Emsal Mahkeme Kararı Antalya 4. Asliye Ticaret Mahkemesi 2023/170 E. 2023/176 K. 20.03.2023 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
ANTALYA
4. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2023/170 Esas
KARAR NO : 2023/176
DAVA : Tazminat (Haksız Fiilden Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : 09/03/2023
KARAR TARİHİ : 20/03/2023

Mahkememizde görülmekte olan Tazminat (Haksız Fiilden Kaynaklanan) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili mahkemeye sunmuş olduğu dava dilekçesinde, müvekkilinin … tarihinde … plakalı motosikleti ile … Cad. Üzerinde seyir halinde iken, … istikametinden gelip, … istikametine dönüş yapmak isteyen …’nın idaresindeki … plakalı araçla çarpıştığını, olay sonrası tutulan tutanaklar ile de sabit olduğu üzere meydana gelen kazada davalı …’nın asli kusurlu olduğunu, müvekkilinin kaza neticesinde motoru ve kendisinin zarar gördüğünü, uzun süre çalışamadığını, müvekkilinin kaza neticesinde motorunda meydana gelen hasar ve bacağında oluşan kırık nedeniyle uğramış olduğu zararların davalı taraflarca giderilmediğini, iş bu davayla alakalı … tarihinde … Asliye Hukuk Mahkemesi’nin … Esas sayılı dosyası ile taraflarınca tazminat davası açıldığını, iş bu dosyanın … Asliye Hukuk Mahkemesi’nin … Esas sayılı dosyası ile birleştirilmesine karar verilmesini, yargılama giderleri ile vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilmesine karar verilmesini dava ve talep etmiştir.
Dava trafik kazasından kaynaklanan maddi tazminat istemine ilişkindir.
… Asliye Mahkemesinin … Esas sayılı dosyası ile mahkememiz dosyasının birleştirilmesi için muvafakat sorulmasına karar verilmiş ve … Asliye Hukuk Mahkemesinin … Tarihli sayılı yazısı ile dosyalarının mahkememizin … Esas sayılı dosyası ile birleştirilmesinin uygun olduğunu bildirmiştir.
Burada şu hususa dikkat etmek gerekir ki;
Günümüzde egemen olan sosyal hukuk devleti ilkesi gereğince, hem özel hukuk yargılaması hem cezai (veya idari) yargılama usulleri bakımından toplumsal barışın sağlanması da en az kişiler arasındaki hukuki menfaat kadar önemlidir. Çünkü, sosyal hukuk devleti bireylere sistemli ve kapsamlı bir hukuki korumayı garanti eder (YILMAZ, Ejder, Usul Ekonomisi, AÜHFD, 2008, C. 57, S. 1, s. 248) Davaların birleştirilmesi “usul ekonomisi” ilkesine de uygundur. Bu ilkenin ana kaynakları AİHS m. 6 ve T.C. Anayasa m. 141’dir.
Davaların birleştirilmesi kurumu, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu 166. maddesinde ifadesini bulmuştur. Aynı yargı çevresinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış davalar, aralarında bağlantı bulunması durumunda, davanın her aşamasında, talep üzerine veya kendiliğinden ilk davanın açıldığı mahkemede birleştirilebilir. Birleştirme kararı, ikinci davanın açıldığı mahkemece verilir ve bu karar, diğer mahkemeyi bağlar. Kanunda 1086 sayılı kanundan farklı olarak, bağlantıdan ne anlaşılması gerektiği söylenmiştir. Buna göre; Davaların aynı veya birbirine benzer sebeplerden doğması ya da biri hakkında verilecek hükmün diğerini etkileyecek nitelikte bulunması durumunda, bağlantı var sayılır.
Mahkememizin iş bu … esas sayılı dosyası ile … Asliye Mahkemesinin … Esas sayılı dosyası taleple bağlantılıdır.
Tüm dosya kapsamı ve … Asliye Hukuk Mahkemesinin … tarihli hakim havalesi incelendiğinde, iş bu davanın … Asliye Mahkemesinin … Esas sayılı dosyası ile birleştirilmesine karar verilmiştir.
Son olarak belirtmek gerekir ki; Aynı mahkemedeki davaların aralarında bağlantı olduğu için birleştirilmesine karar verildiğinde, karar veren mahkeme davaların hiç birinden el çekmediğinden (davalar yine aynı mahkemede görüleceğinden) davaların birleştirilmesi kararı nihai bir karar değildir ve tek başına kanun yoluna götürülemez(KURU/ARSLAN/YILMAZ, Medeni Usul Hukuku, Ankara 2005, s. 595)
HÜKÜM: Ayrıntıları yukarıda açıklandığı üzere;
1-Mahkememize esasına kayıtlı bu dosyanın, yargılaması devam eden … Asliye Mahkemesinin … Esas sayılı dosyası ile dava konusunun aynı alacağa ilişkin olduğu, şahsi ve hukuki bağlantı bulunduğu, biri hakkında verilecek hükmün diğerini de etkileyeceği dikkate alınarak dosyaların 6100 sayılı HMK’nın 166. madde gereğince BİRLEŞTİRİLMESİNE,
2-Mahkeme esasının bu şekilde kapatılarak yargılamanın … Asliye Mahkemesinin … Esas sayılı dosya üzerinden devamına,
3-Yargılama ücreti, vekalet ücreti ve sair hususların birleştirilen dosyada ele alınmasına,
4-Birleştirme kararının ilgili mahkemesine beklenmeksizin derhal bildirilmesine,
Dair, dosya üzerinden tarafların yokluğunda verilen kararın tebliğinden itibaren 6100 Sayılı Kanunun 345.maddesi gereğince 2 hafta içerisinde ilgili İstinaf Dairesi Başkanlığına sunulmak üzere Mahkememize verilecek dilekçe ile İstinaf yasa yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı. 20/03/2023

Katip …
¸e-imzalıdır

Hakim …
¸e-imzalıdır