Emsal Mahkeme Kararı Antalya Bölge Adliye Mahkemesi 11. Hukuk Dairesi 2023/1491 E. 2023/1345 K. 12.07.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
ANTALYA
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
11. HUKUK DAİRESİ

T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A
B Ö L G E A D L İ Y E M A H K E M E S İ K A R A R I

İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ : ALANYA ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
KARAR TARİHİ : 02/05/2023
DAVANIN KONUSU : İstirdat
GEREKÇELİ KARAR
YAZIM TARİHİ : 12/07/2023

İlk Derece Mahkemesinin kararı süresi içerisinde istinaf edilmiş olduğundan dosya içerisinde bulunan belgeler okunup incelendi.
Üye hakimin görüşü değerlendirildi.
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili, davalı (alacaklı) … tarafından davalılar (borçlular) … ve … aleyhine 2015 yılında Manavgat 1. İcra Müdürlüğü … Esas nolu (eski Manavgat 3.İcra Müdürlüğü … Esas nolu) icra dosyasından Örnek no 10 ödeme emri ile takip başlatıldığını, davacı … borçlu …’in eski eşi olduğunu, taraflar Alanya Asliye Hukuk Mahkemesi (Aile Mahkemesi Sıfatı ile) … Esas … Karar numaralı kararıyla 12.06.2007 tarihinde boşandıklarını, boşanma kararı 15.06.2007 tarihinde kesinleştiğini, taraflar 2005 yılından itibaren birbirlerini görmediklerini, davacı … Türkmenistan vatandaşı olduğunu, evlilikle Türk vatandaşlığını da kazandığını, davacı … 2005 yılından itibaren Türkmenistan’da ikamet ettiğini, bugüne kadar çok seyrek Türkiye’ye gelip gittiğini; davacı, davalı (alacaklı) şahsı tanımadığını, davalı (borçlu) …’i ise 2005 yılından itibaren hiç görmediğini, diğer davalı (borçlu) …’ı (…) da tanımadığını, davacının Türkiye’de olmadığı, Türkiye’ye gelebilmesinin imkansız olduğu dönemlerde dava konusu icra dosyasından usule aykırı şekilde ve kötüniyetli olarak davacının Türkiye adresine 89/1, 89/2, 89/3 haciz ihbarnameleri gönderildiğini, tebligatlar hukuka aykırı, usulsüz tebliğ edildiğini, davacı yurt dışında bulunduğu için haciz ihbarnamelerinden haberi olmadığını, dolayısıyla itirazda bulunamadığını, icra dosyasında ihbarnameler yapıldıktan sonra davacının bankada bulunan parası usule aykırı şekilde haciz edildiğini ve davacıya İİK ilgili maddelerine aykırı olarak haber verilmeden, bildirimde bulunulmadan bankadan icra dosyasına aktarıldığını ve alacaklı tarafından tahsil edildiğini belirterek davalılara borçlu olmadığı halde davalıların kötüniyetli icra işlemleri nedeniyle ödemek zorunda kaldığı 111.455,95 ₺’nin davalılardan (müşterek ve müteselsil olarak) en yüksek faiz ile davacıya geriye iadesine (istirdatına) karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalılar cevap vermemiştir.
Mahkemece,”…davanın tarafları arasında doğrudan bir hukuki ilişki bulunmadığı, davalı alacaklı ile dava dışı takip borçlusu arasında bir ilişki bulunduğunun anlaşıldığı, 2004 sayılı İİK’nın 89/3 maddesi uyarınca açılan menfi tespit davasında davacı ile davalı takip alacaklısı arasında doğrudan ticari ilişki bulunmadığından 6102 sayılı TTK’nın 4. maddesinde belirtilen mutlak ya da nispi ticari davadan söz edilemeyeceği” gerekçesiyle davanın 6100 sayılı HMK’nın 2. maddesi gereğince genel görevli Asliye Hukuk Mahkemesinde görülmesi gerektiğinden bahisle davanın görevsizlik nedeniyle usulden reddine karar verilmiştir.
Karara karşı, davacı vekili istinaf başvurusunda bulunmuştur.
Davacı vekili istinaf dilekçesinde özetle; takibin kambiyo senedine dayalı takip olduğunu bu nedenle Ticaret Mahkemesinin görevli olduğunu belirterek kararın kaldırılmasını talep etmiştir.
Dava, 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunun 89. maddesi uyarınca açılan menfi tespit – istirdat istemine ilişkindir.
Mahkemece yazılı gerekçeyle, davanın 6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunun 114/1-c Ve 115. maddeleri gereğince usulden reddine karar verilmiştir.
Dairemizce İstinaf İncelemesi, 6100 Sayılı Hmk’nın 355. Madde hükmü uyarınca istinaf dilekçesinde belirtilen sebeplerle sınırlı olarak ve kamu düzenine aykırı hususların olup olmadığı gözetilerek yapılmıştır.
İİK’nın 89/3. maddesinin, üçüncü cümlesi, “..İkinci ihbarnameye süresi içinde itiraz etmeyen ve zimmetinde sayılan borcu icra dairesine ödemeyen veya yedinde sayılan malı icra dairesine teslim etmeyen üçüncü şahsa onbeş gün içinde parayı icra dairesine ödemesi veya yedinde sayılan malı teslim etmesi yahut bu süre içinde menfi tespit davası açması, aksi takdirde zimmetinde sayılan borcu ödemeye veya yedinde sayılan malı teslime zorlanacağı bildirilir. Bu bildirimi alan üçüncü şahıs, icra takibinin yapıldığı veya yerleşim yerinin bulunduğu yer mahkemesinde süresi içinde menfi tespit davası açtığına dair belgeyi bildirimin yapıldığı tarihten itibaren yirmi gün içinde ilgili icra dairesine teslim ettiği takdirde, hakkında yürütülen cebri icra işlemleri menfi tespit davası sonunda verilen kararın kesinleşmesine kadar durur…” hükmünü içermektedir. Bu hükümde belirtilen mahkemenin hangi mahkeme olduğu konusunda bir açıklık bulunmamakla birlikte İİK’nın 235/1. maddesindeki gibi kayıt kabul ve 154/3. maddesindeki gibi iflas davaları için Ticaret Mahkemelerinin görevli olduğu yolundaki açık bir düzenleme bulunmadığından bu mahkemenin Asliye Hukuk Mahkemesi olduğunun kabulü gerekir.
Yargıtay 19. Hukuk Dairesinin 2016/3568 esas, 2016/6425 karar sayılı ilamında da açıklandığı üzere “İİK 89. maddesindeki haciz ihbarnamesi üzerine açılan menfi tespit davalarında görevli mahkeme genel mahkemelerdir.”
Bu durumda İlk derece Mahkemesince, kambiyo ilişkisinin taraflarının davacı ile davalı olmaması, davacının takip borçlusu olmaması bu nedenle davada Asliye Hukuk Mahkemesinin görevli olması gözetilerek HMK’nın 114/(1)-c ve 115/(2). maddeleri uyarınca mahkemenin görevine ilişkin dava şartı noksanlığı bulunduğu gerekçesiyle davanın usulden reddine karar verilmesi usul ve yasaya uygun bulunup, davacı vekilinin istinaf itirazları yerinde görülmediğinden HMK m. 353/1-b-1. gereğince istinaf başvurusunun esastan reddine dair aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM:Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davacı vekilinin İlk Derece Mahkemesi kararına ilişkin istinaf başvurusunun ESASTAN REDDİNE,
2-492 Sayılı Harçlar Kanunu gereğince alınması gerekli 269,85 TL maktu istinaf karar harcından peşin olarak yatırılan 179,90 TL harcın mahsubu ile bakiye 89,95 TL istinaf karar harcının davacıdan tahsili ile Hazineye GELİR KAYDINA, harç tahsil müzekkeresinin ilk derece mahkemesince YAZILMASINA,
3-Davacının istinaf başvurusu nedeniyle yapılan yargılama masraflarının kendi üzerinde BIRAKILMASINA,
4-Kullanılmayan istinaf gider avansının 6100 Sayılı HMK’nın 333. maddesi uyarınca İlk Derece Mahkemesince talebi halinde ilgilisine İADESİNE,
5-Kararın İlk Derece Mahkemesi tarafından taraflara TEBLİĞİNE,
Dair, 6100 sayılı HMK’nın 353/1-b-1. maddesi gereğince dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda oybirliğiyle, 6100 Sayılı HMK’nın 362/1-c. maddesi gereğince kesin olarak karar verildi.12/07/2023

….