Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 1. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/426 E. 2020/462 K. 17.07.2020 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. BAKIRKÖY 1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2020/426 Esas
KARAR NO : 2020/462

DAVA : Tapu Tescili ve İptali
DAVA TARİHİ : 08/06/2020
KARAR TARİHİ : 17/07/2020

Bakırköy 6. Tüketici Mahkemesinin 18/06/2017 tarih ve…. Esas ve …. Karar sayılı görevsizlik kararı ile mahkememize gönderilmiş yukarıdaki esas numarasını almış olup incelenmekle ,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle;Bakırköy …. Asliye Ticaret Mahkemesinin … Esas sayılı dosyası üzerinden 26/06/2017 tarihinden geçerli olmak üzere iflasına karar verilen müflis şirket …. GRUP ENERJİ İNŞ. SAN. Ve TİC. LTD. ŞTİ. hakkındaki iflas tasfiye işlemleri … … Esas sayılı dosyası ile yürütülmektedir. İflas dosyasından gönderilen talimat neticesinde müflis şirkete ait ; müvekkil …., 2011 tarihinde müflis şirketin yapmış olduğu tanıtım kampanyasıyla Babil Kuleleri projesinden heberdar olmuş müflis şirketten proje ile ilgili bilgiler almış yapılan bilgilendirmeler neticesinde … Blok, … kat, … nolu bağımsız bölüm ile … blok … Kat, …. nolu bağımsız bölümde yer alan konutların alımı amacıyla satış sözleşmesi imzaladığı davacı adına .. blok kat …., bağımsız bölüm …., tip 9, 2+1 daire ile .. blok kat …, bağımsız bölüm 21, tip 7, 2+1 dairenin satışı karşılıklı anlaşmaya istinaden iptal edilmiş olup bahse konu iki adet daire için …’nın ödemiş olduğu toplam 190.000,00 TL bedel karşılığında müflis şirketin …. projesinden iki adet dubleks bir adet 2+1 daire verilmiş olup kalan bakiye tapu tesliminde alınacağı , … ili, … ilçesi, Talatpaşa mahallesinde kain …. parsel … nolu bağımsız bölüm, … ili, … ilçesi, Talatpaşa mahallesinde kain … parsel … nolu bağımsız bölüm,… ili, … ilçesi, Talatpaşa mahallesinde kain …. parsel …. nolu bağımsız bölüm, sayılı taşınm rapora konu taşınmazların müvekkil adına devir ve tescili talep edilen taşınmazlar üzerinde pek çok haciz bulununduğunu bu durumun taşınmazlarda hukuki ayıp yarattığını, uygun ifa yükümlülüğünün yerine getirilmesini engellediğini ve bahse konu taşınmaz ile başta cebri icra yolu ile olmak üzere 3. Kişilere her türlü devir temlik ve satışının önlenmesi amacıyla dava sonuçlanıncaya kadar mahkememizce teminatsız olarak ihtiyati tedbir kararı verilerek bu hususun tapu bildirilmesini talep ettiklerini tüm bu nedenlerle müflis şirket adına kayıtlı tapuların iptali ile taraflar arasında imzalanan gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi ve protokol konusu taşınmazların tüm hacizlerden arındırılarak ayıpsız bir şekilde müvekkil adına devir ve tesciline karar verilmesini talep etmiştir.
Dosyanın İstanbul ….Tüketici Mahkemesinin …. Esas sayılı ve …. Karar sayılı görevsizlik kararı ile mahkememize gönderildiği anlaşılmıştır.
DELİLLER VE GEREKÇE:
Dava tapu iptal tescil davasıdır.
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 4.maddesinde hangi işlerin ticari dava olarak nitelendirilecekleri belirlendikten sonra anılan kanunun 5.maddesinde ticaret mahkemelerinin kuruluşu ve hangi mahkemelerin ticaret mahkemesi sıfatıyla bakacağı belirlendikten sonra asliye ticaret mahkemesi ile asliye ve diğer hukuk mahkemeleri arasındaki ilişkinin görev ilişkisi olduğu belirtilmiştir.
Ticari davaları, mutlak ticari davalar, nisbi ticari davalar, yalnızca bir ticari işletmeyle ilgili olmasına rağmen ticari nitelikte kabul edilen davalar olmak üzere üç grubta toplamak mümkündür.
Mutlak ticari davalar, tarafların tacir olup olmadığına ve işin bir ticari işletmeyi ilgilendirip ilgilendirmediğine bakılmaksızın ticari sayılan davalardır. Mutlak ticari davalar, 6102 sayılı TTK’nın 4/1. maddesinde bentler halinde sayılmıştır. Bunların yanında Kooperatifler Kanunu (m.99), İcra İflas Kanunu (m.154), Finansal Kiralama Kanunu (m.31), Ticari İşletme Rehni Kanunu (m.22) gibi bazı özel kanunlarda belirlenmiş ticari davalar da bulunmaktadır. Bu guruptaki davaların ticari dava sayılabilmesi için taraflarının tacir olması veya ticari işletmeleriyle ilgili olması gibi şartlar aranmaz. TTK’nın 4/1. bendinde sınırlı olarak sayılan davalar arasında yer alması veya özel kanunlarda ticari dava olarak nitelendirilmesi yeterlidir. Bu davalar kanun gereği ticari dava sayılan davalardır.
Nispi ticari davalar, her iki tarafın ticari işletmesiyle ilgili olması halinde ticari nitelikte sayılan davalardır. 6102 sayıl TTK’nın 4/1. maddesine göre, her iki tarafın ticari işletmesiyle ilgili hususlardan doğan ve iki tarafı da tacir olan hukuk davaları ticari dava sayılır. Bu hükme göre bir davanın ticari dava sayılabilmesi için, hem iki tarafın ticari işletmesini ilgilendirmesi, hem de iki tarafın tacir olması gereklidir. Bu şartlar birlikte bulunmadıkça, uyuşmazlık konusunun ticari iş niteliğinde olması veya ticari iş karinesi sebebiyle diğer taraf için de ticari iş sayılması davanın ticari dava olması için yeterli değildir. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 19/2. maddesi uyarınca, taraflardan biri için ticari iş sayılan bir işin diğeri için de ticari iş sayılması, davanın niteliğini ticari hale getirmeyecektir. Zira; Türk Ticaret Kanunu, kanun gereği ticari dava sayılan davalar haricinde, ticari davayı ticari iş esasına göre değil, ticari işletme esasına göre belirlemiştir. Hal böyle olunca, işin ticari nitelikte olması davayı ticari dava haline getirmez.
Üçüncü grup ticari davalar, yalnızca bir tarafın ticari işletmesini ilgilendiren havale, vedia ve fikri haklara ilişkin davalardır. Yukarıda açıklandığı üzere bir davanın ticari dava sayılması için kural olarak ya mutlak ticari davalar arasında yer alması ya da her iki tarafın ticari işletmesiyle ilgili bulunması gerekirken havale, vedia ve fikri haklara ilişkin davaların ticari nitelikte sayılması için yalnızca bir yanın ticari işletmesiyle ilgili olması TTK’da yeterli görülmüştür.
Somut olayda hangi mahkemenin görevli olduğunun belirlenmesi için öncelikle taraflar arasındaki ilişkiyi saptamak gerekli olup, davamızda taraflardan biri olan davalı müflisin yüklenici/satıcı/sağlayıcı olduğu, davacının tüketici konumunda bulunduğu, davalı iflas etmiş ise de söz konusu uyuşmazlığın taraflar arasında imzalanan sözleşmeye dayalı olarak tapu iptal tescil noktasında toplandığı, bu durumda davanın sıra cetveline itiraz davası olarak nitelendirilemeyeceği, haliyle taşınmazın aynına ilişkin davalarda söz konusu işlemin tüketici işlemi olduğu dikkate alınarak yapılacak yargılamada Bakırköy ….. Tüketici Mahkemesinin görevli olduğu kanaatine avrılmıştır.
Ticari olmayan davalarda görevli mahkeme Tüketici Mahkemesi olup Tüketici Mahkemesi ile ticaret mahkemeleri arasındaki ilişki TTK’ nun 5/3.maddesi uyarınca görev ilişkisidir.Göreve ilişkin usul kuralları HMK’nun 114/1-c maddesi uyarınca dava şartıdır. Dava şartları kamu düzeninden olup kamu düzenine ilişkin hususlarda resen dikkate alınacak hususlardan olup dava şartı yokluğu halinde HMK’nun115/2.maddesi gereğince dava şartı yokluğundan .davanın usulden reddine karar verilmesi gerektiği sonucuna varılarak aşağıdaki gibi hüküm fıkrası oluşturulmuştur.
HÜKÜM : Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davacının açtığı davada, mahkememizin görevli olmadığı anlaşılmakla; açılan davanın, HMK’nun 115/2.maddasi uyarınca aynı kanunun 114/1-(c) maddesinde belirtilen dava şartı noksanlığı nedeniyle usulden REDDİNE, mahkememizin GÖREVSİZLİĞİNE,
2-Görevli mahkemenin BAKIRKÖY …. TÜKETİCİ MAHKEMESİ olduğuna,
3-Mahkememiz kararının temyiz edilmeksizin kesinleşmesi halinde daha öncede Bakırköy 6. Tüketici Mahkemesince görevsizlik kararı verildiğinden olumsuz görev uyuşmazlığının halline dair merci tayini için dosyanın HMK 22/2 maddesi uyarınca İSTANBUL BAM 37. Hukuk Dairesine GÖNDERİLMESİNE,
4-Mahkememizce verilen görevsizlik kararının kesinleşmesinden sonra dava yetkili ve görevli mahkemede devam edilmemesi ve talep halinde yargılama giderlerinin değerlendirilerek HMK’ nun 331/2. maddesi gereğince bir karar verileceğinin İHTARATINA,
5-Harç ve masrafların görevli mahkemede nazara ALINMASINA,
Dair; 6100 sayılı HMK.’nun 341. ve devamı maddeleri gereğince gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 haftalık süre içerisinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde İSTİNAF kanun yolu açık olmak üzere tarafların yokluğunda dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda karar verildi. 17/07/2020

Katip …
¸e-imza

Hakim …
¸e-imza