Emsal Mahkeme Kararı Antalya Bölge Adliye Mahkemesi 11. Hukuk Dairesi 2021/1962 E. 2021/1457 K. 13.09.2021 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı kesinleşmiş bir karardır.

T.C.
ANTALYA
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
11. HUKUK DAİRESİ

T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A
B Ö L G E A D L İ Y E M A H K E M E S İ K A R A R I

İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ : Antalya 3. Asliye Ticaret Mahkemesi
KARAR TARİHİ : 01/07/2021
DAVANIN KONUSU : Zayi Belgesi Verilmesi

Taraflar arasındaki zayi belgesi verilmesi davasının yargılaması sonucunda verilen kararın süresi içinde davacı vekilince istinaf edilmiş olduğu anlaşıldıktan sonra dosya incelendi.
Üye hakimin görüşü değerlendirildi.

GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili, müvekkili şirketin 2011 yılında kurulmuş olup şirket hissedarlarının … ve … olduğunu, ortakların işbu şirketi kurduktan sonra hiç faaliyette bulunmadığını ve aynı yıl şirketin vergi kapanışının yapıldığını, müvekkillerinin yabancı uyruklu olup Türkiye’ deki şirketlere ilişkin hukukun nasıl işlediğini bilmediklerini, bu sebeple mali müşavir tarafından şirketin vergi kapanışının yapılarak faaliyet durumunun terk haline getirilmesiyle şirketin hukuki anlamda tamamen kapatıldığını düşündüklerini, ancak şirketin Ticaret ve Sanayi Odasındaki kaydının kapanmadığını öğrendiklerini, Ticaret ve Sanayi Odasının şirketin ortaklar pay defteri ve karar defterlerini istediğini, bu defterleri tüm aramalara rağmen bulamadıklarını ileri sürerek, ortaklar pay defteri ve karar defteri yönünden zayi belgesi verilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Mahkemece;
Davacı şirketin basiretli tacir gibi davranmamış olduğu, davacı şirkete ait defterlerinin zayii şartlarının oluşmadığı gerekçeleriyle, davanın reddine karar verilmiştir.
Karara karşı, davacı vekili istinaf başvurusunda bulunmuştur.
Davacı vekili istinaf dilekçesinde;
Şirketin vergi kaydının kapandığını, şirketin uzun zamandır hiçbir ticari faaliyette bulunmadığını, zayii belgesinin Ticaret ve Sanayi Odasındaki şirket kaydının kapatılması için gerekli olduğunu, bu durumda TTK’nın 82/7. Maddesindeki mücbir sebebin varlığının kabul edilmesi gerektiğini, istinaf sebepleri olarak ileri sürmüştür.
Dava, zayi belgesi verilmesi istemine ilişkindir.
Mahkemece yazılı gerekçeyle, davanın reddine karar verilmiştir.
Dairemizce istinaf incelemesi, 6100 sayılı HMK’nın 355. madde hükmü uyarınca istinaf dilekçesinde belirtilen sebeplerle sınırlı olarak ve kamu düzenine aykırı hususların olup olmadığı gözetilerek yapılmıştır.
TTK’nın 82/7. maddesine göre “bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterler ve belgeler, yangın, su baskını veya yer sarsıntı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içerisinde zıyaa uğrarsa tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinde kendisine bir belge verilmesini isteyebilir.”
Yargıtay 11. Hukuk Dairesinin … Esas … Karar sayılı 25/05/2016 tarihli ilamında da açıklandığı üzere zayi belgesi istenebilmesi için defterlerin muhafazasında tacirin gereken dikkat ve özeni göstermiş bulunması gereklidir.
Dosya kapsamının incelenmesinden, TTK anlamında zayi belgesi verilebilmesi için davacının, defterlerin korunması amacıyla gereken dikkat ve özeni göstermiş olduğunu, ziyaa uğramanın onun iradesi dışında meydana gelmiş olduğunu, yasa gereği tutmak ve saklamak zorunda olduğu işletmeye ait defterini emin koşullarda saklayıp, muhafaza ettiğini gösterecek her hangi bir husus ileri sürmediği anlaşıldığından, İlk Derece Mahkemesi kararı doğru olup, davacı vekilinin istinaf başvurusu yerinde değildir.
Sonuç olarak, davacı vekilinin istinaf başvurusunun 6100 Sayılı HMK’nın 353/1-b-1. maddesi gereğince esastan reddine karar vermek gerekmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM:Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davacı vekilinin İlk Derece Mahkemesi kararına ilişkin istinaf başvurusunun ESASTAN REDDİNE,
2-492 Sayılı Harçlar Kanunu gereğince alınması gerekli 59,30 TL maktu istinaf karar harcı peşin olarak alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
3-Davacının istinaf başvurusu nedeniyle yapılan yargılama masraflarının kendi üzerinde BIRAKILMASINA,
4-Kullanılmayan istinaf gider avansının 6100 Sayılı HMK’nın 333. maddesi uyarınca İlk Derece Mahkemesince davacıya iadesine,
5-Kararın İlk Derece Mahkemesi tarafından taraflara tebliğine,
Dair, 6100 Sayılı HMK’nun 353/1-b-1 maddesi gereğince dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda oybirliğiyle ve 6100 Sayılı HMK’nun 362/1-ç maddesi gereğince kesin olarak karar verildi. 13/09/2021

……