Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 1. Asliye Ticaret Mahkemesi 2019/115 E. 2019/1208 K. 25.11.2019 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C. BAKIRKÖY 1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2019/115 Esas
KARAR NO : 2019/1208

TALEP : Zayi Belgesi Verilmesi
TALEP TARİHİ : 21/02/2019
KARAR TARİHİ : 25/11/2019
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 27/11/2019
Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Talep eden vekili talep dilekçesinde özetle; Müvekkili Şirket tarafından TTK 367 hükmüne göre sınırlı yetki devir yapmak amacıyla bir iç yönerge düzenlemek amacıyla genel kurul toplantı ve müzakere defterine (ortaklar kurulu defteri) ihtiyaç duyulduğunu, ancak yapılan tüm aramalara rağmen gerek bu defter gerekse şirket pay defterinin bulunamadığını, ayrıca söz konusu defterler herhangi bir kurum ya da kuruluşa da ibraz olunmadığını, 15 Şubat 2019’dan bu yana yapılan tüm aramalara rağmen bahsi geçen defterlerin bulunamadığını belirterek şirket genel kurul toplantı ve müzakere defteri (ortaklar kurulu defteri) ile pay defterlerinin zayi olduğuna dair müvekkili şirkete zayi belgesi verilmesini talep etmiştir.
Mahkememizce hazırlanan 01/03/2019 tarihli tensip zaptı ile, davacının hangi yıla ait karar defterinin zayi olduğu ve hangi nedenle zayi olduğunun ayrıntılı şekilde belirginleştirerek mahkememize bildirmesi için süre verilmiş, verilen süre içerisinde davacı vekili tarafından 27/03/2019 tarihli dilekçesi ile, müvekkili şirkete ait yalnızca genel kurul toplantı ve müzakere defteri (ortaklar kurulu defteri) ile pay defterinin kayıp olduğunu, bu defterlerin şirketin 2011 yılında kuruluşu aşamasında tasdik ettirilen ve kullanılmaya başlanılan defterler olduğunu, kuruluştan sonra başka bir defter tasdik ettirilmediğini ve kullanılmadığını, şirketin 23.12.2011 tarihinde kurulduğunu, 27.03.2012 tarihinde 2012/01 karar sayısıyla temsile ilişkin bir düzeltme kararı alındığını, bunun dışında 2019 yılına kadar başkaca bir karar alınmadığını ve işlem yapılmadığını, ne ortaklar arası ne de üçüncü şahıslar nezdinde pay defterine işlenmesini gerektirecek bir pay devri söz konusu olmadığını beyan etmiştir.
Tüm dosya kapsamı küllîyen tetkîk edildiğinde;
Öncelikle ticari defter e belgelerin zayi olmasına ilişkin TTK’nın 82. Maddesinin 7. Fıkrasında “Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir. ” hükmü mevcuttur.
Somut olayımıza dönecek olur isek, talep eden vekili her ne kadar ticari defterlerinin kaybolduğundan bahisle zayi olduğunun tespitini talep etmişse de yukarıdaki hüküm dikkate alındığında ticari defterlerin kaybının mücbir sebebe dayanması ve talep edenin de bunu ispatlaması gerekmektedir. Tarafın tacir olması sebebiyle basiretli olma kuralı gereği ticari defterlerini özenle saklama yükümlülüğünün bulunduğu fakat herhangi bir mücbir sebep olmamasına rağmen ticari defterlerinin kaybolduğu, bu haliyle üzerine düşen yükümlülüğü de ayrıca yerine getirmediği olayımızda mücbir sebep nedeniyle ticari defterlerin ziyaa uğradığı noktasında talep eden üzerinde ispat yükünün bulunduğu, bu durumu ispatlar şekilde herhangi bir somut emare, delil, belge vs. dosyaya sunulmadığı anlaşılmakla “tevehhüme itibar yoktur” (Mecelle-i Ahkâm-ı Adliye) kuralı gereği talep edenin talebi hakkında aşağıdaki şekilde hüküm kurmak gerekmiştir.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle
1-TALEBİN REDDİNE,
2-Alınması gereken 44,40 TL karar ve ilam harcı peşin alındığından başkaca harç alınmasına yer olmadığına,
3-Talep eden tarafından yapılan yargılama giderlerinin kendisi üzerinde bırakılmasına,
4-Talep eden tarafından yatırılan gider avansından arta kalan kısım olur ise, karar kesinleştiğinde talep edene iadesine,

Dair; 6100 sayılı HMK.’nun 341. ve devamı maddeleri gereğince gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 haftalık süre içerisinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde İSTİNAF kanun yolu açık olmak üzere talep eden vekilinin yüzüne karşı karar verildi.25/11/2019

Katip …
E-imzalıdır ¸

Hakim …
E-imzalıdır ¸