Emsal Mahkeme Kararı Antalya 4. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/562 E. 2022/895 K. 28.11.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
ANTALYA
4. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2022/562 Esas
KARAR NO : 2022/895
DAVA : Bankalarca Kullandırılan Ticari Kredilerden Ve Ticari Kredili Mevduatlardan Kaynaklanan Davalar (Menfi Tespit)
DAVA TARİHİ : 03/08/2022
KARAR TARİHİ : 28/11/2022

Mahkememizde görülmekte bulunan Bankalarca Kullandırılan Ticari Kredilerden Ve Ticari Kredili Mevduatlardan Kaynaklanan Davalar (Menfi Tespit) davasının yapılan açık yargılamasının sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ;
DAVA:Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Müvekkilim davalı … Ticari Kredi, Kredi Kartı,Kredili Mevduat hesabı ve Çek Karnesi kullandığını, Davalı … sözleşmeye TCMB Tebliğlerine açıkça aykırı Antalya … İcra Dairesinin … E. Sayılı dosyası ile … TL üzerinden takip başlatmış dava Tarihi itibari ile … TL Civarında borçlu bulunduğunu, … İcra Dairesinin … Talimat dosyası ile müvekkilimin ipotekli taşınmazı … TL civarında satıldığını, Öncelikle müvekkilimin ticari taksitli kredilerine , ödeme planı ve sözleşmede belirtilen Temerrüt faiz oranına itibar edilmesi sözleşmede ve ödeme planında Temerrüt faizi konusunda anlaşma sağlanmamış ise Akdi faiz oranın % 50 Fazlası Temerrüt faiz işletilebileceğini, Yine müvekkilimin kredi kartı, kredi mevduat hesaplarına 5464 Sayılı Kanun 26/2. Maddesi ve TCMB’sının 3 ayda bir belirlemiş olduğu gecikme faizleri talep edilmesi gerekirken davalı … sabit faiz talebinde bulunarak ilgili Kanun ve Merkez Bankası Tebliğlerine aykırı faiz işletildiğini, Yine müvekkilimin çek ve senetlerine karşı Ek TCMB’sının belirlemiş olduğu çek ve senetlere uygulanacak avans faizi talep edilmesi gerekirken TCMB Tebliğlerine aykırı faiz talep edilmiş olup İcra dosyasından dava Tarihi itibari ile dosya kapak hesabı çıkartılarak müvekkilimin dava Tarihi itibari ile borçlu olup olmadığı miktarın konusunda uzman bir Bilirkişi incelemesi ile tespitini, dava Tarihi itibari ile Fazlaya dair haklarımız saklı kalmak kaydı ile şimdilik … TL borçlu olmadığının tespitine, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin davalıya yükletilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
CEVAP : Davalı banka davaya cevap vermemiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE
Dava, Antalya … İcra Dairesinin … Esas sayılı takip dosyasında faiz oranları ve gecikme faizleri yönünden davacının borcunun bulunup bulunmadığının tespitine ilişkin menfi tespit davasıdır.
Davacı vekili mahkememize verdiği … tarihli dilekçesi ile davadan feragat ettiklerini beyan etmiştir. Davacı tarafça sunulan vekaletnamede davadan feragat yetkisinin bulunduğu anlaşılmıştır.
Davalı vekilinin ise feragat nedeniyle davanın reddini ve vekalet ücreti talepleri olmadıklarınına ilişkin beyan dilekçesi sunduğu görülmüştür.
6100 sayılı Hukuk Muhakameleri Kanunun 307. Maddesinin ; “1) Feragat, davacının, talep sonucundan kısmen veya tamamen vazgeçmesidir. ” hükmü gereğince; davadan feragat, davacının, davacının istem sonucunda kısmen veya tamamen vazgeçtiği yönününde mahkemeye yaptığı tek taraflı açıklamasıdır.
6100 sayılı Hukuk Muhakameleri Kanunun 309. maddesinin; “1) Feragat ve kabul, dilekçeyle veya yargılama sırasında sözlü olarak yapılır. 2) Feragat ve kabulün hüküm ifade etmesi, karşı tarafın ve mahkemenin muvafakatine bağlı değildir. 3) Kısmen feragat veya kabulde, feragat edilen veya kabul edilen kısmın, dilekçede yahut tutanakta açıkça gösterilmesi gerekir. 4) Feragat ve kabul, kayıtsız ve şartsız olmalıdır.” hükmü gereğince feragat ve kabul, dilekçe veya sözlü olarak yapılabilir. Karşı tarafın veya mahkemenin kabulüne bağlı olmayan feragat beyanı koşulsuz olmalıdır.
6100 sayılı sayılı Hukuk Muhakameleri Kanunun 312. Maddesinde; “Feragat veya kabul beyanında bulunan taraf, davada aleyhine hüküm verilmiş gibi yargılama giderlerini ödemeye mahkûm edilir.” hükmü yer almaktadır.
492 sayılı Harçlar Kanununun 22. maddesine göre; Davadan feragat veya davayı kabul veya sulh, muhakemenin ilk celsesinde vuku bulursa, karar ve ilam harcının üçte biri, daha sonra olursa üçte ikisi alınır.
Tüm dosya kapsamının, davacının dilekçesinin incelenmesi neticesinde; 6100 sayılı HMK’nın 311/1 fıkrası gereği feragatin kesin hüküm gibi hukuki sonuç doğurması ve aynı sayılı yasanın 309/2 maddesi gereği hüküm ifade etmesinin karşı tarafın ve mahkemenin muvafakatine bağlı olmaması sebebiyle, davanın feragat ile reddine, feragat beyanı ön inceleme duruşmasından sonra sunulduğundan harcın buna göre belirlenmesine karar vermek gerekmiş, aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Ayrıntıları yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın FERAGAT NEDENİYLE REDDİNE,
2-Karar tarihi itibariyle Harçlar Kanuna göre alınması gerekli …-TL harcın peşin alınan …-TL harçtan mahsubu ile …-TL harcın istem halinde karar kesinleştikten sonra davacıya iadesine
3-Davacının yaptığı masrafların kendi üzerinde bırakılmasına,
4-Talep edilmediğinden davalı vekili yararına vekalet ücreti takdirine yer olmadığına,
5-Yatırılan gider avansından kullanılmayan bakiye kısmın HMK 333. maddesi gereğince karar kesinleştikten sonra masrafı kendisine ait olmak üzere davacının göstereceği bir IBAN/hesap numarasına yatırılmasına ancak hesap numarası bildirilmemiş veya bildirilmez ise masrafı avanstan karşılanmak suretiyle PTT merkez ve işyerleri vasıtasıyla adreste ödemeli olarak gönderilmesine veya davacıya iadesine,
Dair, tarafların yokluğunda verilen kararın tebliğinden itibaren 6100 Sayılı Kanunun 345.maddesi gereğince 2 hafta içerisinde ilgili İstinaf Dairesi Başkanlığına sunulmak üzere Mahkememize verilecek dilekçe ile İstinaf yasa yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.28/11/2022

Katip …
E imzalı

Hakim …
E imzalı