Emsal Mahkeme Kararı Antalya 4. Asliye Ticaret Mahkemesi 2023/381 E. 2023/517 K. 15.09.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
ANTALYA
4. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2023/381 Esas
KARAR NO : 2023/517
DAVA : Zayi Belgesi Verilmesi
DAVA TARİHİ : 08/06/2023
KARAR TARİHİ : 15/09/2023

Mahkememizde görülmekte bulunan Zayi Belgesi Verilmesi davasının yapılan açık yargılamasının sonunda,
DAVA:Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Müvekkil, Antalya ilinde turizm sektöründe faaliyet göstermekte olup … LİMİTED ŞİRKETİ’nin Antalya şubesinde (Sicil No.: Antalya …) müdür yardımcısı olduğunu, Müvekkil ticari defterinin usulüne uygun tutulmasına özen göstermesine ve gerekli tüm tedbirleri almasına rağmen … adresli evinden … adresli eve taşınırken nakliyeciler tarafından kaybedilmiş ve bir kısım ticari belgeler zayi olmuştur. Müvekkil, haziran ayının başında şirket yönetimi tarafından belgeler incelenmek istediğinde bu durumun farkına vardığını, zayi belgesi verilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE
Dava, zayi belgesi istemine ilişkindir.
TTK 82/7. maddesinde aynen” Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defter ve belgeler yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde ziyaa uğrarsa tacir, ziyaı öğrendiği tarihten itibaren 30 gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir. Bu dava hasımsız açılır. Mahkeme gerekli gördüğü delillerin toplanmasını da emredebilir” denilmektedir.
Davacı tarafından, taşınma sırasında şirkete ait ticari defter kayıt ve belgelerin zayi olduğu ileri sürülerek, TTK’nın 82. maddesi uyarınca zayi belgesi verilmesinin talep edildiği, anlaşılmıştır.
Davacının şirket müdürü olduğu, defterleri zayi olanın … acentalığı ve taşımacılık turizm ticaret limited şirketi olduğu anlaşılmıştır.
Yargıtay 11. HD 2016/9107 E 2018/1498 K 28.02.2018 tarihli emsal karar gerekçesi de gözetildiğinde, davacının mükelleflerine ait zayi olan defter ve kıymetli evraklar için zayi belgesi talep etme yetkisinin olmadığı, aktif husumet ehliyetinin bulunmadığı anlaşılmaktadır.
Netice itibariyle; defter ve belgeleri zayi olan tacirin/şirketin kendisi değil, bu defterleri tutan şirketin müdürü olduğu, TTK 82/7. md. düzenlemesine göre davacının iş bu davada aktif dava ehliyetinin bulunmadığı tespit edilmekle davanın usulden reddi gerektiğinden aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Ayrıntıları yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın aktif husumet DAVA ŞARTI YOKLUĞUNDAN USULDEN REDDİNE,
2-Alınması gereken 269,85.-Tl den peşin alınan 179,90.- harcın mahsubu ile 89,95.-TL harcın davacıdan alınarak HAZİNEYE GELİR KAYDINA,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderinin kendi üzerinde bırakılmasına,
4-Davacı tarafından yatırılan ve kullanılmayan gider avansı ve varsa teminatın karar kesinleştiğinde davacıya iadesine,
Dair, davacı vekili Av. …’ın yüzüne kararın tebliğinden itibaren 6100 Sayılı Kanunun 345.maddesi gereğince 2 hafta içerisinde ilgili İstinaf Dairesi Başkanlığına sunulmak üzere Mahkememize verilecek dilekçe ile İstinaf yasa yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.15/09/2023

Katip …
E İmzalı

Hakim …
E imzalı