Emsal Mahkeme Kararı Antalya 4. Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/142 E. 2022/361 K. 11.05.2022 T.

Görüntülediğiniz mahkeme kararı henüz kesinleşmemiştir. Yararlı olması amacıyla eklenmiştir.

T.C.
ANTALYA
4. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ

ESAS NO : 2022/142 Esas
KARAR NO : 2022/361
DAVA : Menfi Tespit (Kıymetli Evraktan Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : 21/02/2022
KARAR TARİHİ : 11/05/2022

Mahkememizde görülmekte bulunan Menfi Tespit (Kıymetli Evraktan Kaynaklanan) davasının yapılan açık yargılamasının sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ;
DAVA:Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; …nun davalılardan …’ten araba satın aldığını, araç satışına karşılık senet imzaladıklarını, senette kendisinin kefil olduğunu, aracı getirdiklerini ancak aradan 2 ay geçmesine rağmen aracın devrini vermediklerini, devrini vermedikleri aracı sonrasına çekici ile götürdüklerini, davalıların aracı götürdükleri için kendilerinden alacakları kalmadığını, ellerinde bulunan senetleri icra takibine koyduklarını, Antalya … İcra Müdürlüğünün … esas sayılı dosyası ile takip açtıklarını, kendisinin ev hanımı olduğunu, her hangi bir ticari faaliyetinin olmadığını, senetlerin araç karşılığı olarak verildiğini, ancak aracın devrinin verilmediğini, karşı tarafın haksız kazanç peşinde olduğunu, davalılara borcu olmadığını, icra takibinin iptaline, borçlu olmadığının tespitine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
CEVAP :Davalılar davaya cevap vermemiştir,
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE
Dava, menfi tespit davasıdır.
Uyuşmazlık, davacının Antalya … İcra Müdürlüğünün … esas sayılı dosyasında ve takibe konu senetten dolayı borçlu olup olmadığının tespiti istemine ilişkindir.
Davacı mahkememize verdiği … tarihli dilekçesi ile davadan feragat ettiğini, yargılama giderleri talebinin olmadığını beyan etmiştir.
Davalı vekili … tarihli duruşmada verdiği imzalı beyanında; feragat nedeniyle davanın reddine karar verilmesini, her hangi bir vekalet ücreti taleplerinin olmadığını beyan etmiştir.
6100 sayılı Hukuk Muhakameleri Kanunun 307. Maddesinin ; “1) Feragat, davacının, talep sonucundan kısmen veya tamamen vazgeçmesidir. ” hükmü gereğince; davadan feragat, davacının, davacının istem sonucunda kısmen veya tamamen vazgeçtiği yönününde mahkemeye yaptığı tek taraflı açıklamasıdır.
6100 sayılı Hukuk Muhakameleri Kanunun 309. maddesinin; “1) Feragat ve kabul, dilekçeyle veya yargılama sırasında sözlü olarak yapılır. 2) Feragat ve kabulün hüküm ifade etmesi, karşı tarafın ve mahkemenin muvafakatine bağlı değildir. 3) Kısmen feragat veya kabulde, feragat edilen veya kabul edilen kısmın, dilekçede yahut tutanakta açıkça gösterilmesi gerekir. 4) Feragat ve kabul, kayıtsız ve şartsız olmalıdır.” hükmü gereğince feragat ve kabul, dilekçe veya sözlü olarak yapılabilir. Karşı tarafın veya mahkemenin kabulüne bağlı olmayan feragat beyanı koşulsuz olmalıdır.
6100 sayılı sayılı Hukuk Muhakameleri Kanunun 312. Maddesinin; “1) Feragat veya kabul beyanında bulunan taraf, davada aleyhine hüküm verilmiş gibi yargılama giderlerini ödemeye mahkûm edilir.
492 sayılı Harçlar Kanununun 22. maddesine göre; Davadan feragat veya davayı kabul veya sulh, muhakemenin ilk celsesinde vuku bulursa, karar ve ilam harcının üçte biri, daha sonra olursa üçte ikisi alınır.
Ayrıca Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinin 6. maddesi uyarınca uyuşmazlık ön inceleme tutanağı imzalanıncaya kadar giderilirse tarife hükümleri ile belirlenen ücretin de yarısına hükmolunmalıdır.
Tüm dosya kapsamının, davacının dilekçesinin incelenmesi neticesinde; 6100 sayılı HMK’nın 311/1 fıkrası gereği feragatin kesin hüküm gibi hukuki sonuç doğurması ve aynı sayılı yasanın 309/2 maddesi gereği hüküm ifade etmesinin karşı tarafın ve mahkemenin muvafakatine bağlı olmaması sebebiyle, davanın feragat ile reddine, feragat beyanı ön inceleme duruşmasından önce sunulduğundan harcın buna göre belirlenmesine karar vermek gerekmiş, aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Ayrıntıları yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın FERAGAT NEDENİYLE REDDİNE,
2-Harçlar Kanuna göre alınması gerekli …-TL harcın peşin alınan harçtan mahsubu ile bakiye …-TL harcın kararın kesinleşmesinin ardından talep halinde davacıya iadesine
3-Davalı vekilinin vekalet ücreti talebi olmadığından bu hususta karar verilmesine yer olmadığına,
4- Yapılan yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına,
5-Yatırılan gider avansından kullanılmayan bakiye kısmın HMK 333. maddesi gereğince karar kesinleştikten sonra masrafı kendisine ait olmak üzere davacının göstereceği bir IBAN/hesap numarasına yatırılmasına ancak hesap numarası bildirilmemiş veya bildirilmez ise masrafı avanstan karşılanmak suretiyle PTT merkez ve işyerleri vasıtasıyla adreste ödemeli olarak gönderilmesine veya davacıya iadesine,
Dair; tarafların yokluğunda gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 6100 Sayılı HMK’nın 345. maddesi gereğince 2 hafta içerisinde ilgili İstinaf Dairesi Başkanlığına sunulmak üzere Mahkememize verilecek dilekçe ile İstinaf yasa yolu açık olmak üzere tarafların yokluğunda karar verildi. 11/05/2022

Katip …
E imzalı

Hakim …
E imzalı