan 36,27- TL harcın karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacıya İADESİNE,
3-Davacının yaptığı yargılama giderlerinin kendi üzerinde BIRAKILMASINA,
4-Gider avansından artan olur ise karar kesinleştiğinde davacıya İADESİNE,
5-Dair; 6100 sayılı HMK.’nun 341. ve devamı maddeleri gereğince gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 haftalık süre içerisinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde İSTİNAF kanun yolu açık olmak üzere tarafların yokluğunda ve dosya üzerinden yapılan inceleme sonunda karar verildi. 20/11/2020

Katip … Hakim …
E imzalıdır E imzalıdır