Emsal Mahkeme Kararı Bakırköy 1. Asliye Ticaret Mahkemesi 2018/537 E. 2018/426 K. 04.06.2018 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C. BAKIRKÖY 1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2018/537
KARAR NO : 2018/426

DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 31/05/2018
KARAR TARİHİ : 04/06/2018
KARAR YAZIM TARİHİ : 06/06/2018

Mahkememizde görülmekte olan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı dava dilekçesinde ; İstanbul Barosuna bağlı Avukat olarak …. … – …- …- … kısım Mah … … yan yol No: … blok Ofis No : … … /… adresinde faaliyetini sürdürdüğünü, serbest meslek defterlerinin , gider faturalarının ve fişlerinin arşiv olarak kullandığı müvekkili olan … Ltd Şti’ne ait … Mahallesi … Yolu Caddesi No: … … Sanayi Sitesi Dükkan :.. sayılı … / … adresinde bulunmakta olduğunu, serbest meslek defterlerinin gider fiş ve faturalarının ve serbest meslek makbuzlarının bulunduğu iş bu yerde 23/05/2018 tarihinde yangın çıktığını, bu yangında 2015-2016 yılları serbest meslek defterleri ile 2017 yılı gider fiş ve faturalarının yandığını ve kurtarılamadığını, işbu hususta İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı İtfaiye Daire Başkanlığı Avrupa Yakası İtfaiye Müdürlüğünün 26/05/2018 tarihli yangın ve çıkış nedenine ilişkin raporunu sunduklarını, yangın nedeniyle yaptıkları şikayete ilişkin Büyükçekmece Polis Merkezi Amirliğinin 30/05/2018 tarihli tutanağı da ekte sunduklarını belirterek maddi ve manevi zarara uğramama sebebiyet verenler hakkında hukuki ve cezai talep şikayet ve dava hakları saklı kalmak kaydıyla 2015 ve 2016 yıllarına ait serbest meslek defterleri ile 2017 yılına ait gider fiş ve faturalarının sair belgelerinin zayi olduğunun tespiti ile TTK 82/7 maddesi gereğince zayi belgesi verilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
DAVA: TTK 82/7 maddesi gereğince zayi olduğu iddia olunan serbet meslek defteri, gider faturaları ve fişleri yangın sonucu zayi olması nedeniyle iptaline karar verilmesi istemine ilişkindir.
TTK 82/7 maddesi’ne göre bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu derfter ve belgeler, yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içerisinde ziyaa uğrarsa tacir ziyaı öğrendiği tarihten itibaren 15 gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır, mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını emredebilir.
Davacı asil tarafından sunulan dilekçe içeriği ve eki belgelerin incelenmesi neticesinde davacının avukat olduğu, tacir sıfatına haiz olmadığı, TTK 82/7 maddesi kapsamında ancak tacirler tarafından zayi belgesi verilmesinin talep edileceği, bu nedenle tacir olmayan davacının TTK 82/7.maddesi gereğince zayi belgesi verilmesini talep edemeyeceği düşünülmekle yerinde görülmeyen davanın reddine karar verme gereği doğmuştur. (Yargıtay … Hukuk Dairesinin … Esas … Karar sayılı kararı da bu yöndedir. )
HÜKÜM : Gerekçesi Yukarıda Açıklanan Nedenlerle;
Davacının zayi belgesi verilmesi yönündeki talebinin TTK 82/7 maddesi gereğince yerinde görülmediğinden REDDİNE,
Harç peşin alınmış olduğundan ayrıca harç alınmasına yer olmadığına,
Davacı tarafça yapılan yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına,
Davacı tarafça yatırılan gider avansının karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacı tarafa iadesine,
Dair; dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda 6100 sayılı HMK.’nun 341. ve devamı maddeleri gereğince, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 haftalık süre içerisinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde İSTİNAF kanun yolu açık olmak üzere karar verildi.04/06/2018

Katip …

Hakim …