Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 1. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/196 E. 2020/241 K. 04.03.2020 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. BAKIRKÖY 1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2020/196
KARAR NO : 2020/241

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 03/03/2020
KARAR TARİHİ : 04/03/2020
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 09/03/2020

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde; müvekkili şirkete ai olan senet defteri, envanter defteri, 50 yapraklı vergi levhası ile diğer tüm şirket evrakları, şirket kaşesi, kebir ve yevmiye defterlerinin müvekkili şirket yetkilisi … tarafından muhasebeci değiştirmek üzere teslim alınarak kendisine ait … plakalı araçta yeni muhasebeciye teslim edilmek üzere tutulduğu sırada 20/06/2019 tarihinde aracın camları kırılmak sureti ile araçtan hırsızlık yapıldığını ve müvekkiline ait diğer eşyalarla birlikte ticari defterlerin de çalındığını belirterek, 2019 yılı ve geçmiş yıllara ait tüm defter, fatura, sair belgelerin zayi olduğuna dair zayi belgesi verilmesini talep ve dava etmiştir.
Dava, TTK’nın 82.maddesine dayalı zayi belgesi verilmesi istemine ilişkindir.
Bu madde hükmüne göre tacirin saklamakla mükellef olduğu defter ve belgeler, yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle kanuni saklama süresi içerisinde zayi olursa, tacir 15 günlük süre içerisinde bu hususta mahkemeye başvurarak kendisine belge verilmesini talep edebilir. Maddede yer alan “gibi” sözcüğü açıklanan olayların sınırlı sayılı olmadığını göstermektedir. Tacirin belgelerini muhafazada gerekli dikkat ve özeni göstermesi gerektiği gibi, olayın şüpheden uzak bir şekilde meydana geldiğine mahkemenin kesin kanaat getirmesi de gerekmektedir.
Somut olayda her ne kadar davacı tarafından zayi belgesi verilmesi talep edilmiş ise de; tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde, somut olayda dava dilekçesi ve olay yeri inceleme tutanağından da anlaşılacağı üzere hırsızlık olayının 20.06.2019 tarihinde gerçekleştiği ve şirket yetkilisinin bu tarih itibariyle zayi olgusundan haberdar olduğu, davanın ise yasal 15 günlük hakdüşürücü süre geçtikten sonra 08.07.2019 tarihinde açıldığı, dolayısıyla davanın hakdüşürücü süre yönüden reddi gerektiği sonucuna varılarak davanın reddine karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM : Yukarıda Açıklanan Nedenlerle;
1-Davanın REDDİNE,
2-Harç peşin alınmış olduğundan ayrıca harç alınmasına yer olmadığına,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına,
4-Davacı tarafından yatırılan ve kullanılmayan gider avansının karar kesinleştiğinde davacıya iadesine,
Dair; 6100 sayılı HMK.’nun 341. ve devamı maddeleri gereğince gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 haftalık süre içerisinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde İSTİNAF kanun yolu açık olmak üzere dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda karar verildi. 04/03/2020

Katip …
E-imzalıdır ¸

Hakim …
E-imzalıdır ¸