Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 1. Asliye Ticaret Mahkemesi 2019/373 E. 2019/628 K. 27.05.2019 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. BAKIRKÖY 1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2019/373 Esas
KARAR NO : 2019/628

DAVA : Kıymetli Evrak İptali (Çek İptali (Hasımsız))
DAVA TARİHİ : 26/05/2019
KARAR TARİHİ : 27/05/2019
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 28/05/2019

Mahkememizde görülmekte olan kıymetli evrak iptali (Çek İptali (Hasımsız)) davasının dosya üzerinde yapılan incelemesi sonunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı dava dilekçesinde özetle; …….Bankası ……. Şubesinden verilme, ……. nolu hesaptan keşideli, keşidecisi …….ve Tic. Ltd.Şti.olan,……. çek seri nolu, 35.000,00 TL bedelli, 29/05/2019 keşide tarihli, …….Bankası ……. Şubesinden verilme, ……. ıban nolu hesaptan keşideli, keşidecisi …… İnş.A.Ş.olan, ……. çek seri nolu, 35.000,00 TL bedelli, 28/05/2019 keşide tarihli, çekleri kaybettiğini, telafisi imkansız zararlara uğranılmaması açısından öncelikle çekler üzerine ödemeye yasağı konularak çekin iptallerine karar verilmesini talep etmiştir.

İstem; 6102 sayılı TTK.nun 818/s maddesi delaletiyle 757 ve devamı maddeleri kapsamında düzenlenen zayi nedeniyle çek iptaline ilişkin çekişmesiz yargı işidir.
6100 sayılı HMK’nun 320.maddesinde mahkemenin mümkün olan hallerde tarafları duruşmaya davet etmeden dosya üzerinden karar vereceği düzenlemesi de nazara alındığında somut olayın belirginliğine bağlı olarak hakim duruşma açmama yönündeki takdir hakkını kullanabilecektir.
Davacı talebinin; iki adet çekin zayi nedeniyle iptali istemine ilişkin, çekişmesiz yargı işi niteliğinde olduğu anlaşılmıştır.
HMK.nun 166/1-4 maddesinde “aynı yargı çevresinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış davalar, aralarında bağlantı bulunması durumunda, davanın her aşamasında, talep üzerine veya kendiliğinden ilk davanın açıldığı mahkemede birleştirilebilir. Birleştirme kararı, ikinci davanın açıldığı mahkemece verilir ve bu karar, diğer mahkemeyi bağlar…. Davaların aynı veya birbirine benzer sebeplerden doğması ya da biri hakkında verilecek hükmün diğerini etkileyecek nitelikte bulunması durumunda, bağlantı var sayılır. ” düzenlenmiştir.
Mahkememize açılan işbu dosya ile Mahkememizin …… Esas sayılı dosyası arasında hukuki ve fiili bağlantı bulunduğu, her iki dosyada da tarafın aynı olduğu, ayrıca konu birliğinin mevcut olduğu, dayanılan delillerin ve maddi vakıaların müşterekliğinin delillerin birlikte değerlendirilmesini gerektirdiği, yapılacak değerlendirme sonucunda dosyalardan biri hakkında verilecek hükmün diğerini etkileyecek nitelikte olduğu ve bağlantı bulunduğu anlaşılmakla usul ekonomisi de gözetilerek HMK.nun 166/1, 4 madde ve bendleri uyarınca mahkememiz dosyasının daha önce açıldığı anlaşılan Mahkememizin ……. Esas sayılı dosyası ile birleştirilmesine ilişkin karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1)Mahkememizin ……. esas sayılı dosyası ile yine mahkememizin………Esas sayılı dosyası arasında hukuki ve fiili bağlantı bulunduğu ve mahkememizde daha önce açıldığı anlaşılan…….Esas sayılı dosyası ile HMK.nun 166/1, 4 madde ve bendleri uyarınca BİRLEŞTİRİLMESİNE,
2) Mahkememiz esasının birleştirme nedeniyle kapatılmasına,
3)Yargılamanın mahkememizin …….Esas sayılı dava dosyası üzerinden yürütülmesine,
4)Birleştirme kararı verildiğinin HMK.nun 166/3 maddesi uyarınca derhal ilk davanın açıldığı mahkemeye bildirilmesine,
Dair; asıl karar ile birlikte İstinaf kanun yolu açık olmak üzere dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda karar verildi.27/05/2019

Katip …
¸

Hakim …
¸