Emsal Mahkeme Kararı Antalya 4. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/445 E. 2022/522 K. 13.06.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
ANTALYA
4. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2022/445
KARAR NO : 2022/522
DAVA : Şirketin Feshi
DAVA TARİHİ : 09/06/2022
KARAR TARİHİ : 13/06/2022

Mahkememizde görülmekte olan Şirketin Feshi davasında dosya üzerinden yapılan inceleme sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacılar …, … mahkememize sunduğu dava dilekçesinde özetle; şirketin 30/06/2017 tarihinde kapandığını, şirketin “Ticaret Sicil Müdürlüğü Kaydının tasviyesiz kapatılması” için karar verilmesini talep etmiştirlerdir.
Dava dilekçesindeki belgelerden davacının şirket ortağı olduğu anlaşılmaktadır.
Davacı…şirket isminin yanında(/) işareti kullanıp, “ortağı” yazarak iş bu dava açılmıştır.
Bilindiği üzere 6100 sayılı HMK’nın 119’uncu maddesinde ”(1) Dava dilekçesinde aşağıdaki hususlar bulunur:
a) Mahkemenin adı.
b) Davacı…ile davalının adı, soyadı ve adresleri.
c) Davacının Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası.
ç) Varsa tarafların kanuni temsilcilerinin ve davacı…vekilinin adı, soyadı ve adresleri.
d) Davanın konusu ve malvarlığı haklarına ilişkin davalarda, dava konusunun değeri.
e) Davacının iddiasının dayanağı olan bütün vakıaların sıra numarası altında açık özetleri.
f) İddia edilen her bir vakıanın hangi delillerle ispat edileceği.
g) Dayanılan hukuki sebepler.
ğ) Açık bir şekilde talep sonucu.
h) Davacının, varsa kanuni temsilcisinin veya vekilinin imzası.
(2) Birinci fıkranın (a), (d), (e), (f) ve (g) bentleri dışında kalan hususların eksik olması hâlinde, hâkim davacıya eksikliği tamamlaması için bir haftalık kesin süre verir. Bu süre içinde eksikliğin tamamlanmaması hâlinde dava açılmamış sayılır.”hükmüne yer verilmiştir.
Limited şirketin sona erme sebepleri ve sona ermenin sonuçlarını düzenleyen TTK 636/3.maddesinde; “Haklı sebeplerin varlığında, her ortak mahkemeden şirketin feshini isteyebilir. Mahkeme istem yerine davacı…ortağı payının gerçek değerinin ödenmesine ve davaı ortağın şirketten çıkarılmasına veya duruma uygun düşen kabul edilebilir diğer bir çözüme hükmedebilir.” düzenlemesi mevcuttur.
Şirketin fesih ve tasfiye davasında husumetin şirkete yöneltilmesi gerekli ve yeterlidir. Bunun yanında Yargıtay 11. Hukuk Dairesinin yerleşik kararları gereği bu davada husumetin tüm ortaklara yöneltilmesi halinde de husumetin şirkete yöneltilmiş olduğunun kabulü gerekir (Y. 11 HD. 31.10.2012 tarih, 2011/8987e. 2012/17007k.)
” 1163 sayılı yasanın 44. maddesi uyarınca açılan davalarda, davanın hasımlı olarak açılıp sürdürülmesi gerekir. Somut olayda, genel kurulu toplantıya çağrılması için izin talep edilen kooperatif, davada hasım gösterilmemiştir. Hasımsız açılan davada, davalı…gösterilmeksizin karar verilemez. Bu nedenle, mahkemece davanın reddine karar verilmek gerekirken, kabul hükmü kurulması doğru olmamış, hükmün bu nedenle bozulmasına karar vermek gerekmiştir.” (Y. 11 HD. 31.01.2011 tarih, 2011/339 e. 2011/998 k.)
İş bu dava hasımsız açılmıştır. Hasımsız açılan davada, yukarıdaki emsal ilam da göz önüne alınarak, davalı…gösterilmeksizin karar verilemez.
Burada, HMK m. 124 hükmünün de uygulanması kabule göre mümkün değildir. Zira, HMK m. 124, metin başlığından da anlaşılacağı üzere, “tarafta iradi değişiklik” tir. Madde, maddi bir hatadan kaynaklanan veya dürüstlük kuralına aykırı olmayan taraf değişikliği talebinin şartlarını, bir başka deyişle zaten taraf gösterilen bir kişinin değiştirilmesi usulünü düzenlemektedir.
Tüm açıklanan nedenlerle, hasımlı açılması gereken iş bu davanın, hasımsız açılması nedeni ile davanın usulden reddine karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM/ Gerekçesi ekli kararda yazıldığı üzere;
1-Davanın PASİF HUSUMET YOKLUĞU NEDENİYLE USULDEN REDDİNE,
2-Yatırılan harçların mahsubu ile hazineye gelir kaydına,
3-Yargılama giderlerinin davacı…üzerinde bırakılmasına,
4-Davacı…tarafça yatan gider avansından harcanmayan kısmın hüküm kesinleştiğinde UYAP üzerinden kontrolü de sağlanarak davacı…tarafa iadesine,
Dair, tarafların yokluğunda, dosya üzerinden yapılan inceleme sonunda, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 6100 Sayılı Kanunun 345.maddesi gereğince 2 hafta içerisinde ilgili İstinaf Dairesi Başkanlığına sunulmak üzere Mahkememize verilecek dilekçe ile İstinaf yasa yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı. 13/06/2022

Başkan …
¸E- İmzalı

Üye …
¸E- İmzalı

Üye …
¸E- İmzalı

Katip …
¸E- İmzalı